Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα συνέντευξης σε στρατιωτικό πόρταλ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ειδικός στα θέματα αυτά…. το ΙΣλαμικό Κράτος είναι απειλή για την Ελλάδα. Όπως διαβάσαμε στο άρθρο του στρατιωτικού πόρταλ είναι αυξημένες οι πιθανότητες εισόδου τζιχαντιστών εξαιτίας του λαθρομεταναστευτικού.
Όλα αυτά τα υποστηρίζει και τα βλέπει ο Σπύρος Ν. Λίτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μιλώντας στο Onalert.gr ο κ Λίτσας εκτιμά πως η Ελλάδα λόγω της θέσης της πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ!
ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΟΡΤΑΛ
Η Ισλαμιστική τρομοκρατία μας αφορά;
Είμαστε μέλος του δυτικού κόσμου οπότε ασφαλώς και μας αφορά. Επίσης, μας αφορά γιατί η χώρα μας δέχεται ένα πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από τον μουσουλμανικό κόσμο οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες εισόδου τζιχαντιστών. Η μελέτη του Ισλάμ και η κατανόηση των άρχων του θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες να ξεπεράσουν την αμηχανία που τους προκαλεί το άγνωστο. Όλο αυτό σε συνδυασμό με μια συνολική αναδόμηση της ατζέντας ασφάλειας της χώρας που να είναι σε θέση να απομονώνει τους ακραίους, να προστατεύει την τάξη και να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο ως οφείλει να πράττει ένα δυτικό κράτος δίχως την παραμικρή αλλοίωση των συνταγματικών ελευθεριών. Ως προς το τελευταίο οφείλουμε να εισάγουμε τεχνογνωσία από κράτη του δυτικού κόσμου με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
Πως βλέπετε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας σήμερα;
Η πολιτική που η χώρα ακολούθησε στο προσφυγικό είναι αδιέξοδη και ελλειμματική. Και το λέω αυτό γιατί σήμερα η Ελλάδα έχει καταφέρει το απίθανο να εξαρτάται από τις βουλήσεις της Τουρκίας ώστε να ξεπεράσει την προσφυγική κρίση, όταν η υψηλή στρατηγική της Τουρκίας επιθυμεί και εργάζεται για μια αποσταθεροποιημένη και αδύναμη Ελλάδα. Τα ζητήματα που αφορούν τη γενικότερη κατεύθυνση της χώρας εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης χτυπούν κι αυτά σε αδιέξοδα, πολλά εκ των οποίων δημιουργήθηκαν μετά το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015. Δεν υφίσταται η παραμικρή πρόνοια για τη δημιουργία μιας σοβαρής και αξιόπιστης ευρώ-ατλαντικής πολιτικής που θα μας καταστήσει κομβικό παράγοντα για τον δυτικό κόσμο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μιας περιοχής με υψηλή στρατηγική ρευστότητα που επανέρχεται σε υψηλό σημείο στις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ. Έχω υποστηρίξει πολλές φορές ότι το στρατηγικό μας μέλλον περνά μέσα από την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών μας με τις ΗΠΑ, μιλώ για τη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ αλλά και την υιοθέτηση μιας νέας στρατιωτικής στρατηγικής που θα καθιστά την Ελλάδα έναν σημαντικό παράγοντα ναυτικής ισχύος, σκληρής αλλά και ήπιας, στην περιοχή της Μεσογείου. Σημαντικό είναι το άνοιγμα που γίνεται με την Αίγυπτο, ενώ έχω αναλύσει αρκετές φορές με άρθρα μου ότι η Ελλάδα οφείλει να δομήσει ισχυρές πολυεπίπεδες σχέσεις με την Ινδία που θα αποτελέσει τον κομβικό παράγοντα στην περιοχή της Ασίας τα αμέσως επόμενα χρόνια ως φορέας εξισορρόπησης των όποιων αναθεωρητικών φιλοδοξιών της Κίνας.
Comments are closed.