55χρονια συμπληρώνονται σήμερα από την δολοφονία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ «Τζακ» Κένεντι
Φίλος αναγνώστης του makeleio.gr μας θύμισε μια άγνωστη στους πιο πολλούς ιστορία για έναν πρόεδρο που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η αμερικανική κυβέρνηση στον απόηχο της κουβανικής πυραυλικής κρίσης, άρχισε να προσέχει ιδιαίτερα τον Φιντέλ Κάστρο καθώς είχε γίνει μπελάς. Έτσι ο στρατός, πάντα με τη βοήθεια της CIA, ενορχήστρωσε μια επιχείρηση σύμφωνα με την οποία οι πιστοί κουβανοί κομμουνιστές που ζούσαν στο Μαϊάμι θα έπαιρναν χρήμα και οπλισμό για να φέρουν τον όλεθρο στο αμερικανικό έδαφος, χτυπώντας στόχους που θα τους υποδείκνυε η CIA, ώστε θα φαινόταν πια ξεκάθαρα σε κάθε Αμερικανό ότι ο Κάστρο επιβουλευόταν τις ΗΠΑ, παρέχοντας το καλύτερο άλλοθι για μια αμερικανικη εισβολή στο νησί.
Ο Πρόεδρος Τζον Κένεντι, που θα χαλούσε αυτά τα σκοτεινά πλάνα, όταν διάβασε αυτήν την απόρρητη έκθεση δεν μάσησε τα λόγια του: “Ποιος τρελός το σκέφτηκε αυτό;”! Οι επιτελάρχες προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αν και ο εξοργισμένος Κένεντι δεν άκουγε τίποτα. Αν είχε δώσει τελικά το πράσινο φως, τότε είναι πιθανό η απρόκλητη επίθεση της Κούβας στις ΗΠΑ να είχε συντάξει τη διεθνή πολιτική σκηνή στο πλευρό των Αμερικανών, ευλογώντας την εισβολή στην Κούβα. Έτσι θα μιλούσαμε για αμερικανικο-κουβανικό πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ας δούμε λοιπόν τι περιλάμβανε αυτή η επιχείρηση η οποία είναι γνωστή ως “Επιχείρηση Northwoods”
Στις 13 Μαρτίου 1962 συνεδρίασε η “Ειδική Επιτροπή για την Κούβα” που είχε συγκροτήσει ο πρόεδρος Τζόν Κένεντι. Στην επιτροπή αυτή μετείχαν οι: Ρόμπερτ Κένεντι υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μακναμάρα υπουργός Άμυνας, στρατηγός Μάξγουελ Τέιλορ στρατιωτικός σύμβουλος του προέδρου, Μακ Τζορτζ Μπάντι σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Ντιν Ρασκ υπουργός Εξωτερικών. Στην σύσκεψη που έγινε στις 13 Μαρτίου 1962 στο γραφείο του υπουργού Άμυνας Μακναμάρα μετείχαν και οι ανωτέρω και οι: Αλέξις Τζόνσον σύμβουλος, Ρόσγουελ Γκιλπάτρικ του υπουργείου Άμυνας, Τζον ΜακΚον διευθυντής της CIA και ο στρατηγός Λίμαν Λέμνιτζερ αρχηγός του γενικού επιτελείου.
Σε αυτή τη σύσκεψη, ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Λίμαν Λέμνιτζερ πρότεινε τη διεξαγωγή μιας πρωτοφανούς τρομοκρατικής επιχείρησης με στόχο να “πεισθεί” η αμερικανική και διεθνής κοινή γνώμη για την ανάγκη μιας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στην Κούβα. Η επιχείρηση περιλάμβανε:
1) Επίθεση εναντίον της αμερικανικής βάσης στο Γκουαντάναμο της Κούβας από κουβανούς μισθοφόρους ντυμένους με στολές Κουβανέζων στρατιωτών.
2) Σαμποτάζ και ανατίναξη της αποθήκης πολεμοφοδίων της βάσης, με σημαντικές υλικές ζημιές και ανθρώπινες απώλειες.
3) Πρόκληση αμερικανικού ναυαγίου στα χωρικά ύδατα της χώρας (κατά το πρότυπο της εσκεμμένης ανατίναξης του αμερικανικού πολεμικού Maine στην Κούβα το 1898 – 266 νεκροί- που προκάλεσε την αμερικανική επέμβαση εναντίον της Ισπανίας). Το σκάφος θα είναι άδειο και τηλεκατευθυνόμενο. Η έκρηξη είναι ορατή από την Αβάνα ή το Σαντιάγκο, ώστε να υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες. Τα σωστικά συνεργεία θα σπεύσουν ώστε να πιστοποιηθεί η ύπαρξη απωλειών. Ο κατάλογος των θυμάτων θα δημοσιευτεί στον Τύπο και θα οργανωθούν ψεύτικες κηδείες για να προκληθεί αγανάκτηση. Η επιχείρηση θα άρχιζε όταν θα βρισκόταν στην επιλεγμένη ζώνη κουβανέζικα πλοία και αεροπλάνα για να αποδοθεί σε αυτά η επίθεση.
