Οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων στη Γαλλία εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος, το οποίο θα μπορούσε να προκύψει από τις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία, ειδικότερα μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι France 3 ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση και φοβούνται ότι οι πολιτοφύλακες που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξουσία.
Ο Μπαρντελά τόνισε ότι οι συνέπειες αυτής της κατάληψης της εξουσίας από ισλαμιστές φονταμενταλιστές μπορεί να γίνουν αισθητές σε λίγους μήνες. Υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανές μεταναστευτικές ροές, οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν και άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες. Η έκκληση του προς τις 27 χώρες της ΕΕ είναι να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τον κίνδυνο μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης.
Το επιχείρημα αυτό επανέλαβε σχεδόν αυτολεξί και ο σύμμαχός του, ο Ερίκ Σιοτί, της UDR (Ένωση Δεξιών για τη Δημοκρατία) που προέβλεψε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι θα υπάρξει «χάος με ανυπολόγιστες συνέπειες» για την Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας ότι «πίσω από τους υποτιθέμενους αντάρτες βρίσκονται οι χειρότεροι ισλαμιστές».
Ο Ερίκ Ζεμούρ (Reconquête!), θεωρεί ότι «αυτή η νέα αστάθεια υπάρχει κίνδυνος να επιτρέψει την εγκαθίδρυση ενός νέου ισλαμικού χαλιφάτου» στην περιοχή» και ως αποτέλεσμα θα απειληθεί ο χριστιανικός πληθυσμός που έχει γίνει «όμηρος ενός καθεστώτος που σκοτώνει εξ ονόματος του Αλλάχ».
Οι αντιδράσεις των ακροδεξιών κομμάτων της Γαλλίας έρχονται σε αντίθεση με τα μηνύματα που έχουν στείλει οι ισλαμιστές αντάρτες τις τελευταίες ημέρες: κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους, το τελευταίο δεκαήμερο, προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες της χώρας και αυτό γέννησε την προσδοκία ότι οι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
ΑΠΕ – ΜΠΕ