Οι πληροφορίες αυτές αποτυπωμένες πάνω στην ετικέτα των αντίστοιχων προϊόντων θα μας ενθαρρύνουν ώστε να τρώμε λιγότερο, να αποκτήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες διατροφής και να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Loughborough που εξέτασαν 14 σχετικές μελέτες αυτού του τύπου η σήμανση θα μπορούσε να συμβάλει στο «κόψιμο» 200 θερμίδων την ημέρα από την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
Σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση στο Journal of Epidemiology and Community Health αυτού του είδους η σήμανση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων παχυσαρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η επικεφαλής ερευνήτρια καθηγήτρια Amanda Daley υποστηρίζει ότι η σήμανση των τροφίμων με «θερμίδες άσκησης» καθιστά ευκολότερο για τους καταναλωτές να κατανοήσουν τι τρώνε καθώς και να συνειδητοποιήσουν την σημασία της φυσικής δραστηριότητας.
«Εάν λοιπόν αγοράσετε ένα μάφιν σοκολάτας που έχει 500 θερμίδες αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε 50 λεπτά τρέξιμο για να τις κάψετε. Η πληροφορία αυτή δεν αφορά στη δίαιτα, αλλά στην εκπαίδευση του κοινού ότι όταν καταναλώνουμε τροφές υπάρχει ένα ενεργειακό (θερμιδικό) κόστος, οπότε πρέπει να αναρωτηθούμε αν όντως θέλουμε να περάσουμε δύο ώρες τρέχοντας προκειμένου να κάψουμε το σοκολατένιο κέικ. Αξίζει τον κόπο;»
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κάψουμε ό,τι τρώμε;
Ένα μπολ δημητριακά (172 θερμίδες)
Τρέξιμο,16΄
Περπάτημα, 31′
Μια μπάρα σοκολάτας (229 θερμίδες)
Τρέξιμο 22′
Περπάτημα 42′
Ένα σακχαρούχο αναψυκτικό (138 θερμίδες)
Τρέξιμο 13′
Περπάτημα 26′
Ένα μάφιν βατόμουρο (265 θερμίδες)
Τρέξιμο 25′
Περπάτημα 48′
Ένα σακουλάκι τσιπς (171 θερμίδες)
Τρέξιμο 16′
Περπάτημα 31′
Ένα σάντουιτς με κοτόπουλο και μπέικον (445 θερμίδες)
Τρέξιμο 42′
Περπάτημα 1 ώρα και 22′