Χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλέον έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν τις υπέρογκες οφειλές για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, παρότι τα ακίνητά τους ήταν κενά και χωρίς ρεύμα.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπει τη διαγραφή των οφειλών αυτών, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Πρόκειται για τις νέες ρυθμίσεις του άρθρου 212 στον νόμο για τα «Μέτρα Ενίσχυσης της Κεφαλαιαγοράς», οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα διαγραφής παλαιών οφειλών από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον το ακίνητο ήταν μη ρευματοδοτούμενο και κενό κατά την περίοδο χρέωσης.
Με βάση τη νέα διάταξη:
• Οφειλές για δημοτικά τέλη που βεβαιώθηκαν για ακίνητα τα οποία δεν είχαν ρεύμα και δεν χρησιμοποιούνταν, μπορούν να διαγραφούν ή να παραλειφθεί η βεβαίωσή τους, αρκεί ο ιδιοκτήτης να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση και ο δήμος να διαπιστώσει, μέσω ΔΕΔΔΗΕ, ότι το ακίνητο όντως δεν ηλεκτροδοτείτο.
• Αν η οφειλή έχει ήδη ρυθμιστεί, μπορεί να διαγραφεί το υπόλοιπο της ρύθμισης με απλή αίτηση του πολίτη προς τον δήμο.
• Ποσά που έχουν ήδη πληρωθεί, δεν επιστρέφονται.
Η ρύθμιση δεν έχει καταληκτική ημερομηνία ισχύος, όμως η ΠΟΜΙΔΑ συστήνει στους ιδιοκτήτες να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να αποφύγουν περιττές διαδικασίες ή νέες επιβαρύνσεις στο μέλλον.
Πρακτικά δηλαδή, ιδιοκτήτης ακινήτου που:
• Έλαβε ειδοποίηση από τον δήμο για αναδρομικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού,
• Έχει ήδη ρυθμίσει τέτοια οφειλή και πληρώνει σε δόσεις,
• Ή διατηρεί κενό, μη ρευματοδοτούμενο ακίνητο,
μπορεί να μεταβεί στις υπηρεσίες εσόδων του δήμου τους και να ζητήσει διαγραφή ή απαλλαγή από τα τέλη, κάνοντας χρήση της νέας νομοθετικής πρόβλεψης.
Οι δήμοι έχουν πλέον online πρόσβαση στα δεδομένα ρευματοδότησης του ΔΕΔΔΗΕ, οπότε δεν απαιτείται κάποια επιπλέον βεβαίωση από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος.
Χρειάζεται μόνο η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και φυσικά να προκύπτει από τα στοιχεία ότι το ακίνητο όντως ήταν εκτός χρήσης και χωρίς ρεύμα την περίοδο της χρέωσης.
Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι το ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών έχουν φτάσει σε υπέρογκα ποσά.
Για παράδειγμα, στον δήμο Αθηναίων, τα ετήσια τέλη για κατοικία 100 τ.μ. ανέρχονται σε 165 ευρώ, ενώ για κατάστημα ή αποθήκη ίδιας επιφάνειας φτάνουν τα 650 ευρώ.
Σε περίπτωση μη καταβολής, τα πρόστιμα διπλασιάζουν το ποσό, με αποτέλεσμα οι οφειλές να φτάνουν σε χιλιάδες ευρώ, ακόμα και για ακίνητα χωρίς πραγματική αξία.