Υπό καθεστώς πανικού ο Ρ.Τ. Ερντογάν αποφάσισε να δεχτεί εν μέρη το τελεσίγραφο Ν. Τραμπ και να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς αιχμαλώτους. Είναι φανερό πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Μητρετώδης και Κούκλατζης είχαν συμπεριληφθεί στο τελεσίγραφο που παρέδωσε ο Ν. Τραμπ στον Ρ.Τ. Ερντογάν. Yπήρχε αμερικανική λίστα 15 ονομάτων.
Όμως το ζήτημα απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή διότι ο Ερντογάν δεν υποχωρεί έτσι απλά απέναντι σε πιέσεις.
Θα θελήσει σίγουρα να πάρει το αίμα του πίσω με νέα κίνηση εις βάρος της Ελλάδας, πιθανότατα ένα θερμό επεισόδιο. Έτσι θα αποκαταστήσει τον εγωισμό και την φήμη του.
Ο Ερντογάν, με αυτή την κίνηση ρίχνει στάχτη στα μάτια της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και προσπαθεί να κοιμίσει την στρατιωτική ηγεσία δείχνοντας ευάλωτος, υποχωρητικός ενώ στην πραγματικότητα σχεδιάζει το επόμενο χτύπημα σε Αιγαίο-Κυπριακή ΑΟΖ.
Αν υποθέσουμε ότι γίνεται τώρα μια άμεση τουρκική κίνηση εναντίον Ελλάδας-Κύπρου σε Αιγαίο-Κυπριακή ΑΟΖ, ο Ερντογάν με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα στις ΗΠΑ για επιστροφή στο “δυτικό μαντρί” αν και εφόσον πάρει αυτά που πιστεύει πως του ανήκουν. Κι αυτό είναι επικίνδυνο.
Δείχνει πως ετοιμάζει κίνηση σε Αιγαίο-Κυπριακή ΑΟΖ.
Χρησιμοποίησε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ως διαπραγματευτικό χαρτί εξομάλυνσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Ετσι μπορεί εύκολα να δείξει “ανθρωπιστής”, “διαλλακτικός” , πως «λειτουργεί η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη”. Και στο τέλος, όπως είπε και σήμερα ο Μ.Τσαβούσογλου, θα ισχυριστεί πως «η αχάριστη Ελλάδα προκαλεί ένταση”. Το τελευταίο μετά από το ελληνοτουρκικό επεισόδιο.
Μπορούμε να πούμε πως τα ελληνοτουρκικά έχουν μπει σε μια περίοδο που εξαρτώνται πλήρως από τα αμερικανοτουρκικά. Είναι επίσης δεδομένο πως ο Ερντογάν κινείται υπό το καθεστώς ασφυκτικής οικονομικής, και άλλου είδους, πίεσης.
Θα αποδεχτεί και τα υπόλοιπα αιτήματα του Ντόναλντ Τραμπ;
Διότι όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας ο πλανητάρχης θέλει απόλυτη υποταγή του Σουλτάνου και η υποταγή αυτή περνάει μέσα από την πλήρη, άνευ όρων, αποδοχή του αμερικανικού τελεσιγράφου για την επιστροφή της Τουρκίας στο δυτικό μαντρί.
Για το λόγο αυτό ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσινγκτον ζήτησε, στην ουσία εκλιπαρούσε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ντ. Τραμπ, το γεράκι Τζον Μπόλτον, να τον δει και να βρεθεί μία λύση στην κρίση που οδηγεί σε απόλυτη κατάρρευση την τουρκική οικονομία.
Όμως, ο Τζον Μπόλτον τον πέταξε, κυριολεκτικά, εκτός. Του είπε ότι “δεν συζητάμε τίποτα, μέχρι να απελευθερωθεί ο Αμερικανός πάστορας”, για να ακολουθήσει λίγες ώρες μετά η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων.
Για την κίνηση αυτή είχε προϊδεάσει σε ανύποπτη στιγμή ο Ρ.Τ. Ερντογάν:
“Να έχετε εμπιστοσύνη στην τουρκική δικαιοσύνη”. Κάπως ειρωνική η τουρκική έκκληση αλλά δείχνει πως ο Σουλτάνος χειραγωγεί πλήρως την τουρκική δικαιοσύνη.
Ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Τουρκία επισκέφθηκε τον Άντριου Μπράνσον, τον ευαγγελικό πάστορα η κράτηση και η δίκη του οποίου με κατηγορίες για τρομοκρατία προκάλεσαν κρίση μεταξύ των δύο χωρών, και επανέλαβε μια έκκληση στην Τουρκία για επίλυση της υπόθεσής του.
Ο Τζέφρι Χόβενιερ, που μιλούσε έξω από την κατοικία του Μπράνσον στην επαρχία της Σμύρνης όπου έχει τεθεί σε περιορισμό κατ΄οίκον, είπε πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί η υπόθεση του πάστορα «καθώς και οι υποθέσεις άλλων Αμερικανών που κρατούνται άδικα, και Τούρκων πολιτών υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ», να επιλυθεί δίκαια, γρήγορα και με διαφάνεια.