Οι γονείς εκνευριζόμαστε με πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας με τα παιδιά. Οι γκρίνιες, το ατακτοποίητο δωμάτιο, τα ασταμάτητα “μαμά” και τα “που είναι”, οι αδελφικοί καυγάδες και τα “όχι”, είναι καθημερινότητα και πολλές φορές δεν έχουμε την συναισθηματική και σωματική αντοχή για να τα διαχειριστούμε.
Τα παιδιά από την άλλη, ειδικά σε μικρές ηλικίες, δύσκολα θα αγανακτήσουν μαζί μας. Κι αυτό όχι γιατί δεν τα εκνευρίζουμε αλλά γιατί δεν έχουν ακόμα τη συναισθηματική ωριμότητα να εκνευριστούν μαζί μας. Δεν μπορούν να πουν “η μαμά με εκνεύρισε και θέλω να μείνω μόνος μου”, απλά στεναχωριούνται που μπορεί να μην τους δώσαμε σημασία και πιστεύουν ότι φταίνε εκείνα για τη συμπεριφορά μας. Με λίγα λόγια όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν το συναίσθημα αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν με ώριμο τρόπο γιατί συμπεριφερόμαστε έτσι.
Ποια είναι, όμως, τα 5 πράγματα που κάνουμε οι γονείς και εκνευρίζουν τα παιδιά; Και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε μια σύνδεση με τα παιδιά, παρόλο που τα επαναλαμβάνουμε; Γιατί όλοι οι γονείς τα κάνουμε.
1. Κοιτάμε το κινητό μας περισσότερο από τα παιδιά
Όταν επιστρέφουμε σπίτι θέλουμε να ξεκουραστούμε και τις λίγες στιγμές που καθόμαστε στον καναπέ, αντί να μιλήσουμε με τα παιδιά, χαζεύουμε στο κινητό. Όλοι το έχουμε κάνει και κάποιοι το κάνουμε αρκετά συχνά. Τα παιδιά νιώθουν ότι δεν τους δίνουμε σημασία κι έτσι προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή μας κι εκνευρίζονται.
2. Χάνουμε τη ψυχραιμία μας και φωνάζουμε
Όλοι το κάνουμε και μετά νιώθουμε τύψεις. Όταν τα παιδιά βλέπουν ότι δεν μπορούμε ούτε εμείς να διαχειριστούμε τον θυμό μας με υγιή τρόπο, τότε αντιδρούν κι εκείνα με εκνευρισμό.
3. Έχουμε γεμάτο πρόγραμμα
Όταν μέσα σε μια μέρα έχουμε πολλές δραστηριότητες και πολλά πράγματα να κάνουμε, τα παιδιά δεν ξεκουράζονται. Αυτό σίγουρα τα εκνευρίζει.
4. Δεν βάζουμε όρια, αλλά απειλούμε
Δεν υπάρχει κάτι πιο εκνευριστικό για ένα παιδί από το να ακούει τον γονιό του να απειλεί. Εκείνη τη στιγμή δεν νιώθει ασφάλεια από τα υγιή όρια που θα του έβαζε ο γονιός του και δεν καταλαβαίνει γιατί τιμωρείται.
5. Περιμένουμε πολλά
Οι γονείς που περιμένουν πολλά από τα παιδιά τους, περισσότερα από όσα μπορούν να κάνουν, εκνευρίζουν και θυμώνουν τα παιδιά. Οι καλοί βαθμοί, οι αθλητικές επιδόσεις, οι δραστηριότητες και οι ευθύνες που δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα του παιδιού ή την ηλικία του αλλά και η απαίτηση ότι πρέπει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του πριν να είναι αναπτυξιακά έτοιμο (tamtrums, ξεσπάσματα, γκρίνιες), είναι απαιτήσεις πολύ βαριές για ένα παιδί.
100+1000πραγματα που κάνει ένα μυξιαρικο και εκνευρίζουν απίστευτα τους γονείς τους