Η Ένωση συγγενών Πεσόντων μαχητών του Έπους 1940 – 41, ζητάει με επιστολή της να προχωρήσουν τα αιτήματα για την αναζήτηση των πεσόντων Ελλήνων κατά τον πόλεμο στην αλβανική πλευρά και το θέμα να τεθεί και κατά τη διαδικασία έγκρισης από την Ελλάδα της σύνδεσης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η «Ένωση Συγγενών Πεσόντων» με επιστολή της προς τα κόμματα και τους βουλευτές ζητά, για την προώθηση των διαδικασιών της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τεθεί ως προϋπόθεση η αποκατάσταση της εκκρεμότητας με τους 7.976 πεσόντες κατά το έπος 1940 – ’41 στη Β. Ήπειρο που παραμένουν άταφοι, προσωρινά θαμμένοι και σε ομαδικούς τάφους».
Στην επιστολή-σύμφωνα με το himara.gr- αναφέρονται τα εξής:
«Οι 7.976 πεσόντες στη Βόρειο Ήπειρο κατά το έπος του 1940 – 1941 σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Επί 74 χρόνια, διάσπαρτα οστά βρίσκονται στα πεδία των μαχών και σε ομαδικούς τάφους (1600 πεσόντες στον ομαδικό τάφο στην Πρεμετή και 400 στην Κλεισούρα).
Μετά από επίμονους αγώνες έγινε ευρύτερα γνωστό ότι υπάρχει αυτή η εθνική εκκρεμότητα και από παρεμβάσεις κατέστη εφικτό να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας στις 9/2/2009 για «την αναζήτηση, την εκταφή, και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών».
Συμφωνήθηκε η κατασκευή δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες. Η συμφωνία αυτή κυρώθηκε από την αλβανική Βουλή στις 26/3/2010.
Από τότε μέχρι σήμερα η μεικτή επιτροπή Ελλήνων – Αλβανών συνεδρίασε μόνο μία φορά στις 23/4/2012 και καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έχει υλοποιηθεί.
Παρά τις εκκλήσεις προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας και, από ό,τι πληροφορούμεθα, τις παρεμβάσεις της στην Αλβανία καμία ενέργεια και προοπτική για το μεγάλο αυτό ζήτημα δεν διαγράφεται για το άμεσο μέλλον.
Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα για τα παιδιά και τους συγγενείς των πεσόντων, πρόκειται για αφόρητο πόνο αφού δεν μπορούν να εκπληρώσουν το πατρικό τους καθήκον. Τα χρονικά περιθώρια των πληροφοριών από Βορειοηπειρώτες για προσωρινούς τάφους είναι περιορισμένα λόγω ηλικίας, αλλά εξίσου και για μας».
«Από την κυβέρνηση, τα κόμματα αλλά κυρίως τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας ζητάμε να τεθεί απαραίτητη προϋπόθεση, για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εκπλήρωση των όσων προβλέπονται από τη συμφωνία που υπεγράφη προ 6ετίας για τους πεσόντες και σε κάθε περίπτωση, απαραιτήτως, να συνεδριάσει η μεικτή επιτροπή πριν την απόφαση στήριξης για την ένταξη», καταλήγει η επιστολή.