113 χρόνια από το ναυάγιο του Τιτανικού: Νέα στοιχεία για τις τελευταίες ώρες του θρυλικού πλοίου

Κοινοποίηση:
150824-titanic-wreckage-01

Η πρώτη τρισδιάστατη σάρωση πλήρους μεγέθους στα συντρίμμια του Τιτανικού προσφέρει νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη βύθιση του θρυλικού πλοίοιου, η οποία εξετάζεται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τιτανικός: Η Ψηφιακή Ανάσταση». Στο φιλμ, οι αναλυτές εξετάζουν το «ψηφιακό δίδυμο» του πλοίου για να αποκτήσουν νέες γνώσεις σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 15 Απριλίου του 1912, όταν περίπου 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η 3D ρεπλίκα δείχνει την έκταση της βιαιότητας με την οποία το σκάφος έσπασε στα δύο, ενώ βυθιζόταν μετά τη μοιραία σύγκρουση με το παγόβουνο, η οποία οδήγησε στην τραγωδία. Η σάρωση παρέχει μια νέα εικόνα του λεβητοστασίου, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις αναφορές πως οι μηχανικοί εργάζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή για να παραμένουν ανοιχτά τα φώτα του πλοίου. Επίσης, προσομοίωση υπολογιστή υποδεικνύει ότι ρωγμές στο κύτος του πλοίου μεγέθους κολλών Α4 οδήγησαν στη βύθισή του.

«Ο “Τιτανικός” είναι ο τελευταίος αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής που απομένει, και έχει ακόμα ιστορίες να πει» είπε ο Παρκς Στίβενσον, αναλυτής του Τιτανικού. Η σάρωση αποκάλυψε ότι ορισμένοι από τους λέβητες -οι οποίοι παρήγαγαν ατμό για να τροφοδοτήσουν πολλές από τις βασικές λειτουργίες του πλοίου- ήταν κοίλοι τη στιγμή που βυθίστηκε στο νερό, υποδηλώνοντας ότι εξακολουθούσαν να λειτουργούν όταν το πλοίο βυθίστηκε, σύμφωνα με το BBC. Επιπλέον, μια βαλβίδα στο κατάστρωμα της πρύμνης ανακαλύφθηκε στην ανοιχτή θέση, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ατμός εξακολουθούσε να τροφοδοτεί το ηλεκτρικό σύστημα του πλοίου.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν μαρτυρίες απο αυτόπτες μάρτυρες ότι οι μηχανικοί του πλοίου φτυάριζαν άνθρακα στους κλιβάνους του πλοίου για να διατηρήσουν τα φώτα αναμμένα για όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς οι επιβάτες δραπέτευαν.

«Κράτησαν τα φώτα και το ρεύμα σε λειτουργία μέχρι τέλους, για να δώσουν στο πλήρωμα χρόνο να κατεβάσει τις λέμβους με ασφάλεια υπό το φως και όχι σε συνθήκες απόλυτου σκότους» είπε σχετικά στο BBC. «Συγκράτησαν το χάος όσο περισσότερο ήταν δυνατόν, και όλο αυτό το συμβολίζει κατά κάποιον τρόπο η ανοιχτή βαλβίδα ατμού εκεί στην πρύμνη» λέει ο Στίβενσον.

Το 3D scan δείχνει επίσης ότι το παγόβουνο που συγκρούστηκε με το πλοίο, προκαλώντας τελικά τη βύθισή του, προκάλεσε έξι μικρές ρωγμές στο κύτος. Οι οπές ήταν κατανεμημένες σε έξι στεγανά διαμερίσματα – ενώ το πλοίο, το οποίο θεωρήθηκε «αβύθιστο» κατασκευάστηκε για να αντέξει ζημιές μόνο σε συνολικά τέσσερα, σύμφωνα με την πηγή.

Αυτό που έκανε τη διαφορά ανάμεσα στο αν θα βυθιζόταν ή όχι ο “Τιτανικός” ανάγεται στις διαστάσεις τρυπών μεγέθους κόλλας χαρτιού» είπε ο Σάιμον Μπένσον, λέκτορας ναυτικής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ. «Μα το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι μικρές τρύπες είναι σε μεγάλο μήκος, οπότε τα ύδατα μπαίνουν αργά μα σταθερά σε όλες τις τρύπες αυτές, και μετά τα διαμερίσματα γεμίζουν και ο “Τιτανικός” βυθίζεται».

Το τρισδιάστατο μοντέλο χαρτογραφήθηκε χρησιμοποιώντας υποβρύχια ρομπότ και αποτελείται από περίπου 700.000 εικόνες των συντριμμιών που τραβήχτηκαν από κάθε γωνία. Και ενώ ό,τι έχει απομείνει από τον Τιτανικό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον πυθμένα του ωκεανού, περίπου 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το νέο τρισδιάστατο μοντέλο θα επιτρέψει στους αναλυτές να μελετήσουν τα συντρίμμια για τις επόμενες γενιές, ακόμη και όταν το πραγματικό πλοίο αποσυντεθεί πλήρως με την πάροδο του χρόνου.

Λόγω του μεγέθους του ναυαγίου και του σκότους του βυθού η εξερεύνησή του παρέχει μόνο περιορισμένης έκτασης εικόνες- ωστόσο η σάρωση παρέχει την πρώτη πλήρη κάτοψη του πλοίου. Η πλώρη βρίσκεται σε καλή κατάσταση στον πυθμένα, ωστόσο σε απόσταση 600 μέτρων η πρύμνη είναι μια άμορφη μεταλλική μάζα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response