Κάνουν δολάρια τα… μάτια της! Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βλέπει «κέρδος» από τους δασμούς – Το μόνο που τη νοιάζει άλλωστε

Κοινοποίηση:
URSULA-VON-DER-LEYEN2

Μέσα στην αναταραχή που έχουν προκαλέσει οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βλέπει ένα «παράπλευρο κέρδος», καθώς όπως είπε μιλά με ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο, που θέλουν «περισσότερο εμπόριο» με την Ευρώπη.

«Ένα παράπλευρο κέρδος είναι ότι κάνω αμέτρητες συζητήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας στη νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό ισχύει από την Ισλανδία έως τη Νέα Ζηλανδία, από τον Καναδά έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως και για την Ινδία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, το Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Θα μπορούσα να κάνω αυτές τις συζητήσεις 24 ώρες την ημέρα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Zeit.

«Όλοι ζητούν περισσότερο εμπόριο με την Ευρώπη και αυτό δεν αφορά μόνο οικονομικούς δεσμούς. Αφορά επίσης τη δημιουργία κοινών κανόνων και αφορά την προβλεψιμότητα. Η Ευρώπη είναι γνωστή για την προβλεψιμότητα και την αξιοπιστία της, που αρχίζει να θεωρείται ξανά κάτι πολύ πολύτιμο. Από τη μία, αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό. Από την άλλη, σαφώς είναι μια τεράστια ευθύνη στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε», συμπλήρωσε.

«Η Δύση όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πλέον», τόνισε στην ίδια συνέντευξη. «Αυτό που αντιλαμβανόμασταν ως παγκόσμια τάξη των πραγμάτων εξελίσσεται σε παγκόσμια αναταραχή», η οποία πυροδοτείται από την κόντρα ΗΠΑ- Κίνας, αλλά και τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν, επεσήμανε.

«Για αυτό χρειαζόμαστε μία άλλη, νέα Ευρωπαϊκή Ένωση που θα παίξει πολύ ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας τάξης πραγμάτων που έρχεται», υπογράμμισε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμα η φιλία μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων. «Αλλά η νέα πραγματικότητα επίσης περιλαμβάνει το γεγονός ότι πολλές άλλες χώρες επιδιώκουν να βρεθούν πιο κοντά μας», πρόσθεσε.

«Το 13% του παγκοσμίου εμπορίου είναι με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι πολύ. Το 87% του παγκοσμίου εμπορίου είναι με άλλες χώρες. Και όλες θέλουν προβλεψιμότητα και αξιόπιστους κανόνες. Η Ευρώπη μπορεί να το παρέχει αυτό. Τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το momentum προκειμένου να ανοίξουμε νέες αγορές για τις εταιρείες μας και για να δημιουργήσουμε μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση με πολλές χώρες που έχουν τα ίδια συμφέροντα με εμάς», τόνισε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response