Σε έξι χρόνια και οκτώ μήνες καταδικάστηκε στις ΗΠΑ ο Αβιράμ Αζάρι, ο Ισραηλινός ιδιωτικός ντετέκτιβ που είχε χακάρει (σ.σ.: υποκλέψει) τα e-mails χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, όπως και 17 Ελλήνων βουλευτών, εκδότη κυριακάτικης εφημερίδας, αρθρογράφων, δικηγόρων. Ο Αζάρι ήταν ήδη προφυλακισμένος για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.
Η υποκλοπή των e-mails σχετίζεται με τα ρεπορτάζ σε σχέση με τη «λίστα Λαγκάρντ». Παράλληλα, από τον Ισραηλινό θα κατασχεθούν 4.844.968 δολάρια, δηλαδή σχεδόν όλα τα χρήματα που οι Αμερικανοί εισαγγελείς υποστήριξαν ότι κέρδισε η εταιρία του από τις παράνομες δραστηριότητες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Ο Αζάρι είχε συλληφθεί το 2020 στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.
Τα ονόματα των Ελλήνων βουλευτών που παρακολουθήσε αυτός ο τύπος είναι:
Αναλυτικά οι Ελληνες βουλευτές ήταν οι Μάκης Βορίδης, Αθανάσιος Δαβάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλειος Οικονόμου, Ιωάννης Δέδες, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ανδρέας Μαρίνος, Δημήτριος Κυριαζίδης, Παύλος Βογιατζής, Ροδούλα Ζήση, Αθανάσιος Μπούρας, Θεόδωρος Πάγκαλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ελενα Ράπτη, Δώρα Αυγερινοπούλου, Διονύσης Σταμενίτης, Γεώργιος Μαυρωτάς.
Σύμφωνα με όσα έχουν αποκαλυφθεί, κυρίως μέσα από τα δημοσιεύματα του Reuters, ο Ισραηλινός ντετέκτιβ χρησιμοποιούσε χάκερ, ιδίως της ινδικής εταιρίας BellTrox, για λογαριασμό πελατών του με κύριο σκοπό την παρακολούθηση και την υποκλοπή στοιχείων διαδίκων ή ανταγωνιστών τους, ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης και την επεξεργασία των ηλεκτρονικών ιχνών που οδηγούν στην BellTroΧ και στους συνενόχους της είχε το παρατηρητήριο θεμάτων διαδικτύου CitizenLab του πανεπιστημίου του Τορόντο.
Οι ερευνητές του CitizenLab εργάστηκαν επί δύο χρόνια για τη σύνταξη έκθεσης που βοήθησε τις Αρχές. Τα στελέχη του παρατηρητηρίου είχαν δηλώσει μάλιστα ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων κατασκόπων που έχει αποκαλυφθεί ποτέ. Και η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» είχε αποκαλύψει ότι η BellTroX παρακολουθούσε στελέχη της που ασχολούνταν με το σκάνδαλο του γερμανικού κολοσσού πιστωτικών καρτών Wirecard, όπως συνέβη και με άλλα ΜΜΕ στην Ευρώπη.
Προφυλακισμένος
Ο Αζάρι, που από το 2019 κρατούνταν προφυλακισμένος στο Metropolitan Correctional Center του Μανχάταν, έπειτα από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τις αμερικανικές Αρχές δήλωσε τελικά ένοχος πριν από έναν χρόνο για διαδικτυακή απάτη, συνωμοσία για τη διάπραξη χάκινγκ και διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας, αδικήματα για τα οποία του επιβλήθηκε τελικά ποινή την περασμένη Πέμπτη. Αγνωστο παραμένει σε ποια φυλακή θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Σύμφωνα με το Reuters, οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να επιβληθεί στον Αζάρι ποινή φυλάκισης οκτώ έως εννέα έτη, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισής του ζήτησε η ποινή να μην ξεπερνάει τα πέντε έτη, επειδή ο πελάτης του αποδέχθηκε την ευθύνη του.
«Εντιμότατε, έκανα ένα λάθος» φέρεται ότι δήλωσε ο Αζάρι στο δικαστήριο -στα εβραϊκά, μέσω διερμηνέα- πριν από την έκδοση της ποινής: «Αναλαμβάνω την ευθύνη, την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις μου. Λυπάμαι με όλη μου την καρδιά για όλα τα θύματα». Ο δικαστής της υπόθεσης Τζον Κελτλ, ωστόσο, κατά την ανακοίνωση της ποινής δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η πειρατεία είχε «καταστροφικές συνέπειες» για τα θύματά της. Μετά το πέρας της διαδικασίας αναμένεται πλέον η σταδιακή δημοσιοποίηση της δικογραφίας. Οπως είχε ανακοινώσει το δικαστήριο της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των θυμάτων θα γίνει επίσης σταδιακά, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΓΥΦΤΟΜΟΥΡΗΣ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΚΩΛΟΧΟΝΤΡΟΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΒΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΛΑΔΩΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΘΕΙ ΕΣΤΩ ΩΣ ΣΥΝΗΘΗΣ ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