ΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ – Η ΕΚΤ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ «ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΥΡΩ» CBDC ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε την Τετάρτη τα σχέδιά της για την εισαγωγή ενός «ψηφιακού ευρώ», του ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), το οποίο προβλέπεται να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την ΕΕ ήδη από το επόμενο έτος.

Σε παρουσίαση του Πιέρο Τσιπολόνε, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, αναφέρεται ότι ένα «ψηφιακό ευρώ», το οποίο αποκάλεσε «το μέλλον του χρήματος», θα μπορούσε να διατεθεί στο κοινό έως τον Νοέμβριο του 2025.

 

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα φέρει χαρακτηριστικά που θα μοιάζουν με τα μετρητά στον ψηφιακό κόσμο, λέγοντας ότι θα είναι λειτουργικό εντός και εκτός σύνδεσης, θα είναι δωρεάν για βασική χρήση, θα έχει «πανευρωπαϊκή εμβέλεια», θα «σέβεται την ιδιωτική ζωή» και, κυρίως, θα εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει ευρωπαϊκό ψηφιακό μέσο πληρωμής που να καλύπτει όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ: 13 από τις 20 χώρες της ζώνης του ευρώ δεν διαθέτουν εθνικό σύστημα καρτών και αντ’ αυτού βασίζονται σε διεθνή συστήματα ψηφιακών πληρωμών, τα οποία διακανονίζουν το 69% όλων των ψηφιακών συναλλαγών στην ΕΕ», έγραψε ο Τσιπολόνε.

 

«Ένα ψηφιακό ευρώ θα κάλυπτε αυτό το κενό, παρέχοντας ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό μέσο πληρωμών προσβάσιμο και αποδεκτό σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Ένα ψηφιακό ευρώ θα παρείχε μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που θα τυποποιούσε τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ CBDC δεν θα σήμαινε ότι οι άλλες μορφές πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών, των καρτών, των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων ψηφιακών πληρωμών θα εξαφανίζονταν.

Η παρουσίαση υποστήριξε επίσης ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να ενσωματώσει στο σύστημα διάφορες διασφαλίσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως η ανωνυμοποίηση των συναλλαγών, με την κεντρική τράπεζα να μπορεί να βλέπει μόνο «ένα ελάχιστο σύνολο ψευδωνυμοποιημένων δεδομένων».

 

Ωστόσο, παραμένουν και άλλες ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή των CBDC, ιδίως γύρω από την πιθανή χρήση τους ως μέσο κοινωνικής μηχανικής. Πράγματι, η Τράπεζα της Αγγλίας παραδέχτηκε προηγουμένως ότι τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών – σε αντίθεση με τα αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin – θα είναι «προγραμματιζόμενα», πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος θα μπορούσε δυνητικά να αποφασίσει πώς και πού οι άνθρωποι ξοδεύουν τα χρήματά τους.

Για παράδειγμα, ένα CBDC θα μπορούσε εφικτά να θέσει ένα όριο στο ποσό των χρημάτων που θα μπορούσε κάποιος να ξοδέψει σε βενζίνη για να γεμίσει ένα αυτοκίνητο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων.

Όπως είναι αναμενόμενο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ασκήσει έντονη κριτική στο Bitcoin και σε άλλες μορφές κρυπτονομισμάτων που δεν τελούν υπό τον έλεγχο μιας κεντρικής τράπεζας.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ – δικηγόρος στο επάγγελμα που δεν εργάστηκε ποτέ ως οικονομολόγος – δήλωσε στο παρελθόν ότι πιστεύει ότι τα κρυπτονομίσματα «δεν αξίζουν τίποτα», υποστηρίζοντας ότι η αξία τους «δεν βασίζεται σε τίποτα, δεν υπάρχουν υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία που να λειτουργούν ως άγκυρα ασφαλείας».

Από την άλλη πλευρά, η Λαγκάρντ υπήρξε βασική υποστηρίκτρια ενός CBDC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας: «Την ημέρα που θα έχουμε το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας, οποιοδήποτε ψηφιακό ευρώ, θα το εγγυηθώ… Έτσι, η κεντρική τράπεζα θα είναι πίσω από αυτό. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ διαφορετικό από οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η μόνη που επιθυμεί να εφαρμόσει ένα CBDC, με την κυβέρνηση Τόρι του Ρίσι Σουνάκ στο Ηνωμένο Βασίλειο να εργάζεται για μια «ψηφιακή λίρα» και την κυβέρνηση Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες να εργάζεται επίσης για τη δημιουργία ενός «ψηφιακού δολαρίου». Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών έχουν επίσης υποστηριχθεί από το παγκοσμιοποιημένο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το οποίο τα συμπεριέλαβε στον κατάλογό του με τις τεχνολογίες που «θα αλλάξουν τον κόσμο μέχρι το 2027».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

13 Σχόλια

  1. το καλό μας θέλουν… για αυτό έφεραν τόσες κρίσεις απανωτά …για το καλό μας … θα σέβονται λένε και ττα προσωπικά δεδομένα…για πόσο μ@λ@κες θεωρούν τους λαούς ? Η ψηφιακή δικτατορία είναι πολύ κοντά

  2. Τα ψηφιακά νομίσματα είναι τα βήματα του αντιχρίστου του θηρίου και του ψευδοπροφήτη. Νεοταξιτες

  3. To CBDC είναι ένα ΚΟΥΠΟΝΙ. Δεν έχει το νομικό πλαίσιο ενός τραπεζογραμματίου είτε σε φυσική είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Είναι ένα ΚΟΥΠΟΝΙ το οποίο το κράτος & η τράπεζα, σου επιτρέπει ΑΝ μπορείς να το ξοδέψεις, σε τί μπορείς να το ξοδέψεις, πότε και επίσης έχει ημερομηνία λήξεως ώστε να μην μπορεί να συσσωρευτεί.

