Στρατιωτική θητεία:
Η τεχνολογία φέρνει λύσεις αλλά και «πονοκεφάλους». Οι σκοπιές σύντομα θα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με αυτά που θυμούνται οι πιο παλιοί.
Ανεξάρτητα από τις προσλήψεις των ΟΒΑ (συνολικά 1000 άτομα) και τις κατα καιρούς διαβεβαιώσεις πως υπάρχει ικανοποιητική στελέχωση των μονάδων όπως φαίνεται αναζητούνται τρόποι να μειωθεί το αναγκαίο προσωπικό για τις σκοπιές.
Αν αυτό συμβαίνει για να γίνει με κάποιο τρόπο πιο ουσιαστική η στρατιωτική θητεία ή αν απλά επιβάλλεται ως ανάγκη από την έλλειψη προσωπικού είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον.
Ο στόχος πάντως είναι οι σκοπιές να γίνουν «τηλεχειριζόμενες».
Αυτή την φορά δεν μιλάμε για τις ηλεκτρονικές σκοπιές που πριν από κάποια χρόνια είχε ακουστεί πως με την χρήση καμερών θα «εξαφανίσουν» την ανάγκη να υπάρχουν στρατιώτες με φυσική παρουσία.
Και που τελικά σε πολλές περιπτώσεις όπου μπήκαν κάμερες απλά «συμπλήρωναν» την παρουσιά των στρατιωτών που συνέχιζαν να είναι στις σκοπιές.
Το σχέδιο που υπάρχει τώρα (αν βρεθούν τα λεφτά) λέει πως σε ένα νησί που υπάρχουν για παράδειγμα 6 σκοπιές οι 4 μπορούν να καλυφθούν από drones τα οποία θα τα χειρίζεται ένας οπλίτης μόνος του.
Παράλληλα όμως αναπτύσσονται και σχέδια για τις παρεμβολές που θα μπορούν να γίνονται σε drones ως άμυνα αφού θεωρείται πως από την άλλη υπάρχει και απειλή από drones που θα μπορούσαν να μεταφέρουν όπλα, συμβατικά ή βιοχημικά και να κάνουν μεγάλη ζημιά.