Η Ελενα Ακρίτα ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ξέσπασαν για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Δημήτρη Λιγνάδη να δώσει το όνομα της Ελένης Παπαδάκη στο ισόγειο του REX.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ανακοίνωσε τη σχετική απόφαση σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αυτή την εβδομάδα. «Το οφείλουμε στη μέγιστη ηθοποιό, την αδικημένη από την καλλιτεχνική ιστορία», ανέφερε μιλώντας για την Ελένη Παπαδάκη ο κ. Λιγνάδης. Ομως, η απόφασή του αυτή προκάλεσε απρόσμενες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Ο ΣΕΗ έκανε λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση του Εθνικού Θεάτρου, με πολιτικά και όχι καλλιτεχνικά κριτήρια και ζήτησε την άμεση ανάκλησή της.
Η ανακοίνωση του ΣΕΗ για την απόφαση του Λιγνάδη
«Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του Εθνικού Θεάτρου να ονομάσει μια από τις σκηνές του, που βρίσκεται στο κτίριό του στην οδό Πανεπιστημίου, σε σκηνή Ελένη Παπαδάκη.
Γιατί το Εθνικό θέατρο επιλέγει, ανάμεσα στους δεκάδες μεγάλους ηθοποιούς στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου την Ελένη Παπαδάκη, που παρότι ταλαντούχα καλλιτέχνιδα αποτελεί ως τις μέρες μας μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα; Προφανώς τα κριτήρια δεν είναι καλλιτεχνικά, αλλά πολιτικά. Μέσα από τη δραματική κατάληξη της Ελένης Παπαδάκη – που αποδεδειγμένα όχι μόνο δεν είχε την έγκριση του ΕΑΜ, αλλά ήταν εντελώς έξω από τις προθέσεις και την πολιτική του- επιδιώκει να συντηρεί και να αναπαράγει μια ζοφερή, δολοφονική εικόνα για το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αντιστρέφοντας ολοσχερώς την πραγματικότητα.
Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ αμέτρητοι αγωνιστές έδωσαν με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση την ψυχή και το αίμα τους, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν, για να απελευθερωθεί αυτός ο τόπος από τους φασίστες κατακτητές και τους εγχώριους συνεργάτες τους. Ανάμεσά τους πολλοί καλλιτέχνες και ηθοποιοί, όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Μάνος Κατράκης, ο Τζαβαλάς Καρούσος, η Ασπασία Παπαθανασίου, ο Μίμης Φωτόπουλος, η Ολυμπία Παπαδούκα, η Αλέκα Παϊζη, η Καλή Καλό και πολλοί άλλοι. Σ’ όλους αυτούς θα άξιζε πραγματικά μια επιβράβευση για το τεράστιο ψυχικό σθένος και το ηθικό μεγαλείο τους, κι ας μην, ποτέ στη ζωή τους, να επιζήτησαν τιμές. Δεν το περιμένουμε βέβαια αυτό από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την προσκείμενή της διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου, καθώς η πολιτική τους βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα που όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες υπηρέτησαν. Απαιτούμε όμως να σταματήσουν να προκαλούν αμαυρώνοντας τη μνήμη όλων αυτών των λαϊκών αγωνιστών και μάλιστα στη σκηνή του Θεάτρου Ρεξ, του θεάτρου – σημείο αναφοράς και σύμβολο για την αντιστασιακή δράση των ηθοποιών του ΕΑΜ και των εκατοντάδων καλλιτεχνών που συσπείρωνε στις γραμμές του.
Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου».
Ακρίτα: Καλά δεν ντρέπεστε;
Η αντίδραση του ΣΕΗ προκάλεσε το ξέσπασμα της Ελενας Ακρίτα, που κατακεραύνωσε το σωματείο των ηθοποιών για τη στάση που υιοθέτησε μετά την απόφαση του Δημήτρη Λιγνάδη να δοθεί το όνομα της Ελένης Παπαδάκη σε σκηνή του REX.
«Καλά δεν ντρέπεστε; Είστε ηθοποιοί και υπογράφετε διαμαρτυρία για να μην δοθεί το όνομά της τεράστιας Ελένης Παπαδάκη σε σκηνή του Εθνικού Θεάτρου; Έχετε ιδέα πόσο τεράστια θεατρίνα υπήρξε; Πόσο πολεμήθηκε, πόση ζήλεια, φθόνο και μίσος αντιμετώπισε στη σύντομη ζωή της; Θα τιμηθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ από μια πολιτεία που άργησε τόσο να την αναγνωρίσει; Κι όλα αυτά τα κάνετε γιατί πολιτικά η Παπαδάκη ήταν δεξιά και δεν την γουστάρουμε; Κι είστε ηθοποιοί; Ντροπή!», έγραψε η κ. Ακρίτα σε ανάρτησή της στο Facebook.
Ποια ήταν η Ελένη Παπαδάκη
Η Ελένη Παπαδάκη υπήρξε μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός, που διέπρεψε σε ποικίλους ρόλους. Στα 17 της πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης του Σπύρου Μελά, το 1925 και οι κριτικοί είχαν χαρακτηρίσει τότε αυτή την παρουσία της ως αποκάλυψη, σύμφωνα με τη wikipedia. Η Ελένη Παπαδάκη, στα 36 της χρόνια, εκτελέστηκε κατά τα Δεκεμβριανά, στα διυλιστήρια της ΟΥΛΕΝ.
η Ακρίτα μίλησε σωστά για πρώτη και ίσως τελευταία φορά
Ενδέχεται νά μήν γνωρίζουν καθόλου τήν ηθοποιό οί σημερινοί συνάδελφοί της.
Πώς τούς γιά κάνα μπούτι ,βυζί ή κιλοτάκι ή ποιός τό κάνει μέ ποιά κι αντιστρόφως , ξέρουν τά πάντα!
Μπράβο στον Λιγνάδη! Την Παπαδάκη και άλλους Έλληνες δολοφόνησε αποδεδειγμένα το ΕΑΜ (ΚΚΕ) μέσω της ΟΠΛΑ!
ΕΥΓΕ ΣΤΟΝ Κ.ΛΙΓΝΑΔΗ ! ! ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ !
ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΚΥΡΙΕ ΛΙΓΝΑΔΗ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΔΥΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ !!!!ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ !!! ΤΟ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΩΣΙΑ ΜΗΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΣ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ???????