Οι 2 παράγοντες που καταστρέφουν τις σχέσεις, σύμφωνα με τον ψυχολόγο

Κοινοποίηση:
ηκξ

Πολλές φορές ακόμα και οι φαινομενικά τέλειες σχέσεις τελειώνουν και καμιά φορά ο ένας από τους δύο σε μία σχέση αναρωτιέται τι πήγε στραβά. Ο επικεφαλής της εταιρείας Awake Therapy, που προσφέρει συμβουλευτική διαδικτυακά σε ιδιώτες σε πάνω από 40 χώρες και ψυχολόγος Mike Travers, εξηγεί σε άρθρο του τους 2 παράγοντες που οι σχέσεις τελειώνουν.

Μάλιστα φαίνεται ότι τόσο το περιβάλλον όσο και η διαφορετική ηθική μέσα σε μία σχέση μπορεί να συμβάλλουν στον τερματισμό της.

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται στις συναντήσεις μας και αναρωτιούνται για το πώς η σχέση τους έφτασε σε αυτό το σημείο. “Ήμασταν πάντα μια γροθιά. Δεν ξέρω τι συνέβη”, “Δεν περίμενα ποτέ τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι” ή “πώς θα κάνω την κατάσταση όπως ήταν πριν;” είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που ακούω. Παρακάτω, σας παρουσιάζω τους δύο παράγοντες που “κατατρώγουν” τη σχέση σας και τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση.

Παράγοντας 1: Δώστε προσοχή στους φίλους και τις παρέες σας

Έχει ποτέ το άλλο σας μισό αμφισβητήσει τους φίλους σας ή έχει αναρωτηθεί γιατί κάνετε παρέα με συγκεκριμένους ανθρώπους; Ίσως, να μην εμπιστεύονται πολύ τα άτομα αυτά και να ανησυχούν για τη συμπεριφορά σας όταν είστε μαζί τους. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior σημειώνει ότι αυτές οι ανησυχίες δεν υποδηλώνουν απαραίτητα την ανάγκη ελέγχου από το ταίρι σας, αλλά έχουν μια βάση στην πραγματικότητα.

«Ένα περιβάλλον που μπορεί να δίνει την εντύπωση πως η απιστία είναι αποδεκτή και να κάνει τους ανθρώπους να αρέσκονται σε τέτοιες κινήσεις, μπορεί να επηρεάσει τα άτομα που βρίσκονται σε πιο σοβαρές σχέσεις και να τους βάλει σε σκέψεις για εναλλακτικές», σημείωσε ο ψυχολόγος Gurit Birnbaum, κύριος συγγραφέας της έρευνας από το Baruch Ivcher School of Psychology, στο Ισραήλ.

Με πιο απλά λόγια οι άνθρωποι που συναναστρέφονται άτομα τα οποία δεν θεωρούν ως “μεγάλο ζήτημα” την απιστία, είναι πιθανό να υιοθετήσουν παρόμοιο ηθικό πρότυπο. Ανεξάρτητα από το αν μιλάμε για σωματική ή συναισθηματική εξαπάτηση, μια αλλαγή στο πώς βλέπουμε το συγκεκριμένο θέμα, όσο λεπτή κι αν είναι, μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη στη σχέση.

Γι’ αυτό τον λόγο οι ψυχολόγοι συστήνουν στα άτομα που βρίσκονται σε αφοσιωμένες, μονογαμικές σχέσεις να προσέχουν τις κοινωνικές τους επιρροές. Η συναναστροφή με άτομα που βρίσκονται επίσης σε αφοσιωμένες σχέσεις μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε το δικό σας επίπεδο δέσμευσης στη σχέση.

Παράγοντας 2: Διατηρήστε κοινές τις ηθικές σας ταυτότητες

Το ζήτημα της απιστίας δεν είναι το μόνο ηθικό μέσα σε μία σχέση. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Of Personality and Social Psychology, υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε διαφορά σε ηθικές συμπεριφορές, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σχέση.

«Όταν κάποιος κοντινός μας συμπεριφέρεται με τρόπο αντιδεοντολογικό σε εμάς, επέρχεται σύγκρουση τόσο μεταξύ των ατόμων, όσο και μεταξύ των ηθικών μας αξιών και της διατήρησης της σχέσης μας», εξηγεί η Rachel Forbes, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Αν και είναι στη φύση του ανθρώπου να παίρνει το μέρος των αγαπημένων του, σε ηθικά διφορούμενες καταστάσεις αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία.

“Προστατεύοντας τους κοντινούς μας ανθρώπους, ανεχόμαστε αρκετές από τις μη επιτρεπτές συμπεριφορές τους. Tελικά, το αξιακό μας σύστημα μάς οδηγεί στο να νιώθουμε ντροπή και ενοχές για τις δικές τους πράξεις”, λέει η Forbes.

Ο ένας τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτά τα συναισθήματα είναι να βεβαιωθούμε πως ο σύντροφός μας είχε το ίδιο αξιακό σύστημα με εμάς. Αφιερώνοντας χρόνο στο να περιγράψουμε ορισμένα πρότυπα που εμείς θεωρούμε ηθικά -αντίστοιχα το ταίρι μας θα κάνει το ίδιο- ενισχύουμε τη σχέση μας ή ξεκαθαρίζουμε το πού αυτή βαδίζει. Αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει προληπτικά (δηλαδή, πριν προκύψει κάποια δυνητικά προβληματική κατασταση) ή επί τούτου, όταν κάτι τέτοιο έρθει στο προσκήνιο.

Για εκείνους που θεωρούν αυτές τις συζητήσεις άβολες, η Forbes προτείνει: «Είναι δύσκολο να συμβιβαστούμε με την αμφιθυμία που νιώθουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κακή συμπεριφορά των αγαπημένων μας. Όταν υπάρχει μια συμπεριφορά που θεωρούμε ανήθικη είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τις δικές ηθικές αξίες και το κατά πόσο ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του συντρόφου μας».

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό εσείς και ο σύντροφός σας να σέβεστε τα όρια ο ένας του άλλου. Για να προστατεύσετε τη σχέση σας, βεβαιωθείτε πως έχετε θέσει εξ αρχής ξεκάθαρα τις ηθικές σας αξίες και ότι οι γύρω σας δεν επηρεάζουν τον δεσμό σας αρνητικά».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: