«Save Parnonas»: Ασπίδα οι πολίτες στην καταστροφή του ορεινού τοπίου από τις ανεμογεννήτριες – Δυναμική κινητοποίηση κατά των αιολικών

Κοινοποίηση:
105fe29d22b7a6ebe32f84b3f712767f_XL

Μια «πολύ εποικοδομητική» όπως χαρακτηρίστηκε, συζήτηση ανάμεσα σε κατοίκους και φορείς τής περιοχής τού βόρειου Πάρνωνα πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή (24/11), στο κοινοτικό κατάστημα του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας.
Πάνω από 100 πολίτες από την ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα στους οποίους και από τις Καρυές Δ. Σπάρτης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυναν η «Πρωτοβουλία για την προστασία του Πάρνωνα – Save Parnonas», η Κοινότητα Αγίου Πέτρου,

ο Σύλλογος Αγιοπετριτών Αττικής και ο Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Αγίου Πέτρου.
Η ενημέρωση – συνέλευση διήρκησε 4 ώρες συζητώντας τα επικείμενα αιολικά έργα που, όπως υποστήριξαν οι παριστάμενοι, «απειλούν με καταστροφή το ορεινό τοπίο και τις τοπικές κοινότητες».
Με πολύ ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες άκουσαν για τις συνέπειες της ενεργειακής μετάβασης και της πράσινης ανάπτυξης.

Οι επιπτώσεις των… τεράτων

Περιγράφηκε το τι σχεδιάζεται στην περιοχή, οι ιδιαίτερες επιπτώσεις που θα έχουν αυτά τα έργα στη ζωή των κατοίκων και στο περιβάλλον, αλλά και «οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που ακολουθούνται για την αδειοδότησή τους», στις περισσότερες περιπτώσεις αγνοώντας τη γνώμη των τοπικών κοινοτήτων και παραβλέποντας ακόμη και αρνητικές αποφάσεις αιρετών οργάνων.

Ιδιαίτερη αίσθηση στη συνέλευση προκάλεσε η ενημέρωση σχετικά με τη συστοιχία μπαταριών αποθήκευσης που περιλαμβάνει το πάρκο που αδειοδοτήθηκε πρόσφατα, στη θέση «Δραμπάλα», στην περιοχή Ζυγός ανάμεσα στα χωριά Άγιος Πέτρος-Βούρβουρα-Καρυές-Καστρί, με ανάδοχο τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό EDF.
Όσον αφορά το ζήτημα των μπαταριών, κρίσιμη ήταν η παρέμβαση του πρώην προέδρου τής Δόριζας Αρκαδίας, Τάκη Παπούλια, που μίλησε για τη δική του εμπειρία από το πάρκο μπαταριών που έχει σχεδιαστεί να εγκατασταθεί στο χωριό του. Ο ίδιος, και με την επιστημονική του ιδιότητα ως φυσικός, παρουσίασε πολύ εύγλωττα «τους κινδύνους που κρύβουν τέτοιες συστοιχίες αποθήκευσης», ενώ αναφέρθηκε και στον αγώνα τής Κοινότητας Δόριζας, που με προσφυγές έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να καθυστερήσει το έργο.

Την εκδήλωση εμπλούτισαν οι εμπειρίες και από άλλους ομιλητές που μίλησαν για τις επιπτώσεις αυτών των έργων, αλλά και τα στοιχεία που ακούστηκαν για το τεράστιο μέγεθος των τουλάχιστον 8 έργων που επίκεινται στην περιοχή τού βόρειου Πάρνωνα, μετατρέποντας τον σε μια «τεράστια ανοιχτή βιομηχανική εγκατάσταση παραγωγής πράσινης ενέργειας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: