Σε «κόκκινο συναγερμό» κυρίως Γαλλία και Ισπανία, όπου η θερμοκρασία αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 42 βαθμούς!
Το κύμα της ιδιαίτερα έντονης και πρώιμης ζέστης, σαρώνει σήμερα στην Ευρώπη, όπου αναμένονται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε ορισμένες χώρες έως το τέλος της εβδομάδας.
Στη Γαλλία, ο υδράργυρος ανέβηκε έως τους 31,3 βαθμούς Κελσίου στο Παρίσι χθες το απόγευμα. Τα θερμόμετρα έδειξαν 37 βαθμούς στο Καρπεντράς (νότια) και η θερμοκρασία αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω άνοδο σήμερα, καθώς 35-40 βαθμοί Κελσίου αναμένονται στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Αύριο Τετάρτη, τοπικά, ο υδράργυρος θα αγγίξει, για παράδειγμα, τους 41-42 βαθμούς Κελσίου στο Κλερμόν Φεράν (κεντρικά), προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας.
«Είμαι ηλικιωμένη, επομένως θα μείνω στο σπίτι» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μιρέιγ Σολέρ, μια 80χρονη από τη Μασσαλία. «Πίνω πολλά υγρά, ενυδατώνομαι. Όμως, είναι ανησυχητικές αυτές οι θερμοκρασίες, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια».
«Τα κύματα ζέστης είναι σήμα κατατεθέν της υπερθέρμανσης του πλανήτη» επισημαίνει ο Ζαν Ζουζέλ, πρώην πρόεδρος του Giec (ειδικοί επί του κλίματος στον ΟΗΕ) και «ξεκάθαρα η διάγνωση είναι ότι θα γίνουν πιο πρώιμα, πιο έντονα, πιο συχνά».
Εξάλλου, το ειδικό ινστιτούτο κλιματολογίας του Πότσνταμ υπογραμμίζει ότι τα θερμότερα καλοκαίρια στην Ευρώπη από το 1500 καταγράφηκαν όλα κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα: το 2018, το 2010, το 2003, το 2016 και το 2002.
Στη Γαλλία, παραδείγματος χάριν, τα τελευταία 30 χρόνια καταγράφηκαν διπλάσια σε αριθμό κύματα ζέστης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και η συχνότητά τους αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050, τονίζει η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.
«Νησίδες ζέστης»
Οι μεγάλες πόλεις μετατρέπονται σε «νησίδες ζέστης» εξαιτίας του μπετόν, της έλλειψης δέντρων και της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Από χθες, η Αν Σοφιέ Βιζέ, μια 30χρονη Παριζιάνα, προσπαθεί να βρει και να αγοράσει έναν ανεμιστήρα. «Όμως δεν υπάρχουν πλέον!» είπε η νεαρή Γαλλίδα.
Την ίδια ώρα, στο Τροκαντερό, οι τουρίστες προστατεύονται από τον δυνατό ήλιο με ομπρέλες και με καπέλα προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν και να θαυμάσουν τον Πύργο του Άιφελ, ενώ κάποιοι πιό «τολμηροί» βουτάνε στα νερά..
Στο Βέλγιο, οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για «υψηλές θερμοκρασίες» με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι τα θερμότερα θα δείξουν έως 34-35βαθμούς Κελσίου από σήμερα, σύμφωνα με το βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.
Η Γερμανία ενδέχεται να γνωρίσει επίσης, στα μέσα της εβδομάδας, θερμοκρασίες από τις υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί τα τελευταία 70 και πλέον χρόνια, με το ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο να έχει σημειωθεί το 1947, με 38,2 βαθμούς Κελσίου στη Φρανκφούρτη.
Στην Αυστρία, οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με τη χρήση των κλιματιστικών στα σπίτια.
Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet κήρυξε συναγερμό για «κύμα ζέστης» από αύριο Τετάρτη, προβλέποντας θερμοκρασίες έως τους 42 βαθμούς Κελσίου στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.