Μακρόν: Κάλεσε επιστήμονες να επιλέξουν την Γαλλία

Κοινοποίηση:
emanouel-macron

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απηύθυνε πρόσκληση προς τους ερευνητές από κάθε γωνιά του πλανήτη να επιλέξουν τη Γαλλία και την Ευρώπη ως προορισμό για τις επιστημονικές τους δραστηριότητες.

 

Η πρόσκληση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργεί ανησυχίες στον τομέα της έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Μακρόν, σχεδιάζεται μια σημαντική συνάντηση στις 5 Μαΐου, στην οποία θα συμμετάσχει η ευρύτερη ερευνητική κοινότητα. Οι λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες.

Σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Χ, ο Μακρόν τόνισε ότι στη Γαλλία η έρευνα αποτελεί προτεραιότητα, η καινοτομία είναι μέρος της κουλτούρας και η επιστήμη προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες.

 

Παράλληλα, η κυβέρνηση εγκαινίασε μια πλατφόρμα με την ονομασία “Choose France for Science” (Επιλέξτε τη Γαλλία για την Επιστήμη), η οποία παρουσιάζεται ως “ένα πρώτο βήμα για την προετοιμασία της υποδοχής διεθνών ερευνητών”, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ερευνητές και πανεπιστήμια βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησής του και φοβούνται για το μέλλον τους, με τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές ελευθερίες να υπονομεύονται και τις χρηματοδοτήσεις να περικόπτονται.

Όλο και περισσότεροι ερευνητές ή επίδοξοι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα, η οποία έως τώρα θεωρείτο ο παράδεισος της έρευνας σε πολλούς τομείς.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας Φιλίπ Μπαπτίστ ζήτησε στις αρχές Μαρτίου από τα πανεπιστήμια να σκεφτούν τρόπους για να δεχτούν τους ξένους επιστήμονες.

Το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (AMU), το οποίο απηύθυνε πρόσκληση στους Αμερικανούς ερευνητές στις αρχές Μαρτίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι πρώτοι ερευνητές θα αφιχθούν στις αρχές Ιουνίου. Το AMU ξεκίνησε το πρόγραμμα “Safe place for science” (Ασφαλές μέρος για την επιστήμη) με ένα πρόγραμμα χορήγησης 600.000 έως 800.000 ευρώ ανά ερευνητή για τρία χρόνια.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response