Μυστικός Δείπνος:Η ανακάλυψη ενός αντικειμένου στην Ιερουσαλήμ κλονίζει τα θεμέλια του Χριστιανισμού

Κοινοποίηση:
mystikos-deipnos-da-vinci

Η ανακάλυψη έγινε σε ένα υπόγειο τμήμα του όρους Σιών, του τόπου όπου, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιησούς μοιράστηκε το Μυστικό Δείπνο με τους μαθητές του

Μια αρχαιολογική ανακάλυψη στο όρος Σιών στην Ιερουσαλήμ έχει καταπλήξει την επιστημονική κοινότητα.

Το τεχνούργημα ανοίγει ένα νέο παράθυρο στην κατανόηση της διαπλοκής των πολιτισμών και των πιθανών εμπορικών δρόμων που δραστηριοποιούνταν μεταξύ Ανατολής και Δύσης κατά την εποχή του Χριστού.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διεξήγαγε ομάδα αρχαιολόγων της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) και του Προτεσταντικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας.

Η ανακάλυψη έγινε σε ένα υπόγειο τμήμα του όρους Σιών, του τόπου όπου, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιησούς μοιράστηκε το Μυστικό Δείπνο με τους μαθητές του.

Ποιο αντικείμενο ήρθε στο φως κατά την ανακάλυψη;

Βρέθηκε ένα άριστα διατηρημένο μπλε και λευκό πορσελάνινο μπολ με φυτικά μοτίβα. Το κομμάτι υποβλήθηκε σε μελέτες θερμοφωταύγειας και ανάλυση σμάλτου, οι οποίες επιβεβαιώνουν την κινεζική προέλευσή του και τη χρονολόγησή του γύρω στον 1ο αιώνα μ.Χ..

Το ερώτημα έχει προβληματίσει όχι μόνο τους αρχαιολόγους αλλά και τους ιστορικούς του αρχαίου εμπορίου. Αν και είναι γνωστό ότι έμμεσες επαφές μεταξύ Ανατολής και Δύσης υπήρχαν ήδη μέσω του Δρόμου του Μεταξιού, η παρουσία ενός τέτοιου αντικειμένου σε ένα τόσο συγκεκριμένο και συμβολικά φορτισμένο πλαίσιο όπως ο Μυστικός Δείπνος προκαλεί αμηχανία.

Το εν λόγω κύπελλο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ (1368-1644), μιας από τις πιο ακμάζουσες περιόδους της κινεζικής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους του ΙΑΑ, μπορεί να έφτασε στην Ιερουσαλήμ μέσω μιας πολύπλοκης αλυσίδας ανταλλαγών, περνώντας από την Κεντρική Ασία, την Περσία και τη Συρία.

Στην αρχαιότητα, το εμπόριο μεταξιού, μπαχαρικών και πορσελάνης ήταν μια από τις κύριες πηγές ανταλλαγής μεταξύ Ανατολής και Δύσης και η επιτυχία αυτού του αντικειμένου το επιβεβαιώνει. Γίνεται μια φυσική μαρτυρία της πρώιμης παγκοσμιοποίησης, όπου αντικείμενα, ιδέες και θρησκευτικές παραδόσεις είχαν ήδη αρχίσει να ταξιδεύουν μεταξύ φαινομενικά μακρινών κόσμων.

DEIPNPOS.jpg

Το χρησιμοποίησε ο Ιησούς;

Ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί ότι το κύπελλο χρησιμοποιήθηκε άμεσα από τον Ιησού ή τους μαθητές του, η παρουσία του στο αρχαιολογικό και χρονικό πλαίσιο του κεναστηρίου έχει προκαλέσει εικασίες. Οι ειδικοί προτιμούν να είναι προσεκτικοί.

Οι επιστήμονες δεν επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για το κύπελλο του Μυστικού Δείπνου, αλλά αποτελεί ένδειξη ότι αντικείμενα πολυτελείας που εισήχθησαν από την Άπω Ανατολή μπορεί να υπήρχαν ακόμη και σε κύκλους που δεν ήταν απαραίτητα αριστοκρατικοί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Εγω λεω οτι καποιος Κινεζος ηταν επισκεπτης στην περιοχη ….Αφου εφαγε την σουπα του του επεσε και εσπασε και ετσι το παρατησε εκει..!!!Αυτο βεβαια αρκετα μ.χ. !!!Παπαριες και θεωριες μας λενε, για ευρηματα σοβαρα και ανασκαφες !!!!Αχ βρε Κινεζε τουριστα τι μας εκανες!!!!

  2. Εβραίοι και προτεστάντες κάνουν ανακαλύψεις εις βάρος του Χριστού. Βρήκαν ένα κινέζικο πιάτο, που άγνωστο τι αποδεικνύει, με συγκλόνισε. Αντε να χαθείτε νούμερα…

  3. Ναι σίγουρα οι σταυρωτες του Χριστού κάνουν ανακαλύψεις, παρουσιάσεις και βγάζουν συμπεράσματα…από το ’45γενοκτονουν τον παλαιστινιακο λαό, έχουν και το θράσος να ομιλούν για ολοκαύτωμα, και οι όμοιοι τους ανά τον κόσμο γεμίζουν τους λογαριασμούς τους στις πλάτες των λαών…σκατοπανα!!!

Leave a Response