Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπενζαμέν Χαντάτντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune, εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία έχει καθορίσει την Ευρώπη ως αντίπαλό της. Ο Χαντάντ αναφέρθηκε σε έναν «υβριδικό πόλεμο» που διεξάγεται από τη Μόσχα, ο οποίος περιλαμβάνει διάφορες μορφές παρεμβάσεων.
Συγκεκριμένα, ο Χαντάντ επισήμανε τις πρόσφατες ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές της Μολδαβίας και της Ρουμανίας. Σύμφωνα με μια έκθεση του TikTok, υπήρξε μια εκτεταμένη επιχείρηση χειραγώγησης για να προωθηθεί ένας ακροδεξιός υποψήφιος στη Ρουμανία, ο Τζεορτζέσκου. Η επιχείρηση αυτή περιλάμβανε σχεδόν 100.000 ψεύτικους λογαριασμούς και 33.000 ανεπιθύμητα μηνύματα.
Επιπλέον, στη Μολδαβία, αναφέρθηκε ότι εξαγοράστηκαν ψήφοι μέσω της πλατφόρμας Telegram με σκοπό να εμποδιστεί η επανεκλογή της φιλοευρωπαϊκής προέδρου Μάγια Σάντου. Ο Χαντάντ τόνισε ότι το κόστος αυτής της εξαγοράς ψήφων ισοδυναμεί με τα έξοδα μιας ημέρας πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό υπολογισμό κόστους-οφέλους από πλευράς Ρωσίας.
Στο ερώτημα για το αν η Ε.Ε. υστερεί συνεχώς σε αυτόν τον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα, ο υπουργός επισημαίνει ότι «η απειλή αυξάνεται και πρέπει να προσαρμοζόμαστε συνεχώς σε αυτήν, αλλά η συνειδητοποίηση υπάρχει». Αναφέρει επίσης ότι η Γαλλία έχει αυξήσει τις πληροφορίες και τους πόρους της στον κυβερνοχώρο, συνεργαζόμενη με χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο, στο ερώτημα για το αν είναι επαρκώς συντονισμένη η αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ίδιος απαντά ότι «πιθανώς να μην είναι αρκετά».
Ο Χαντάτντ αναφέρει επίσης ότι ο η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να μπει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό και ότι στόχος της είναι να εξαφανιστεί η Ουκρανία ως ανεξάρτητο έθνος. Πέρα από αυτό,αναφέρει ότι ο Πούτιν σκοπεύει να καταστρέψει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, θέλει να επανασχεδιάσει τα σύνορα της Ευρώπης, έχοντας ορίσει την Ευρώπη ως τον εχθρό της.
Σε ό,τι αφορά την ιμπεριαλιστική γραμμή του Τραμπ με τη Γροιλανδία, ο Χαντάτντ δηλώνει ότι «η αμφισβήτηση των συνόρων ενός κυρίαρχου κράτους της Ε.Ε. είναι απαράδεκτη. Δείχνει, όμως, την αναταραχή του κόσμου, καθώς για χρόνια αυταπατηθήκαμε ότι ήμασταν ασφαλείς από απειλές, αλλά στην πραγματικότητα, ο πόλεμος δεν εγκατέλειψε ποτέ την Ευρώπη. Υπήρξε ο Ψυχρός Πόλεμος, μετά οι συγκρούσεις στα Βαλκάνια, στη Γεωργία, η προσάρτηση της Κριμαίας και στη συνέχεια η εισβολή στην Ουκρανία. Κάθε φορά, πείθαμε τους εαυτούς μας ότι επρόκειτο για παλινδρομήσεις μίσους και ότι οι Αμερικανοί θα έρχονταν να βοηθήσουν. Σε αυτό το τελευταίο σημείο, η Ευρώπη κατάλαβε ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».
Σε σχόλιο των δημοσιογράφων για το κατά πόσο η Ε.Ε. μπορεί να θεωρηθεί ενιαίο μπλοκ, την ίδια στιγμή που ηγέτες όπως αυτοί της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Ιταλίας είναι ανοιχτοί υποστηρικτές του Κρεμλίνου και του Τραμπ ο υπουργός σημειώνει ότι κανένας από αυτούς, ωστόσο, δεν εμπόδισε την ανανέωση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ενώ η υποστήριξη προς την Ουκρανία συνεχίζεται. «Δεν πρέπει ούτε να υποτιμούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ούτε να υπερεκτιμούμε τις διαιρέσεις – πράγματι, αυτές οι τρεις χώρες δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Από εκεί και πέρα, εναπόκειται επίσης στα κράτη-μέλη να κάνουν τις δικές τους επιλογές: είναι προς το συμφέρον της Ουγγαρίας ή της Ιταλίας μια διαιρεμένη ΕΕ, ιδίως σε μια περίοδο εμπορικών εντάσεων; Δεν το νομίζω. Τα 27 κράτη- μέλη υποστήριξαν το σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της.
ΑΠΕ-ΜΠΕ