«Όχι στον πόλεμο»: Μαζική συμμετοχή πολιτών στις πορείες του πάσχα στη Γερμανία

Κοινοποίηση:
68705609_906-768x432

Οι φετινές πασχαλινές πορείες ειρήνης στη Γερμανία επικεντρώθηκαν κυρίως στις ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στα σχέδια επανεξοπλισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

 

Από τη Μεγάλη Πέμπτη έως σήμερα, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ειρήνη.

Ο Κρίστιαν Γκόλα, επικεφαλής του Δικτύου Ειρήνης, τόνισε ότι οι πορείες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της διπλωματίας και του αφοπλισμού. Υπογράμμισε την ανάγκη η νέα κυβέρνηση να εστιάσει περισσότερο σε διπλωματικές λύσεις και αποκλιμάκωση για την επίλυση διεθνών συγκρούσεων. Οι συμμετέχοντες στις πορείες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια επανεξοπλισμού που προωθεί ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, επισημαίνοντας ότι η ειρηνική προσέγγιση πρέπει να είναι προτεραιότητα.

«Το ειρηνευτικό κίνημα «παραμένει προσηλωμένο στο όραμά του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, για μια αποστρατιωτικοποιημένη Ευρώπη και για μια Γερμανία από το έδαφος της οποίας δεν θα πηγάζει πόλεμος, αλλά ειρήνη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Δικτύου, Βίλι βαν Όογιεν.

Υπέρ της προοπτικής επανεξοπλισμού της Bundeswehr τάχθηκε την ίδια ώρα ο «πράσινος» πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν: «Η επιθυμία για ειρήνη είναι πάντα καλή, αλλά ο ειρηνισμός σημαίνει πλέον κάτι διαφορετικό: προετοιμασία για άμυνα και εξοπλισμό κατά τρόπο πραγματικά αποτρεπτικό», δήλωσε ο κ. Κρέτσμαν και τόνισε ότι δεν βλέπει λογική εναλλακτική λύση στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Κριτική σε κάποιες από τις διαδηλώσεις άσκησε και η αρχηγός των Πρασίνων Φραντσίσκα Μπράτνερ: «Μας ενώνει απολύτως η επιθυμία για ειρήνη, αλλά αυτό που με ενοχλεί σε κάποιες εκκλήσεις για διαδηλώσεις είναι ότι για μένα, το να είναι κανείς αριστερός σημαίνει να υποστηρίζει εκείνους που δέχονται επίθεση και όχι τους επιτιθέμενους», δήλωσε, με το βλέμμα σε απόψεις που αμφισβητούν το δικαίωμα της Ουκρανίας στην άμυνα.

Οι πορείες του Πάσχα για την ειρήνη πραγματοποιούνται στην Γερμανία από την δεκαετία του ’60, ενώ η συμμετοχή των πολιτών αυξήθηκε ραγδαία την δεκαετία του ΄80 και προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response