Το τριπλό μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Αμερικανών επενδυτών και ότι το 2018 θα είναι χρονιά πλήρους ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ιστορική για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα, εξέπεμψε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ.
Μιλώντας στην εκδήλωση κοπής πίτας του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε το 2018 ιστορικό έτος για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με έμφαση την οικονομία, την ασφάλεια, την πολιτική και τον πολιτισμό. Το 2018 είναι η χρονιά της Αμερικής στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο κ. Πάιατ και υπογράμμισε τη βεβαιότητα ότι θα είναι το έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα ανακάμψει πλήρως από τη σχεδόν 10ετή κρίση.
Ειδική έμφαση έδωσε στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας πως φέτος έχει κάθε λόγο να περιμένει περισσότερες. Χαρτογραφώντας το πεδίο ενδιαφέροντος Αμερικανών επενδυτών για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην πολιτική αεροπορία και στα ναυπηγεία, σημειώνοντας πως μεγάλοι Αμερικανοί επενδυτές αναζητούν τρόπους να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες και να επωφεληθούν από την αξία που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας.
Αποτυπώνοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια την εικόνα αυτή, ενδεικτικά είπε πως έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες επενδύσεις από τις επενδυτικές εταιρείες Calamos, Morgan Stanley and Avis και ευελπιστούμε να δούμε την επένδυση της ONEX στα Ναυπηγεία Νεώριο και την αμερικανική συμμετοχή στο έργο του Ελληνικού, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πολλές άλλες φετινές συμφωνίες. Πρόκληση για το 2018, προσέθεσε, είναι να δούμε να μην χαθεί η εκπεφρασμένη εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος και οριοθέτησε τις αναγκαίες παραμέτρους που θα αποκρυσταλλώσουν το ενδιαφέρον αυτό σε επενδύσεις. Οι ξένοι επενδυτές, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, αναζητούν σιγουριά και συνέχιση στην πρόοδο που έχουμε δει σε πολλά βασικά έργα ιδιωτικοποίησης, σταθερότητα στο φορολογικό και θεσμικό καθεστώς. Όλα αυτά θα μπορούσαν όλα να βοηθήσουν στην προσέλκυση νέων ξένων κεφαλαίων σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρέσβης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ το γεγονός ότι είναι τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πως «περιμένουμε 300.000 επισκέπτες από όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας των ΗΠΑ». Αναδεικνύοντας ακόμα περαιτέρω τη σημασία της φετινής ΔΕΘ, επικαλέστηκε σχετική ρήση του Προέδρου Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, πως θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία «να παρουσιαστεί η αμερικανική τεχνολογία, επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην παγκόσμια σκηνή».
Εστιάζοντας στη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη φετινή συμμετοχή τους ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της αμερικανικής δημοσιογραφικής πλατφόρμας BBG Direct και της Φωνής της Αμερικής για την κοινή χρήση δημοσιογραφικού περιεχομένου και ειδικών αφιερωμάτων και ανάδειξης καθ “όλη τη διάρκεια του χρόνου θεμάτων σχετικά με την έκθεση και την αμερικανική κουλτούρα εν γένει. Επισήμανε πως η Φωνή της Αμερικής εκπέμπει σε περισσότερες από 60 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των βαλκανικών και ευρύτερων περιφερειακών γλωσσών, έτσι ώστε το μήνυμά των ΗΠΑ για τη ΔΕΘ και το μήνυμα της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας να έχουν μεγαλύτερη προβολή.
Το εθνικό σχέδιο για το μέλλον της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή, οι εξελίξεις στο ζήτημα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ και ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια συζητήθηκαν στη συνάντηση του Γ. Δραγασάκη με τον Τζέφρι Πάιατ
Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την «ολοκλήρωση του Προγράμματος τον Αύγουστο και για την προετοιμασία της ασφαλούς και βιώσιμης αυτοδύναμης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές», παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε τη σημασία της διαμόρφωσης του εθνικού σχεδίου για το μέλλον της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδίου, το οποίο ήδη διαμορφώνεται, είναι το νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης Ανάπτυξης, σημειώνεται.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν, ακόμη, οι εξελίξεις στο ζήτημα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ και η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια.
Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, τάσσεται υπέρ της διαβαλκανικής συνεργασίας. Τόνισε δε, ότι η προσπάθεια επίλυσης εκκρεμοτήτων, όπως αυτή του ζητήματος της ΠΓΔΜ, στη βάση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, θα συμβάλει στην αξιοποίηση της σημαντικής ευκαιρίας για την υλοποίηση ενός σχεδίου βαλκανικής συνανάπτυξης για τη σταθερότητα και την αναβάθμιση της θέσης της περιοχής συνολικά, στην Ευρώπη και τον κόσμο.
΄Αντε στο διάολο, ρε αμερικανάκι, που θα μας πουλήσεις και εκδούλευση …
Δεν θέλουμε τη “στήριξή” σας, ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε …
Την είδαμε τη “στήριξη” στην Κύπρο, στα ΄Ιμια, στα Σκόπια … και μπουχτίσαμε … Νισάφι πιά …
Τα κουβαδάκια σου, λαδοπόντικα … και σ΄άλλα κορόϊδα, να προσπαθήσεις να τα πείσεις …
Ουστ παλιο-λεχρίτη, εσύ και η κ@λοφάρα σου … ΄Εξω από την Πατρίδα μου, Τ.Ω.Ρ.Α. …