Η Ρωσία, σημαίνον μέλος του μπλοκ BRICS, έφτασε σε ένα ιστορικό νομισματικό ορόσημο: τον Φεβρουάριο, περισσότερες από τις μισές εισαγωγές της διακανονίστηκαν σε ρούβλια.
Αυτή η στρατηγική πρόοδος, που επιβεβαιώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα, σηματοδοτεί μια σαφή ρήξη με το σύστημα στο οποίο κυριαρχεί το δολάριο.
Καθώς οι εντάσεις με τη Δύση κλιμακώνονται, η Μόσχα ανακατευθύνει το εμπόριό της προς εταίρους που θεωρούνται «φιλικοί», επαναπροσδιορίζοντας έτσι τις παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες και επιταχύνοντας την πορεία της προς μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία.
Ειδικότερα:
– Η Ρωσία ξεπερνά ένα συμβολικό όριο με το 53,5% των εισαγωγών της να διακανονίζεται πλέον σε ρούβλια. Η πρόοδος αυτή αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής αποδολαριοποίησης ενόψει των δυτικών κυρώσεων.
– Οι πληρωμές σε ρούβλια αφορούν κυρίως την Ασία (49,6%) και τη Λατινική Αμερική (45,8%).
– Τα δυτικά νομίσματα αντιπροσωπεύουν πλέον μόνο το 17,2% των πληρωμών εισαγωγών.
– Η νομισματική στροφή στις ρωσικές εισαγωγές
Τον Φεβρουάριο του 2025, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι το 53,5% των ρωσικών εισαγωγών διακανονίζεται σε ρούβλια, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό σημείο καμπής στην οικονομική στρατηγική της χώρας.
Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024, όταν βρισκόταν στο 50,8%.
Η εξέλιξη εντάσσεται σε μια εθελοντική διαδικασία μείωσης της εξάρτησης από τα δυτικά νομίσματα, η οποία περιγράφεται ως εξής από την Κεντρική Τράπεζα: Το μερίδιο των πληρωμών σε νομίσματα μη φιλικών χωρών συνεχίζει να μειώνεται.
Το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ, που πλέον έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, αντιπροσωπεύουν μόνο το 17,2% των πληρωμών εισαγωγών.
Έτσι, τα δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία βοηθούν στον εντοπισμό των περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο από αυτή τη μετάβαση, με σημαντική κατανομή των πληρωμών σε ρούβλια ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευση των εισαγόμενων αγαθών: 49.6% των εισαγωγών από την Ασία πληρώθηκαν σε ρούβλια, υποδηλώνοντας την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με την περιοχή αυτή. 45,8% των εισαγωγών από τη Λατινική Αμερική ακολούθησε την ίδια λογική, επιβεβαιώνοντας τη διεύρυνση των εμπορικών συνεργασιών. Τα λεγόμενα «μη φιλικά» νομίσματα (USD και EUR), που κάποτε κυριαρχούσαν, συνεχίζουν να μειώνονται στις ρωσικές εμπορικές ροές.
Αυτή η νομισματική αναδιοργάνωση δεν είναι απλώς λογιστική.
Σύμφωνα με το cointribune.com, είναι μια στρατηγική απάντηση για την παράκαμψη των συστημικών κινδύνων που συνδέονται με τις κυρώσεις, την αντιστάθμιση έναντι της μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών και την ενίσχυση του κυρίαρχου ελέγχου επί των διεθνών διαύλων πληρωμών.
Προς την αποδυτικοποίηση του ρωσικού εμπορίου
Πέρα από τους αριθμούς, η μετάβαση αυτή αντανακλά μια στρατηγική που αποσκοπεί στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τη μαζική υιοθέτηση του ρουβλίου ως νομίσματος για τις πληρωμές των εισαγωγών, η Μόσχα επιδιώκει να εδραιώσει την οικονομική της κυριαρχία.
Σύμφωνα με τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η επιλογή αυτή «μειώνει τις απώλειες μετατροπής και βελτιώνει τη σταθερότητα των συναλλαγών», ενώ ελαχιστοποιεί τους κινδύνους που συνδέονται με πιθανές πρόσθετες κυρώσεις.
Η κατεύθυνση αυτή προωθεί επίσης τη χρήση εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών έναντι του SWIFT, ιδίως για το εμπόριο με εταίρους στην Ασία, τη Μέση Ανατολή ή τη Λατινική Αμερική, ορισμένοι από τους οποίους είναι μέλη της συμμαχίας BRICS.
Η αυξανόμενη εξέχουσα θέση του ρουβλίου στους εμπορικούς διακανονισμούς αντανακλά επίσης μια αλλαγή παραδείγματος στις οικονομικές συμμαχίες της Ρωσίας.
Ενώ τα δυτικά νομίσματα υποχωρούν, τα νομίσματα των λεγόμενων «φιλικών» χωρών κερδίζουν έδαφος.
Αυτό δεν είναι πλέον απλώς μια αμυντική αντίδραση στις κυρώσεις, αλλά μια συνολική επανατοποθέτηση στη διεθνή οικονομική τάξη.
Επιπλέον, η πολιτική αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνεργασία με μπλοκ όπως τις BRICS, όπου η αποδολαριοποίηση αποτελεί ήδη αντικείμενο προχωρημένων συζητήσεων.