Η πρώτη τροφή για όλους μας είναι το γάλα. Της μαμάς ή έτοιμο. Όταν είσαι μωρό, το έχεις άμεση ανάγκη αλλά βοηθά και ο οργανισμός σε αυτό. Το ένζυμο λακτάση είναι αυτό που διασπά τη λακτόζη, που βρίσκεται κυρίως στο γάλα, και σε βοηθά να το χωνέψεις. Όσο όμως μεγαλώνεις, αυτό το ένζυμο μειώνεται. Ε ναι, αντικειμενικά τρως κι άλλα πράγματα στην πορεία.
Όπως αναφέρει το Ladylike περίπου το 70% των ενηλίκων δεν παράγει επαρκή λακτάση και έτσι δεν μπορεί να χωνέψει καλά τα γαλακτοκομικά. Και αυτό είναι που ξέρουμε ως δυσανεξία. Αν νιώθεις φούσκωμα και στομαχόπονο, που είναι οι δύο βασικότερες ενδείξεις του προβλήματος, είναι πιθανό να έχεις δυσανεξία στη λακτόζη. Παρακάτω θα βρεις τα 4 κλασικά συμπτώματα και πώς εξηγούνται.
Ταραγμένο στομάχι
Όταν δεν μπορείς να διασπάσεις τη λακτόζη, περνά μέσα από το έντερο. Απελευθερώνονται λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας καθώς και αέρια, όπως το το υδρογόνο και το μεθάνιο.
Και αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση του γιατί νιώθεις πόνο και κράμπες στο στομάχι ή χαμηλά στην κοιλιά. Το φούσκωμα οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση νερού και αερίων στο έντερο. Αλλά και πάλι, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από το πώς είναι ο οργανισμός σου.
Διάρροια
Η εξήγηση είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που επηρεάζει και το στομάχι σου. Ακόμα και αν δεν έχεις διάρροια, βλέπεις ότι υπάρχει ξαφνική αλλαγή στη συχνότητα αλλά και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το έντερό σου, όταν πηγαίνεις στην τουαλέτα.
Αυξημένα αέρια
Η ποσότητα των αερίων διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τη μικροχλωρίδα του εκάστοτε οργανισμού. Αυτό που είναι αρκετά ενδιαφέρον και ενδεχομένως δεν ήξερες, είναι ότι τα αέρια που προκαλούνται από τη δυσανεξία στη λακτόζη, είναι άοσμα.
Δυσκοιλιότητα
Το άλλο άκρο της διάρροιας είναι η δυσκοιλιότητα. Το δεύτερο είναι σπανιότερο σύμπτωμα της διάρροιας, αλλά είναι μία ένδειξη. Το αέριο μεθάνιο επιβραδύνει την κυκλοφορία της τροφής στο έντερο, και αυτό οδηγεί σε δυσκοιλιότητα. Ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τη σύνδεση δυσκοιλιότητας με τη δυσανεξία στη λακτόζη.
Μπορεί να είναι συμπτώματα άλλων προβλημάτων;
Μία επίσκεψη στον γιατρό θα σε ενημερώσει πλήρως για το ποιο είναι το ακριβές πρόβλημα. Η διάρροια, για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση, σε παρενέργεια κάποιου φαρμάκου ή στην κακή διατροφή. Αν νιώθεις συχνά φούσκωμα, μπορεί να οφείλεται στο ότι τρως περισσότερο από αυτό που χρειάζεσαι. Μη βιάζεσαι λοιπόν να καταλήξεις στο ότι έχεις δυσανεξία στη λακτόζη.
Η λύση του προβλήματος
Κι όμως, η δυσανεξία στη λακτόζη επηρεάζει το 70% των ενηλίκων παγκοσμίως. Εκτός από όσα αναφέραμε, κάποιοι παρουσιάζουν πονοκεφάλους και κούραση. Ο μόνος τρόπος για να μάθεις αν έχεις δυσανεξία (και όχι κάποια αλλεργία ή κάτι άλλο) είναι το ανάλογο τεστ στον γιατρό σου. Η λύση είναι η μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων, ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας του προβλήματος. Άλλοι τα αφαιρούν εντελώς από τη ζωή τους, ενώ σε άλλους επιτρέπεται 1 φλιτζάνι γάλα την ημέρα.