Με την τιμή της βενζίνης (αλλά και του πετρελαίου) να έχουν πάρει τον ανήφορο, η ανάγκη για οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου (ειδικά αντο αυτοκίνητό σου είναι ένα «εργαλείο» που είσαι αναγκασμένος να χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση), φαντάζει πιο μεγάλη από ποτέ.
Αναρωτιέσαι πώς ακριβώς μπορείς να το πετύχεις αυτό; Για αρχή, ξεκίνα να αποφεύγεις τα ακόλουθα παιδαριώδη σφάλματα:
Το «σταμάτα-ξεκίνα» στην κίνηση
Ναι, εκτός από την καλή σου διάθεση και την υπομονή σου, η κίνηση στους δρόμους (αυτό που οι αγγλοσάξονες και οι αδελφοί Κύπριοι αποκαλούν «traffic») έχει τη μαγική ικανότητα να «στραγγίζει» και το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου από καύσιμο -μαζί, και το πορτοφόλι σου από «ρευστό».
Τι μπορείς να κάνεις:
Ξεκίνα να χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τουλάχιστον, όποτε δεν έχουν απεργία). Αν πάλι δεν μπορείς να κάνεις χωρίς το αυτοκίνητό σου ούτε στιγμή, δοκίμασε να «μεταφέρεις» την εργασιακή σου ημέρα κατά μια ώρα -αντί, για παράδειγμα, να φτάνεις στη δουλειά στις εννιά το πρωί, προσπάθησε να φτάνεις στις 8 ή, αντίστοιχα στις 10, για να αποφύγεις την πρωινή ή την απογευματινή κίνηση στους δρόμους.
Να κόβεις απότομα ταχύτητα στις στροφές…
Γεγονός: κάθε φορά που πατάς φρένο, μέρος της ορμής του αυτοκινήτου σου μετατρέπεται σε θερμότητα, η οποία εν συνεχεία διαχέεται και χάνεται στην ατμόσφαιρα.
Τι μπορείς να κάνεις:
Προσπάθησε να διατηρείς σταθερή ταχύτητα ακόμη και στις στροφές -αρκεί, βέβαια, να μην κινδυνεύεις να βρεθείς εκτός δρόμου ακριβώς λόγω της ταχύτητας που έχεις αναπτύξει. Κι εκμεταλλεύσου στο έπακρο όλη την επιφάνεια του οδοστρώματος.
… αλλά και να φρενάρεις απότομα στο φανάρι
Εδώ ισχύει περίπου ό,τι συμβαίνει και με τις στροφές που λέγαμε προηγουμένως. Επιπλέον, τα απότομα φρεναρίσματα μπορούν να σε οδηγήσουν «αβάδιστα» σε ατύχημα -ειδικότερα αν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό ή αν σε ακολουθεί άλλο αυτοκίνητο σε μικρή απόσταση.
Τι μπορείς να κάνεις:
Αν δεις ότι το φανάρι μπροστά σου είναι πορτοκαλί, ξεκίνα να κόβεις ταχύτητα σταδιακά και προσπάθησε να μην «πλακωθείς» στα φρένα την τελευταία στιγμή.
Να χρησιμοποιείς τον κλιματισμό του αυτοκινήτου σου με κατεβασμένα παράθυρα
Αλλιώς, ο καλύτερος τρόπος για να πετάξεις τα λεφτά σου στα σκουπίδια -πρόκειται για ένα «φτηνό» λάθος που αδειάζει το ντεπόζιτο από καύσιμο χωρίς να το καταλαβαίνεις, αφού το αυτοκίνητό σου «αναγκάζεται» να καταναλώνει καύσιμο τόσο λόγω της αυξημένης αντίστασης του αέρα (λόγω ανοικτών παράθυρων) όσο και ελέω της λειτουργίας του κλιματισμού.
Τι μπορείς να κάνεις:
Απλούστατα, να διαλέξεις αν θα ταξιδέψεις τελικά με κατεβασμένα παράθυρα ή με αναμμένο κλιματισμό.
Να κουβαλάς «σαβούρα» στο πορτμπαγκάζ
Πρόσεξε, δε μιλάμε για τη ρεζέρβα, το γρύλο, τον πυροσβεστήρα ή το φαρμακείο του αυτοκινήτου που πρέπει να βρίσκονται ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα σε αυτό αλλά για εντελώς άσχετα αντικείμενα, που μπορεί να έχουν ξεμείνει στον χώρο των αποσκευών από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης -εντελώς ενδεικτικά, τη βάση της ομπρέλας της θάλασσας από τις περσινές διακοπές, την ίδια την ομπρέλα, τον εξοπλισμό από τις πεζοπορίες που πήγαινες στο βουνό τον χειμώνα, πράγματα που περίσσεψαν από το πάρτι-έκπληξη που είχατε κάνει πριν από μερικούς (αρκετούς) μήνες στον κολλητό σου κ.ο.κ.
Να σημειώσουμε εδώ ότι, αν το βάρος των αντικειμένων αυτών είναι μεγάλο, εκτός από αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, δεν αποκλείεται να χαλάει και την «ισορροπία» του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα η οδήγησή του να γίνεται όχι μόνο πιο δύσκολη αλλά και δυνητικά επικίνδυνη.
Τι μπορείς να κάνεις:
Να αδειάσεις το πορτμπαγκάζ από την «πραμάτεια» σου, θέλει και ρώτημα;
Να επιταχύνεις απότομα όταν το φανάρι γίνεται πράσινο
Έλα, παραδέξου το: το έχεις κάνει ξανά και ξανά επειδή σου αρέσει να ακούς τον κινητήρα «να δίνει» / να «πουλάς μούρη» κ.ο.κ. Καλό θα ήταν να γνωρίζεις, ωστόσο, ότι ένας κινητήρας που δουλεύει «στα κόκκινα» ρουφάει το καύσιμο όπως ο Tyrion Lannister το κρασί.
Τι μπορείς να κάνεις:
Αν το αυτοκίνητό σου διαθέτει ένδειξη κατανάλωσης καυσίμου ξεκίνα, έτσι για αλλαγή, να την λαμβάνεις υπόψη. Εναλλακτικά, κατέβασε κάποια σχετική εφαρμογή στο κινητό σου.
Να μην προσέχεις την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου σου
Αν τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου έχουν χαμηλότερη από την προβλεπόμενη από τον κατασκευαστή τους πίεση (άρα, λιγότερο αέρα από αυτόν που απαιτείται για την ασφαλή χρήση τους στο εσωτερικό τους), αυξάνεται αυτόματα η πρόσφυση τους στο έδαφος. Αυξημένη πρόσφυση στο έδαφος μεταφράζεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια τριβής -κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη ενέργεια (άρα, και καύσιμο) για να κινηθεί το αυτοκίνητο.
Τι μπορείς να κάνεις:
Να τσεκάρεις σε τακτά χρονικά διαστήματα (ιδανικά, κάθε δύο εβδομάδες) την πίεσή των ελαστικών σου.
Να οδηγείς έχοντας «κουμπωμένη» τη σχάρα στην οροφή (μολονότι, προφανώς, δεν τη χρειάζεσαι)
Αλλιώς, ο δοκιμασμένος τρόπος για να αυξήσεις κάθετα την αεροδυναμική αντίσταση του αυτοκινήτου σου -μαζί, και την κατανάλωση καυσίμου.
Τι μπορείς να κάνεις:
Απλά, να χρησιμοποιείς της σχάρα μόνο όταν τη χρειάζεσαι.