Οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, όπως αυτές που προσφέρονται μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb, συνεχίζουν να κυριαρχούν στα αστικά κέντρα της Ευρώπης, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και τη στέγαση. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τοπικές κοινότητες και τις πολιτικές πιέσεις για περιορισμό αυτής της πρακτικής, η τάση αυτή φαίνεται να ενισχύεται.
Σε πόλεις όπως η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη, η Βενετία και η Αθήνα, τα ενοίκια έχουν σημειώσει δραματική αύξηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μόνιμου πληθυσμού καθώς οι κάτοικοι αδυνατούν να ανταγωνιστούν τις τιμές που προσφέρουν οι τουρίστες. Παράλληλα, οι τοπικές αρχές έχουν εφαρμόσει ή σχεδιάζουν μέτρα για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων.
Στην Αθήνα, έχει επιβληθεί προσωρινή αναστολή στις νέες καταχωρήσεις ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στη Βαρκελώνη, εξετάζεται η πλήρης κατάργηση των ήδη εκδοθεισών αδειών για τέτοιου είδους ενοικιάσεις. Ωστόσο, επικριτές αυτών των μέτρων υποστηρίζουν ότι τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία και δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος, το οποίο είναι κυρίως διαρθρωτικό.
Θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει από το 2026 να απαιτεί διαφάνεια στα δεδομένα των πλατφορμών, προσδοκώντας αποτελεσματικότερη εποπτεία. Η ζήτηση για τέτοιες μισθώσεις, ωστόσο, παραμένει έντονη και δύσκολα περιορίζεται.
«Ο στόχος είναι να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία», αναφέρει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Η κυβέρνηση προχώρησε τον Ιανουάριο σε μονοετές «πάγωμα» νέων καταχωρίσεων στην Αθήνα.
Σκοπός είναι αφενός να επιτραπεί στους πολίτες να αξιοποιούν τα δεύτερα σπίτια τους για εισόδημα, αλλά και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ντόπιων στη στέγαση. Ωστόσο, η πολυπόθητη ισορροπία δεν έχει επιτευχθεί.
Αν και ορισμένες πόλεις έχουν προσπαθήσει να αυστηροποιήσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις –οι οποίες συνήθως ορίζονται ως μισθώσεις διάρκειας μικρότερης των 30 ημερών– παρατηρείται έλλειψη συντονισμού μεταξύ τοπικών και εθνικών αρχών, που συχνά έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.