    Τα λένε όλα αυτά εδώ και 4 χρόνια και η ΕΚΤ και η ΤτΑ και τα έχει επιβάλει ήδη η Κίνα. Η τεχνολογία υπάρχει.
    Και για να επιβληθεί χρειάζεται το DigitalID που είναι αυτός ο “μοναδικός” ψηφιακός αριθμός που σπρώχνει το καθεστώς στην Ελλάδα.

    Και όπως βλέπετε ΚΑΝΕΝΑ από τα συστημικά κόμματα δεν είναι εναντίων σε όλα αυτά.

    Έξω από την ΕΕ χτες.

    Ελευθερία ή Θάνατος πλέον.

  4. Από δω το πάνε, από κει το πάνε,….που το πάνε?

    1. ΚΙΝΕΖΟΠΟΙΗΣΗ. Το λένε ανοιχτά ακόμα και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

  5. Να δω πως θα συναλασετε η θεια μου στο χωριο της Πινδου. Εκτος αν εχουν σκοπο να υπαεχουν μονο 2 η 3 πολεις στο Ελλαδισταν για να λειτουργησουν σαν μια κοινοτητα 100% ελεγχομενη. Αντε βρε. Ευρωπαιοι θα πατε μπροστα .Καληνυκτα.

    1. Όπως το επέβαλαν στην Κίνα. Με τη βία, όπως επιβάλουν το DigitalID (ψηφιακό πορτοφόλι και μοναδικός αριθμός) στην Ελλάδα ήδη.

      Μην ξεχνάς το καλοκαίρι 2020 που λέγαμε ότι θα επιβάλουν πιστοποιητικά εμβολιασμού μας έλεγαν ψεκασμένους, όταν το είπε ο Μητσοτάκης τον Οκτώβριο 2020, γελούσαν όλοι ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην Ελλάδα.

      Αν νομίζεις ότι θα κάνουν ένα βήμα πίσω, είσαι παντελώς χαζός. Δεν τους ενδιαφέρει η θειά σου. Ας πεθάνει της πείνας αν δεν θέλει να το πάρει. Γι αυτό τρέχουν να επιβάλουν τα POS παντού που να είναι συνδεδεμένα με τις ταμιακές.

      Ξύπνα. Δες νόμους όπως ο 4961/22 αρ 4. Όλα είναι εδώ.

      1. Δεν διαφωνω αλλα ξεχνας εναν σημαντικο παραγοντα …….. Οταν κανει σχεδια η Δυση ο Πουτιν γελαει ….. Εχουν τελειωσει , παμε για πολεμο , ειναι ολοι Χρεωκοπημενοι δεν υπαρχει αλλος δρομος . Δες τον Πουστρον , εχασε την Αφρικη δλδ την τζαμπα ενεργεια για τα Πυρηνικα Εργοστασια , το φθηνο Φυσικο Αεριο – Πετρελαιο της Ρωσιας κ τι κανει ; Την Προσευχη του να μην τον κρεμασουν κ παει για Πολεμο !

          1. Το θεμα δεν ειναι το Ψηφιακο Νομισμα , το θεμα ειναι πως θα το χρησιμοποιησουν εναντιον μας . Η Δυση μας παει για σκλαβους το ξερουμε κ το βλεπουμε . Ο Πουτιν δεν φαινεται να το κανει οπως κινειται . Η τεχνολογια δεν ειναι κατι κακο , το πως θα την χρησιμοποιησεις ειναι το θεμα . Η A.I. για παραδειγμα ειναι κατι καλο εαν χρησιμοποιηθει για εμας κ οχι εναντιον μας . Η Ρωσια δεν μπορει να μεινει στον Μεσαιωνα κ πρεπει να εκθεσει την Δυση με την ” ανθρωπινη ” χρηση της τεχνολογιας . Αλλο Προτεσταντες κ Παπικοι Ναζι κ αλλο Χριστιανοι Ορθοδοξοι στην πραξη κ οχι στα λογια οπως στην Ελλαδα . Εχε εμπιστοσυνη .

          2. Επισης ξεχασα να γραψω οτι αυτο θελουν να πιστεψουμε , οτι ο Πουτιν ειναι τα ιδια σκατα με αυτους κ δεν υπαρχει αλλος δρομος ……. Μην τσιμπας , εχεις 5 αισθησεις που αν τις χρησιμοποιεις κανεις δεν μπορει να σε ξεγελασει . Τις πραξεις να κρινεις οχι τα λογια . Η Δυση αλλα λεει κ αλλα πραττει …..

Comments are closed.