Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει να πάθουμε ταχυκαρδία. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε δύο απλές αλλά αποτελεσματικές μεθόδους για να διαχειριστείτε την ταχυκαρδία:
Ο καρδιακός παλμός πέφτει, όταν πέφτει σημαντικά η θερμοκρασία του σώματος. Είναι ο τρόπος του νευρικού συστήματος για να προσαρμόσει το σώμα στις νέες συνθήκες. Η καρδιά «ανταποκρίνεται» πολύ γρήγορα στο κρύο νερό που ακουμπά στο πρόσωπο, γιατί είναι πιο κοντά από τα υπόλοιπα όργανα του σώματος.Επομένως, αν έχετε την ταχυκαρδία, ακολουθήστε την εξής διαδικασία:-Ρίξτε κρύο νερό σε ένα βαθύ δοχείο. Όσο πιο κρύο, τόσο το καλύτερο, γι’αυτό αν έχετε πάγο, προσθέστε τον.
-Κρατήστε την αναπνοή σας. Αν είναι απαραίτητο, κλείστε την μύτη σας με τα δάχτυλα και βυθίστε το πρόσωπο σας στο κρύο νερό για μερικά δευτερόλεπτα.
-Αν δεν έχετε κάποιο κατάλληλο δοχείο, πάρτε νερό με τα χέρια σας και ρίξτε το στο πρόσωπο σας. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε μασάζ στο δέρμα του προσώπου με παγάκια, ειδικά στους κροτάφους.
Ελιγμός Valsalva
Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επηρεάσετε το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο ελέγχει τον καρδιακό παλμό.
Ο ελιγμός γίνεται ως εξής:
-Πάρτε βαθιά ανάσα και σφίξτε τους κοιλιακούς μυς σας.
-Κλείστε με τα δάχτυλα την μύτη σας και παράλληλα κλείστε το στόμα και τα μάτια σας.
-Προσπαθήστε να εκπνεύσετε με την μύτη και το στόμα κλειστό, ενώ συνεχίζετε να σφίγγετε τους κοιλιακούς μυς.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε καμία από τις παρακάτω μεθόδους σε περίπτωση που η ταχυκαρδία συνοδεύεται από έντονο πόνο στο στήθος ή έντονη αίσθηση έλλειψης αέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μόνη λύση είναι να καλέσετε ασθενοφόρο.
Και κάτι τελευταίο:
Η ταχυκαρδία είναι φυσιολογική αντίδραση σε ένα φορτισμένο περιβάλλον – για παράδειγμα, αν είστε πολύ ενθουσιασμένοι ή κάνετε ασκήσεις για τους μυς του στομάχου.
Αν η ταχυκαρδία συνεχίζεται χωρίς προφανή εξωτερική αιτία, μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής ασθένειας και πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.