Λίγες ώρες απομένουν για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη. Η τελετή θα αρχίσει στις 10 το πρωί παρουσία 50 ηγετών και 10 βασιλέων, καθώς και αντιπροσωπειών από 130 χώρες.
Tο Ραδιόφωνο και οι Ειδήσεις του Βατικανού, θα μεταδώσουν ζωντανά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου σε 15 γλώσσες.
Τα μέτρα ασφαλείας
Με περιπολίες στον Τίβερη, drones, αστυνομικούς σε κάθε γωνιά και ελεύθερους σκοπευτές, η Ρώμη θα θυμίζει οχυρωμένη πόλη. Το στοίχημα των ιταλικών αρχών τεράστιο.
«Πιστεύω ότι η μηχανή ασφαλείας είναι έτοιμη», δήλωσε ο νομάρχης Ρώμης, Λαμπέρτο Τζανίνι.
Θα αναπτυχθούν στην πόλη, 8.000 αστυνομικοί, ενώ όλοι οι δρόμοι θα επιβλέπονται από το κέντρο ελέγχου.
«Η προσοχή θα είναι ύψιστη σε όλα τα σημεία της διαδρομής και όπως είναι φυσικό στα σημεία που είναι πιο ανοικτά, εκεί θα χρειαστεί ένα πιο προσεκτικό βλέμμα», τόνισε ο Τζιανπάολο Μονάστρα, επικεφαλής της αστυνομίας της Ρώμης.
Οι διεθνείς παρουσίες
Πάνω από 130 αντιπροσωπείες χωρών, μεταξύ τους και 50 ηγέτες κρατών και 10 Βασιλείς θα βρίσκονται στο Βατικανό για την κηδεία. Παρόντες μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Κιρ Στάρμερ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με κάποιους από τους ηγέτες.
«Θα είναι πολύ ενδιαφέρον, θα συναντηθούμε με πολλούς από τους ξένους ηγέτες, που θέλουν να συναντηθούμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ηγέτες θα τοποθετηθούν στα δεξιά του διαμορφωμένου χώρου έξω από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου, και στα αριστερά οι Καρδινάλιοι.
Tα μέλη των αντιπροσωπειών θα καθίσουν σε ονομαστική σειρά βάσει της γαλλικής αλφαβήτου, με πρώτες όμως την ηγεσία της Αργεντινής και της Ιταλίας.
Στη λειτουργία θα ακουστούν ύμνοι και προσευχές από Καρδινάλιους, ιερείς και επισκόπους απ’ όλο τον κόσμο, ενώ θα χοροστατήσει ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, Πρωτοπρεσβύτερος του Κολεγίου των Καρδιναλίων.
Ο ειδικός σε θέματα Βατικανού Φιλίπ Πουλέλα, ανέφερε πως: «Προς το τέλος θα ακουστεί αυτό που είναι γνωστό ως έπαινος και τελευταίος αποχαιρετισμός».
Μετά το πέρας της λειτουργίας θα ακολουθήσει η νεκρική πομπή, που θα διανύσει απόσταση 6 χιλιομέτρων σε αργό βηματισμό για να μπορεί ο κόσμος να τον αποχαιρετίσει. Θα περάσει από εμβληματικά κτίρια της Ρώμης.
«Θα διασχίσει όλη την περιοχή του ιστορικού κέντρου και θα φτάσει στην πλατεία της Σάντα Μαρία Ματζόρε περνώντας από το Κολοσσαίο και την Πιάτσα Βενέτσια», είπε ο Τζιανπάολο Μονάστρα, επικεφαλής της αστυνομίας της Ρώμης
«Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές, φανταζόμαστε θα είναι όταν το φέρετρο θα περάσει από το Μνημείο της Πατρίδας και μετά θα περάσει μπροστά από τη λεωφόρο Fori Imperiali», δήλωσε ο Λεονάρντο Τζελίνο, δημοσιογράφος του TG1.
Στη Σάντα Μαρία Ματζόρε, το φέρετρο θα υποδεχθούν με λευκό τριαντάφυλλο φτωχοί, μετανάστες, τρανς και 6 φυλακισμένοι, που πήραν ειδική άδεια. Ο τάφος του Πάπα Φραγκίσκου θα είναι λιτός όπως εκείνος το είχε ζητήσει. Από μάρμαρο Λιγουρίας, από τη γη της καταγωγής των παππούδων του..
Από πάνω υπάρχει μια απλή επιγραφή «Φραγκίσκος», αλλά και ένα αντίγραφο του σταυρού που φορούσε και τον συνόδευε τα 12 χρόνια παποσύνης του. Ο τάφος θα είναι επισκέψιμος ήδη από το πρωί της Κυριακής.