4) Τρομοκράτηση των κουβανών εξόριστων με εκρήξεις εναντίον τους στο Μαϊάμι και την Ουάσινγκτον. Σύλληψη δήθεν πρακτόρων της Κούβας για να εξασφαλιστούν ομολογίες. Κατάσχεση ψεύτικων προκατασκευασμένων ενοχοποιητικών ντοκουμέντων και διανομή τους στον Τύπο.
5) Κινητοποίηση των γειτόνων της Κούβας, κάνοντας τους να πιστέψουν ότι κινδυνεύουν από εισβολή. Ψεύτικο κουβανέζικο αεροπλάνο θα βομβάρδιζε τη νύχτα την Δομινικανή Δημοκρατία ή κάποιο άλλο κράτος της περιοχής. Οι βόμβες που θα χρησιμοποιούνταν θα “αποδεικνυόταν” ότι ήταν σοβιετικής κατασκευής.
6) Κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης με την καταστροφή επανδρωμένης διαστημικής πτήσης. Για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αίσθηση, το θύμα θα ήταν ο Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός που είχε πραγματοποιήσει πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη (πτήση Mercury). και, τέλος,
7) Το εκπληκτικό: “Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα επεισόδιο που θα καταδεικνύει με πειστικό τρόπο ότι ένα κουβανέζικο αεροπλάνο επιτέθηκε και κατέρριψε ένα πολιτικό αεροσκάφος το οποίο πέταγε από τις ΗΠΑ προς Τζαμάικα, Γουατεμάλα, Παναμά ή Βενεζουέλα”. Μια ομάδα συνενόχων επιβατών, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι φοιτητές για παράδειγμα, θα πέταγε με πτήση τσάρτερ εταιρείας που ελέγχοταν από τη CIA. Στα ανοιχτά της Φλόριντα, το αεροπλάνο τους θα διασταυρώνονταν με ένα αυθεντικό του αντίγραφο, αλλά άδειο και διαμορφωμένο σε τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος. Οι συνεργοί επιβάτες θα μεταφέρονταν σε κάποια βάση της CIA, ενώ το τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο θα συνέχιζε δήθεν το δικό τους δρομολόγιο. Το αεροπλάνο αυτό θα έστελνε σήματα κινδύνου ότι είχε χτυπηθεί από κουβανέζικο καταδιωκτικό και θα εκρήγνυτο εν πτήση”.
(U.S Department of Defence: The Joint Chiefs of Staff: Memorandum for the Secretary of Defence. 13 March 1962.)
Ο πρόεδρος Κένεντι και οι επιτελείς του απέρριψαν το προτεινόμενο σχέδιο και ο στρατηγός Λέμνιτζερ ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταστρέψουν τα αντίγραφα της “Επιχείρησης Northwoods” που τους είχε διανείμει. Το έκαναν όλοι εκτός από τον υπουργό Άμυνας Μακναμάρα που διέσωσε το δικό του, το οποίο αποκαλύφθηκε το 1999 στα αρχεία Μακναμάρα που φυλάσσονται σε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Εν συνέχεια τα ντοκουμέντα της επιχείρησης δημοσιεύθηκαν στην Αυστραλία ενώ στις ΗΠΑ δημοσιεύτηκαν το 2001 από το δημοσιογράφο του ABC News James Bamford.
Μετά τη σύσκεψη: Ο στρατηγός Λέμνιτζερ εξουδετερώθηκε ως δυνάμει πραξικοπηματίας με τη μετάθεση του στην αρχηγία των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη (θέση από την οποία επόπτευε στην εφαρμογή της τρομοκρατίας στον ευρωπαϊκό χώρο μέσω της ΝΑΤΟϊκής “Επιχείρησης Stay Behind” και της Στρατηγικής της Έντασης). Μέχρι το 1969 που συνταξιοδοτήθηκε. Αλλά το 1975 “επαναενεργοποιήθηκε” από τον προσωρινό πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ για την επιτέλεση “ειδικών αποστολών”.
Ο Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963 από έναν “μοναχικό δολοφόνο”, τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, που κατάφερε το ακατόρθωτο: Να πυροβολήσει τον Κένεντι από τρία διαφορετικά σημεία “συγχρόνως” (σύμφωνα με την εμετικά συγκαληπτική Έκθεση της “Επιτροπής Γουόρεν”)