Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που ομορφαίνουν τη ζωή. Χαρίζουν ισορροπία και δύναμη. Ωστόσο, γίνονται επιζήμιες όταν υπερβάλλουμε.
Αναζητώντας την τελειότητα
Όλοι προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι. Είναι μια ευγενής επιδίωξη που μας ωθεί να πετύχουμε τους στόχους μας. Αλλά όταν η προσπάθεια για την τελειότητα γίνεται τελειομανία, μπορεί να μας οδηγήσει στα άκρα και να αισθανθούμε αποτυχημένοι.
Το κλειδί είναι να προσπαθούμε για την εξέλιξη και όχι για το τέλειο αποτέλεσμα. Ας αναγνωρίσουμε ότι τα λάθη είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης και μας βοηθούν να αναπτυχθούμε ως άνθρωποι. Αντί να έχουμε εμμονή με κάθε μικρή λεπτομέρεια, ας επικεντρωθούμε στη μεγαλύτερη εικόνα.
Συνήθειες οι οποίες στην υπερβολή κάνουν κακό
Εργασιομανία
Ο Γιώργος δεν μπορούσε να διαχωρίσει την εργασία από τη ζωή. Ήταν ο πρώτος που έφτανε στο γραφείο και ο τελευταίος που έφευγε. Έπαιρνε τη δουλειά μαζί του. Πίστευε ότι όσο περισσότερο δούλευε τόσο πιο επιτυχημένος θα γινόταν.
Αλλά δεν άργησε να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η προσέγγιση του έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Ήταν συνεχώς κουρασμένος, αγχωμένος, αρρώσταινε πιο συχνά. Επιπλέον, οι σχέσεις του εκτός δουλειάς ήταν ανύπαρκτες, αφού δεν υπήρχε χρόνος ή ενέργεια για οτιδήποτε άλλο.
Όταν έφτασε στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out), αποφάσισε να πατήσει φρένο. Βρήκε χρόνο για χόμπι, κοινωνικοποίηση και ξεκούραση – δραστηριότητες που τον αναζωογονούσαν αντί να τον εξαντλούν.
Διαρκώς θετική στάση
Τα τελευταία χρόνια επικρατεί μια τάση προς τη θετικότητα, σε τέτοιο βαθμό που γίνεται τοξική. Οπωσδήποτε, η προσδοκία μιας θετικής προοπτικής είναι ευεργετική. Μας βοηθά να χτίσουμε ανθεκτικότητα, να διαχειριστούμε τα άγχη μας.
Ωστόσο, το πρόβλημα δημιουργείται όταν δεν αφήνουμε χώρο για να αισθανθούμε τη στενοχώρια, τον θυμό, την απογοήτευση, ακόμα και την ντροπή που μπορεί να νιώθουμε. Η άρνηση ή η καταπίεση των αρνητικών συναισθημάτων μας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβής για την ψυχική μας υγεία μακροπρόθεσμα.
Υπερβολική άσκηση
Η άσκηση διατηρεί το σώμα μας υγιές, ανεβάζει τη διάθεσή μας και μειώνει το στρες. Ωστόσο, η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, ορμονική ανισορροπία και προβλήματα ψυχικής υγείας. Πολύ συχνά ακούμε και για το σύνδρομο της υπερπροπόνησης, μια κατάσταση όπου αισθάνεστε κόπωση και βλέπετε χειροτέρευση της αθλητικής της απόδοσης παρά τη σκληρή προπόνηση.
Το σημαντικό είναι να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ του να είναι κάποιος δραστήριος και να δίνει στο σώμα του την ξεκούραση που χρειάζεται για να ανακάμψει και να δυναμώσει.
Προσκόλληση σε ρουτίνες
Οι ρουτίνες παρέχουν ψυχική οργάνωση στη ζωή μας. Μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικότερα τον χρόνο μας, να συγκρατούμε το άγχος και να βελτιώνουμε την παραγωγικότητα μας. Ωστόσο, μια υπερβολικά πειθαρχημένη ρουτίνα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη έμπνευσης, δυσαρέσκεια και βαρεμάρα.
Γιατί, λοιπόν, να μην ανακατέψετε λίγο τα πράγματα; Δοκιμάστε να πάρετε μια διαφορετική διαδρομή για τη δουλειά, να δοκιμάστε μια νέα κουζίνα ή να ξεκινήσετε ένα χόμπι που δεν είχατε δοκιμάσει ποτέ πριν.
Υπερβολική αυτάρκεια
Ζούμε σε μια κοινωνία που υπερεκτιμά την ανεξαρτησία και την αυτοδυναμία. Συχνά ακούμε ότι πρέπει να μπορούμε να τα καταφέρνουμε όλα μόνοι μας. Το να ζητάμε βοήθεια θεωρείται από κάποιους ένδειξη αδυναμίας.
Στην αληθινή ζωή όμως, το να ζητάμε βοήθεια είναι απαραίτητο. Όλοι μας χρειαζόμαστε υποστήριξη από άλλους κατά καιρούς. Είτε πρόκειται για συναισθηματική υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές είτε για πρακτική βοήθεια στην καθημερινότητα, το να απευθυνθούμε σε άλλους μπορεί να ελαφρύνει το φορτίο μας και να κάνει τη ζωή μας πιο ευχάριστη. Η υπερβολική αυτάρκεια οδηγεί πολλές φορές και σε μοναξιά.
Παραμέληση της φροντίδας του εαυτού μας
Στην πολυάσχολη ζωή μας, συχνά ξεχνάμε τις ανάγκες μας. Είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στις ευθύνες μας – εργασία, σχέσεις, οικογένεια – που μπορεί να παραμελήσουμε τον εαυτό μας. Και αυτό είναι θέμα.
Είναι σαν να τρέχετε ένα αυτοκίνητο χωρίς ποτέ να αλλάζετε λάδια ή να κάνετε σέρβις. Τελικά θα χαλάσει. Αυτοφροντίδα σημαίνει να αφιερώνετε χρόνο για να ξεκουράζεστε, να τρώτε καλή τροφή, να ασκείστε και να ασχολείστε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας αναζωογονούν.Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας κάθε μέρα. Δεν είναι εγωιστικό, είναι απαραίτητο. Φροντίζοντας πρώτα τον εαυτό σας, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσετε ό,τι σας επιφυλάσσει η ζωή.
Συνήθειες οι οποίες στην υπερβολή κάνουν κακό
Σημασία έχει να είμαστε μάχιμοι και να μην φοβόμαστε να αλλάξουμε. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πεί «Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία σου, πρέπει να κινείσαι συνεχώς».