«Ξένους πράκτορες» κατηγόρησε Ιρανός αξιωματούχος ως υπεύθυνους για τους φόνους των δύο διαδηλωτών το βράδυ του Σαββάτου στο Ιράν.
«Καθόλου πυροβολισμοί δεν έπεσαν από την Αστυνομία και τις Δυνάμεις Ασφαλείας [σ.σ. το Σάββατο το βράδυ]», διαβεβαίωσε ο Χαμπιπολάχ Χοτζαστεχπούρ, αντικυβερνήτης της επαρχίας όπου σκοτώθηκαν οι διαδηλωτές.
«Έχουμε βρει αποδείξεις για εχθρούς της [σ.σ. ισλαμικής] επανάστασης, οργανώσεις τακφιριστών [σ.σ. εξτρεμιστών μουσουλμάνων] και ξένοι πράκτορες συμμετέχουν στα επεισόδια», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος μιλώντας την Κυριακή στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.
Οι διαδηλωτές που σκοτώθηκαν το Σάββατο ονομάζονταν Χάμζεχ Λασνί και Χοσεΐν Ρεσνό, σύμφωνα με τη Φωνή της Αμερικής.
Νωρίς την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Αμπντολραχμάν Ραχμανί Φαζλί, προειδοποίησε ότι όσοι παραβιάζουν τον νόμο και προκαλούν ταραχές «θα πληρώσουν το τίμημα».
Ωστόσο, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν το ίδιο δυναμικές την Κυριακή παραμονή πρωτοχρονιάς και τη Δευτέρα, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται.
Συνολικά σε 1.200 πόλεις και κωμοπόλεις του Ιράν έχουν σημειωθεί διαμαρτυρίες.
Οι διαδηλώσεις είναι οι μεγαλύτερες που έχουν συμβεί στη χώρα από τις διαμαρτυρίες του 2009 -στις τότε προεδρικές εκλογές- που είχαν πυροδοτηθεί από τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα και την υψηλή ανεργία. Τότε, το 2009, 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη σκληρή καταστολή που εφάρμοσε το ιρανικό καθεστώς.
Το κόστος ζωής στο Ιράν παραμένει και σήμερα υψηλό και η ανεργία κυμαίνεται στο 12,4%.
Ένας Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης, ο Αγιατολάχ Μοχσέν Αρακί, μιλώντας σε ένα μεγάλο πλήθος φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών στην Τεχεράνη κατηγόρησε τον «εχθρό» ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εκμεταλλευτεί τα οικονομικά ζητήματα για να προκαλέσει θύελλα στο Ιράν.
Μεταξύ των διαδηλωτών υπάρχουν και αρκετοί που εκφράστηκαν με συνθήματα υπέρ του προηγούμενου μοναρχικού καθεστώτος του Ιράν, ζητωκραυγάζοντας το όνομα του Σάχη (σ.σ. μονάρχη), που ανατράπηκε το 1979.
Κουρδικές οργανώσεις του Ιράν (οι Κούρδοι είναι το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας), κάλεσαν όλους τους λαούς του Ιράν να αγωνιστούν από κοινού για δημοκρατία και ελευθερία.
Το Ιράν είναι μια πολυεθνική χώρα. Οι Πέρσες αποτελούν το 61% του πληθυσμού. Συνολικά το 79% των Ιρανών είναι Άρια έθνη (σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι Κούρδοι), που θεωρούνται συγγενείς των Περσών και το υπόλοιπο 21% αποτελείται από Αζέρους (16%), Άραβες (2%), Τουρκμένους και άλλες τουρκικές φυλές (2%) και επίσης 1% από Αρμένιους, Γεωργιανούς, Κιρκάσιους, Ασσύριους.
Η πολυεθνικότητα του Ιράν οφείλεται στο ότι είναι η συνέχεια της τελευταίας περσικής αυτοκρατορίας των Σαφαβιδών (1501-1736 μ.Χ.).
ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ…………. ΕΒΡΑΙΟΙ + ΗΠΑ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ…………..
Και ουκρανια ξεχνας
oι ναζι ονειρεύεστε παντου εβραιους
Εμεις εβραιους και εσυ καροτα στον πατο σου κακομοιρη – τι ειναι χειροτερο…