Νέες προκλήσεις από τα Τίρανα. Η Αλβανία έχει σχέδιο πλέον, αυτό είναι ξεκάθαρο και ξεδιπλώνεται βήμα-βήμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, καλεσμένος στο τηλεοπτικό κανάλι «News24» μίλησε για τις δυσκολίες με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Περιέγραψε τόσο την Ελλάδα όσο και τη Σερβία ότι έχουν στάσιμες θέσεις σαν ‘γρανίτη’ και ότι οι δύο χώρες για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αλβανία, έχουν την ίδια στάση.
Ο υπουργός της Αλβανίας παραδέχθηκε ότι υπήρξε επιβράδυνση του διαλόγου με την Ελλάδα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι υπήρχαν περισσότερες δηλώσεις και ρητορική από ό, τι συγκεκριμένες ενέργειες.
Ο Μπουσάτι επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας να καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση και σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο ζήτημα των Τσάμηδων, επισημαίνοντας ότι η Αλβανία δεν θεωρεί ως εδαφική διεκδίκηση την τσαμουριά, αλλά ως ένα ζήτημα που συνδέεται ουσιαστικά με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει το echedoros.
Ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας δήλωσε ότι συμμερίζεται την πεποίθηση ότι οι Αλβανοί στην περιοχή απολαμβάνουν περισσότερη ελευθερία και δικαιώματα, όπως συμβαίνει με τους Αλβανούς στην πΓΔΜ, όπου η λεγόμενη «πολιτική πλατφόρμα των Τιράνων» είχε απτά αποτελέσματα, αφού έχουμε το νόμο για τη γλώσσα και την αξιοπρεπή εκπροσώπηση των Αλβανών σε σημαντικούς θεσμούς των Σκοπίων, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
AΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
Ο επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου, Βορειοηπειρώτης Παναγιώτης Μπάρκας, βρέθηκε μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη.
Στην συνοριακή δίοδο της Κακαβιάς, κατευθυνόμενος από την Ελλάδα προς την Αλβανία, του απαγορεύτηκε από τις αλβανικές τελωνειακές και αστυνομικές υπηρεσίες η είσοδος. Κι αυτό επειδή μετέφερε περίπου 100 βιβλία, από τα οποία περίπου 20 είχαν ιστορικό περιεχόμενο για τη Βόρειο Ήπειρο.
Τα συγκεκριμένα βιβλία κατασχέθηκαν, μάλιστα, και το υλικό που είχε μαζί του θα μεταφερθεί άμεσα στο γραφείο του εισαγγελέα.
Αξίζει να θυμίσουμε πως ο συγκεκριμένος έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των αλβανικών αρχών. Είναι πρώην βουλευτής, καθηγητής, δημοσιογράφος και από τα ενεργά μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ο Μπάρκας βρισκόταν με τη γυναίκα του, ενώ εξήγησε στους αστυνομικούς πως τα βιβλία αυτά προορίζονταν για τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Έκερεμ Τσάμπεϊ του Αργυρόκαστρου.
Το πανεπιστήμιο αντέδρασε με ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε επίσημο αίτημα από αυτό για την εισαγωγή νέων βιβλίων. «Η πρυτανεία του πανεπιστημίου Eqrem Çabej αποστασιοποιείται από αυτήν την πράξη του κ. Παναγιώτη Μπάρκα, η οποία ήταν μια ατομική δράση και όχι ως επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού», αναφέρει η ανακοίνωση.
Για «απαράδεκτη ενέργεια περιορισμού των ελευθεριών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας «Ομόνοια» μετά τη δήμευση βιβλίων και την απόπειρα δίωξης εις βάρος του Προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Με επίσημη ανακοίνωσή της η «Ομόνοια» καταδικάζει τις ενέργειες τελωνειακών και αστυνομικών αρχών να δημεύσουν –και στη συνέχεια να εγείρουν κατηγορία για το περιεχόμενο τους– βιβλία που υπό την ευθύνη του Προέδρου του κ. Παναγιώτη Μπάρκα, μεταφέρονταν για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΡΑΜΑ
«Ελληνόφωνοι Αλβανοί οι Χιμαραίοι»
Τα Τίρανα θεωρούν τους ομογενείς της Χιμάρας δίγλωσσους Αλβανούς, αν και το 2014 ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα παραδέχτηκε δημόσια πως στην περιοχή ζει μέρος της ελληνικής μειονότητας. Η πόλη, όπως και άλλες περιοχές της Αλβανίας με έντονο το ελληνικό στοιχείο, δεν ανήκει στη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζει η Αλβανία και καλύπτει μόλις 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου.
Ανέκαθεν η Χιμάρα και ο ελληνικός πληθυσμός της ήταν στο στόχαστρο του αλβανικού εθνικισμού. Το 2010 ο ομογενής Αριστοτέλης Γκούμας έχασε τη ζωή του όταν η μοτοσικλέτα του χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρεις Αλβανοί νέοι που νωρίτερα είχαν διαπληκτιστεί με το θύμα επειδή απαίτησαν να μη μιλάει ελληνικά. Το έγκλημα χαρακτηρίστηκε «τροχαίο δυστύχημα» και σήμερα ο δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος.
Τα Τίρανα θεωρούν την περιοχή «προβληματικό φιλέτο» λόγω του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό που δεν πέτυχαν προπολεμικά ο μονάρχης Αχμέτ Ζόγου και στη συνέχεια ο Ενβέρ Χότζα και ο διάδοχός του Ραμίζ Αλία έως το 1992 -οπότε και κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς-, επιχειρεί να το πράξει ο Ράμα, που φαντάζεται τον εαυτό του νέο… Σκεντέρμπεη (εθνικός ήρωας των Αλβανών που για την καταγωγή του υπάρχουν ενστάσεις), ο οποίος θα λύσει οριστικά το πολιτικο-εθνικό ζήτημα της Χιμάρας προς συμφέρον της Αλβανίας, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη εκμετάλλευση-λεηλασία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων της περιοχής. Το είχε δηλώσει και ο ίδιος στις 31/7/2014 από το βήμα της αλβανικής Βουλής: «Η Χιμάρα είναι ένα πρόβλημα για την Αλβανία που με την καινούρια διοικητική διαίρεση θα το λύσω μια για πάντα».
ΜΑΣ ΕΙΔΑΝΕ Μ@Λ@ΚΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ .