«Σαφάρι» ελέγχων πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας κατά την περίοδο των εορτών στην περιοχή της ευθύνης της.
Έχοντας σταθερά ως γνώμονα την πρόληψη και αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων και λαμβάνοντας υπόψιν την αυξημένη κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, με μέριμνα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, συγκροτήθηκαν ομάδες – συνεργεία αστυνομικών σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας και στη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, υπέρβαση ορίων ταχύτητας κ.ά.).
Θεσσαλία: Αναλυτικά οι παραβάσεις που καταγράφηκαν
Κατά το χρονικό διάστημα από την 20-12-2024 έως χθες, 8-01-2025 πραγματοποιήθηκαν 24.006 έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν συνολικά 6.000 παραβάσεις ΚΟΚ εκ των οποίων:
1.206 για ταχύτητα,
130 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη),
Τρεις για παραβίαση προτεραιότητας,
27 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
11 για αντικανονικούς ελιγμούς,
38 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα,
Οκτώ για αντικανονικό προσπέρασμα,
26 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
68 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
Μία για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
65 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
60 για παραβάσεις ΚΤΕΟ,
21 για φθαρμένα ελαστικά,
123 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης &
4.213 για λοιπές παραβάσεις.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.
Η “Συμμόρφωσις” σε κανονες ασφαλείας επιτυγχάνονται όταν οι κανόνες είναι εκλογικευμένοι, κατανοητοί, σαφείς και εξυπηρετούν με σαφήνεια τον σκοπό τους, συνδυασμένα με συνεχή παιδεία Κυκλοφοριακής Αγωγής επιμόρφωση τόσον του κοινού όσον και εκείνων που καλούνται να επιβάλουν η να Υπηρετήσουν. “Η Πολιτεία” “επιβάλλει”. Αστυνομικές Υπηρεσίες είναι θεσμοθετηθέμενες στη Δημοκρατία όχι να “επιβάλλουν” η εισπράτουν αλλά να “υπηρετούν”. “Όργανα της Τάξεως”, οφείλουν αυτόν τον ρόλο τους να τον υπηρετούν με ευγένεια και σύνεση και να μην συμπεριφέρονται με στόχο να “επιβάλλουν” το παραμικρό, διότι είναι εκτός αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσίας. Εξ άλλου δημιουργεί αντιπαράθεση η οποία πρέπει να εκλείπει από την Κυκλοφοριακή Αγωγή. Χρηματικές η άλλες Ποινές συχνά εκλαμβάνονται ως αντιπαράθεσις με Υπηρεσίες και αυτό δεν συμβάλει στην αποτροπή Κινδύνων αλλά σε έξαρση. Παλαιότερα εφηρμόζετο “έγγραφη Παρατήρησις” αντί “κλήσεως” είχε διδακτικό αποτέλεσμα, για καλοπροαίρετους έστω και αιτιολογούσε την “ποινή” σε περίπτωση επαναλήψεων.