Μουσταλευριά – Χρόνος παρασκευής
-
Προετοιμασία: 10 λεπτά
-
Βράσιμο: 20-25 λεπτά
-
Αναμονή: 1-2 ώρες (για να πήξει καλά)
Υλικά:
-
1 λίτρο μούστος (φρέσκος χυμός σταφυλιού, σουρωμένος)
-
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι από σιμιγδάλι, προαιρετικά)
-
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
-
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο (προαιρετικά)
-
Ξηροί καρποί (καρύδια ή αμύγδαλα, σπασμένα) για πασπάλισμα
-
Σουσάμι (προαιρετικά)
-
Ζουμί από μούστο (αν έχεις περίσσευμα)
Εκτέλεση:
-
Προετοιμασία μούστου: Αν ο μούστος δεν είναι ήδη καθαρισμένος, βράσε τον με λίγο ασπρόχωμα ή στάχτη, φιλτράροντας καλά για να φύγουν οι ακαθαρσίες. (Αν έχεις έτοιμο καθαρό μούστο, προχωράς κατευθείαν.)
-
Ανακάτεμα: Σε μια κατσαρόλα, ρίξε το αλεύρι και πρόσθεσε σιγά-σιγά τον μούστο, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη σβολιάσει.
-
Βράσιμο: Βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακάτευε συνεχώς μέχρι να πήξει η μουσταλευριά. Αυτό παίρνει περίπου 20-25 λεπτά. Θα πρέπει να έχει υφή κρέμας.
-
Αρωματισμός: Μόλις πήξει, αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύεις καλά.
-
Σερβίρισμα: Μοίρασε την κρέμα σε μπολάκια ή πιάτα. Άφησέ την να κρυώσει και να σφίξει.
-
Γαρνίρισμα: Πασπάλισε με σπασμένα καρύδια ή αμύγδαλα, λίγο σουσάμι και λίγη επιπλέον κανέλα αν θες.
Tips:
-
Για πιο ιδιαίτερη υφή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι από σιμιγδάλι ή να κάνεις μίξη με καλαμποκάλευρο.
-
Η μουσταλευριά τρώγεται και ζεστή, αλλά είναι εξίσου απολαυστική κρύα.
-
Φυλάσσεται στο ψυγείο για 2-3 μέρες, σκεπασμένη καλά.
-
Αν δεν έχεις φρέσκο μούστο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πετιμέζι αραιωμένο με νερό (αναλογία περίπου 1:3), αλλά η γεύση θα διαφέρει.