Ακόμα και ο «Συνασπισμός των Προθύμων» δεν έχει καμία διάθεση να πολεμήσει για την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι μόλις τα 6 από τα 30 κράτη μέλη που μετέχουν της συμμαχίας εξετάζουν το σενάριο αποστολής στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.
Παρά τις αρχικές εξαγγελίες περί ενιαίας στάσης του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μόνο έξι από τις τριάντα χώρες εμφανίζονται διατεθειμένες να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις.
Οι υπόλοιπες τηρούν επιφυλακτική στάση, επικαλούμενες την έλλειψη ξεκάθαρων εγγυήσεων και τη δυσκολία στη στρατιωτική υποστήριξη και εφοδιαστική κάλυψη, σύμφωνα με δημοσιεύματα από ρωσικά ΜΜΕ που επικαλούνται δυτικές πηγές
Ο κομβικός ρόλος των ΗΠΑ
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απουσία άμεσης στήριξης από τις ΗΠΑ αποτελεί τον κύριο λόγο για τον οποίο το μεγαλύτερο μέρος των κρατών του ΝΑΤΟ αποφεύγει να εμπλακεί ενεργά στο πεδίο.
Η Ουάσινγκτον, όπως αναφέρεται, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετάσχει ούτε με στρατιωτικό προσωπικό ούτε με επίσημες εγγυήσεις στην αποκαλούμενη «συμμαχία των πρόθυμων».
Η στάση αυτή έχει φέρει σε δύσκολη θέση παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, που καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες χωρίς την αμερικανική «ομπρέλα».
Ωστόσο, οι περιορισμένοι πόροι και η πολιτική αστάθεια στις δύο αυτές χώρες δεν επιτρέπουν ανάληψη ηγετικού ρόλου.
Διχογνωμίες και αδιέξοδα
Η πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του εν λόγω «Συνασπισμού» δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Kaja Kallas, παραδέχτηκε πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες αναφορικά με το εύρος και τον στόχο της ενδεχόμενης αποστολής.
Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, John Healey, επεσήμανε πως η Ε.Ε. δεν εμπλέκεται επίσημα σε στρατιωτικό σχεδιασμό, ενώ η Βρετανία ενεργεί αυτόνομα, γεγονός που εντείνει τη σύγχυση γύρω από την πρωτοβουλία.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσε τις διεργασίες για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για την Ουκρανία, με τις Βρυξέλλες να επικαλούνται «τεχνικούς λόγους», κάτι που ενισχύει τις υποψίες περί θεσμικού αδιεξόδου.
Συμβολισμοί χωρίς ουσία
Οι 30 χώρες από το ΝΑΤΟ (τα 30 κράτη μέλη προέρχονται από την Ευρώπη και οι 2 από τη βόρεια Αμερική) συνεχίζουν να συζητούν θεωρητικά σχέδια για την ασφάλεια της Ουκρανίας σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, χωρίς όμως να διαθέτουν χρηματοδότηση, νομική εντολή ή ενιαία πολιτική βούληση.
Έτσι, τα σχέδια παραμένουν κυρίως σε επίπεδο δηλώσεων.
Το ευρύτερο πλαίσιο
Η Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα, έχει μετατραπεί σε όμηρο των γεωπολιτικών ισορροπιών.
Η αμερικανική πλευρά δείχνει απροθυμία να επωμιστεί περαιτέρω κόστος, ενώ οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εμφανίζονται διχασμένοι και εξαντλημένοι.
Την ίδια στιγμή, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να επιδιώκουν τη λήξη του πολέμου, αλλά μάλλον μια παρατεταμένη σύγκρουση, η οποία – όπως αναφέρεται – θα δώσει χρόνο στη Δύση να ανασυνταχθεί στρατιωτικά.
Ελάχιστοι οι… πραγματικά Πρόθυμοι
Πρόσφατο αποκλειστικό δημοσίευμα του AFP ανέφερε πως 5 με 6 χώρες από το (αυτο)αποκαλούμενο Μπλοκ των Προθύμων – τη συμμαχία χωρών που προτίθενται να στηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία – ενδέχεται να αποστείλουν στρατεύματα στα μέτωπα του πολέμου.
Μεταξύ των χωρών που φέρονται να εξετάζουν ενεργά το ενδεχόμενο αποστολής δυνάμεων συγκαταλέγονται η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και τα βαλτικά κράτη Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία.
Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι η συνολική σύνθεση της συμμαχίας αριθμεί περίπου 30 κράτη, εκ των οποίων μόνο περί τις έξι εμφανίζονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε αποστολή προσωπικού.
Οι δηλώσεις Macron και ο διττός ρόλος των «αποτρεπτικών δυνάμεων»
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας των Προθύμων που έλαβε χώρα στο Παρίσι στις 27 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron ανέφερε ότι ορισμένα μέλη της συμμαχίας πρόκειται να αποστείλουν «αποτρεπτικές δυνάμεις» στο ουκρανικό έδαφος.
Όπως διευκρίνισε, οι εν λόγω μονάδες δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά ούτε και θα λειτουργήσουν υπό την ιδιότητα «ειρηνευτικών αποστολών».
Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων προβλέπεται σε συνεννόηση με το Κίεβο και σε προκαθορισμένα σημεία, με σκοπό την αναχαίτιση της προέλασης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Macron ξεκαθάρισε ότι η συναίνεση όλων των συμμετεχόντων κρατών δεν είναι απαραίτητη για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής.
Ωστόσο, σύμφωνα με το AFP, το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχετικές διαβουλεύσεις εντός της ΕΕ παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από τη στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στη Μόσχα, ειδικά στο πλαίσιο οποιασδήποτε προσπάθειας διευθέτησης της σύγκρουσης.
Δεν στέλνουν στρατό, αλλά δισεκατομμύρια
Και μπορεί οι Πρόθυμοι να μην στέλνουν δυνάμεις και στρατό, αλλά στέλνουν δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, John Healey, οι συμμαχικές δυνάμεις πρόκειται να στείλουν πάνω από 21 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το 2025.
Ο Healey, αφού έκανε λόγο για «ρεκόρ στη στρατιωτική χρηματοδότηση για την Ουκρανία», υποστήριξε μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Boris Pistorius, ότι η Ρωσία δεν θέλει εκεχειρία και ειρήνη.
Όπως είπε, η στρατιωτική βοήθεια της Μ. Βρετανίας στην Ουκρανία για το 2025 θα ξεπεράσει τις 4,5 δις λίρες.
Από την πλευρά του ο Pistorius είχε εκτιμήσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον.
«Δεδομένης της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ειρήνη στην Ουκρανία φαίνεται να μην είναι δυνατή στο άμεσο μέλλον.
Θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να επωφελείται από την κοινή στρατιωτική μας υποστήριξη.
Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να συνεχίσει τις μάχες και θα την υποστηρίξουμε» είπε ο Pistorius, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία «ακόμα δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη».
«Η Ουκρανία χρειάζεται έναν ισχυρό στρατό και μόνο τότε η διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη» είπε ο Pistorius.