Στυγνός αναθεωρητισμός ή… ένδειξη ενοχής; – Η Γερμανία απαγορεύει ρωσικά και σοβιετικά σύμβολα την 9η Μαΐου

Κοινοποίηση:
3056f2a78f013b3407163d594942aa21_XL

Καθώς η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαγορεύσει για δεύτερη συνεχή χρονιά ρωσικά και σοβιετικά σύμβολα κατά τις εκδηλώσεις μνήμης της Νίκης κατά του φασιστικού Άξονα, το ερώτημα δεν είναι πια αν πρόκειται απλώς για μια ακόμη πράξη “ισορροπίας”.
Μήπως η επίμονη εξίσωση θύτη και θύματος, νικητή και ηττημένου, κρύβει κάτω από τον μανδύα της «ουδετερότητας» μια ενοχική συνέχεια ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα της γερμανικής πολιτικής συνείδησης;

Κι αυτό διότι, οι αρχές του Βερολίνου ετοιμάζονται να επαναφέρουν την απαγόρευση της επίδειξης ρωσικών και σοβιετικών σημαιών κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης στις 8 και 9 Μαΐου, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην επέτειο της Νίκης στον Μεγάλο Αντιφασιστικό πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Berliner Morgenpost, ο σχετικός κανονισμός βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διαμόρφωση.
Τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις 6:00 το πρωί της 8ης Μαΐου έως τις 10:00 το βράδυ της 9ης Μαΐου (τοπική ώρα) και θα εφαρμόζονται στους χώρους γύρω από τα σοβιετικά μνημεία στο Treptower Park, στο Mitte και στο Pankow.
Όπως σημείωσε η αστυνομία, ο σκοπός της απαγόρευσης είναι η αποτροπή επεισοδίων, επιθετικής προπαγάνδας και προσπαθειών χειραγώγησης της κοινής γνώμης στους χώρους των εκδηλώσεων.
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που είχαν ληφθεί και την προηγούμενη χρονιά, όταν είχαν απαγορευτεί όχι μόνο οι σημαίες της Ρωσίας και της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και τα εμβλήματα της Λευκορωσίας, της Τσετσενίας, τα γράμματα Z και V, οι κορδέλες του Αγίου Γεωργίου (St. George ribbons), καθώς και εικόνες αρχηγών κρατών.
Εξαίρεση είχαν αποτελέσει διπλωμάτες και βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρέσβης στο Παρίσι Alexei Meshkov δήλωσε ότι για ακόμη μία φορά οι γαλλικές αρχές δεν προσκάλεσαν Ρώσους διπλωμάτες στις εορταστικές εκδηλώσεις της Victory Day στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Υπενθύμισε ότι η ΕΣΣΔ υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στην ήττα του φασισμού, με τίμημα 27 εκατομμύρια νεκρούς.
Παράλληλα, ο βουλευτής της State Duma Oleg Matveychev ανέφερε ότι η Ευρώπη, η οποία πλέον αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως επίγονο του Τρίτου Ράιχ, επιδιώκει ρεβάνς για την ήττα της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατά τον ίδιο, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ αντιμετωπίζουν τη σύγκρουση με τη Russia ως μια ιστορική ευκαιρία να εξιλεωθούν για την ήττα των φασιστικών στρατευμάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response