Λύση στο μυστήριο με την εξαφάνιση Ίρβιν στο Έβερεστ 100 χρόνια μετά

Κοινοποίηση:

Μία ανάσα από τη λύση του μυστηρίου της εξαφάνισης των ορειβατών Μάλορι και Ίρβιν, των ηρώων του Έβερεστ που εξαφανίστηκαν μέσα στην ομίχλη κοντά στην κορυφή των Ιμαλαΐων, βρισκόμαστε 100 χρόνια μετά.
Στο φως έρχονται ανακαλύψεις από την αποστολή τους που ενδέχεται να λύσουν το μυστήριο.

Ειδικότερα, ο Άντριου «Σάντι» Ίρβιν, το νεότερο μέλος της αποστολής του 1924 στο Έβερεστ, εξαφανίστηκε στις πάνω πλαγιές του βουνού μαζί με τον Τζορτζ Μάλορι, στις 8 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Οι δύο τους προσπαθούσαν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που θα κατακτούσαν την υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Όμως, παρέμενε μυστήριο το κατά πόσον το δίδυμο έφτασε στην κορυφή πριν πεθάνουν.

Ορειβάτες και ιστορικοί αναρτιόντουσαν εδώ και δεκαετίες για την τύχη τους όμως όλα αυτά άλλαξαν αυτή την εβδομάδα, αφού λείψανα του Ίρβιν εντοπίστηκαν, εντός μιας κάλτσας με κεντημένα τα αρχικά του -«AC Irvine».
Ακόμα, εντοπίστηκε μία μπότα στον παγετώνα Central Rongbuk, κάτω από τη Βόρεια Όψη, από μια ομάδα ορειβατών που γύριζαν ένα ντοκιμαντέρ. Υπενθυμίζεται ότι το νεκρό σώμα του Μάλορι βρέθηκε παγωμένο στο Έβερεστ 20 χρόνια πριν.
Το εύρημα αυτό προσφέρει την πρώτη ουσιαστική εικόνα του θανάτου του Ίρβιν, μετά την θανατηφόρα αποστολή στην κορυφή των 8.849 μέτρων. Η οικογένεια του Ίρβιν έχει προσφέρθηκε να συγκρίνει τα αποτελέσματα τεστ DNA με τα λείψανα για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.

Διευκρινίζεται ότι η κάλτσα και η μπότα βρέθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο από τα λείψανα του Μάλορι, τα οποία εντοπίστηκαν από τον ορειβάτη Κόνραντ Άνκερ το 1999 και βρίσκονται τώρα στην κατοχή της ορειβατικής ένωσης Κίνας – Θιβέτ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις άδειες αναρρίχησης στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ.

Σημειώνεται πως ένας ορειβάτης και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Free Solo του 2018, ο Τζίμι Τσιν ήταν επικεφαλής μιας ομάδας του National Geographic που βρήκε την κάλτσα και την μπότα. «Είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη για το πού κατέληξε ο Ίρβιν. Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες», δήλωσε.

Κατάφεραν να πατήσουν στην κορυφή;

Το πτώμα του Μάλορι είχε ανακαλυφθεί σε ύψος 8.165 μέτρων, το 1999.

Το άψυχο σώμα απείχε μόλις 670 μέτρα από την κορυφή, ενώ μαζί του είχε βρεθεί μέρος του ορειβατικού του εξοπλισμού και ένα ρολόι χειρός.
Το ερώτημα που «απασχολούσε» την ορειβατική κοινότητα επανέρχεται και πάλι.
Μήπως οι Ίρβιν και Μάλορι πέθαναν κατά τη διάρκεια μιας κατάβασης, έχοντας κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου ή απλώς έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ανέβουν;

Η φωτογραφική μηχανή του Μάλορι, που μπορεί να είχε αποδείξεις για το αν έφτασαν στην κορυφή του Έβερεστ, χάθηκε. Δεν βρέθηκε ακόμα μια φωτογραφία της γυναίκας του, Ρουθ – την οποία είχε υποσχεθεί ότι θα άφηνε στην κορυφή του Έβερεστ.

Το γεγονός δημιουργεί εύλογα την υποψία ότι ίσως τελικά να τα κατάφεραν.

Για την ώρα η απάντηση θα παραμείνει ένα «μυστικό» μεταξύ των δύο ορειβατών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response