Φέτος, Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Προτεστάντες έχουν τη σπάνια ευκαιρία να εορτάσουν το Πάσχα την ίδια ημέρα, μια χρονική ταύτιση που αναζωπυρώνει τη συζήτηση για κοινό εορτασμό στο μέλλον.
Αν και η βασική μέθοδος υπολογισμού της ημερομηνίας είναι κοινή, το διαφορετικό ημερολόγιο που χρησιμοποιεί η Ορθόδοξη Εκκλησία – το Ιουλιανό αντί του Γρηγοριανού – δημιουργεί σχεδόν πάντα διαφορά. Ενώ το Πάσχα τοποθετείται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου), η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί την ημερομηνία αυτή με βάση το παλαιό ημερολόγιο — δηλαδή στις 3 Απριλίου σύμφωνα με το σημερινό.
Το αποτέλεσμα; Συνήθως οι εορτασμοί δεν συμπίπτουν. Το 2024, για παράδειγμα, υπήρχε διαφορά πάνω από ένα μήνα: 31 Μαρτίου για τους Καθολικούς, 5 Μαΐου για τους Ορθόδοξους. Αντίστοιχες συμπτώσεις είναι σπάνιες: συνέβησαν το 2014, το 2017, φέτος (2025) και προβλέπονται ξανά το 2028, το 2031 και το 2034.
Αν δεν ληφθεί κάποια κοινή απόφαση, οι χρονικές αυτές ταυτίσεις θα γίνονται όλο και πιο αραιές, καθώς η διαφορά των ημερολογίων συνεχίζει να διευρύνεται.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, που έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία για κοινό Πάσχα, ανανέωσε την έκκλησή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Πάσχα δεν ανήκει σε καμία Εκκλησία ούτε σε μία ημερομηνία», ενώ η Καθολική Εκκλησία είναι πρόθυμη να υιοθετήσει οποιαδήποτε κοινή ημερομηνία συμφωνηθεί.
Στο ίδιο πνεύμα έχει κινηθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ωστόσο δεν λείπουν οι αντιδράσεις.
Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, για παράδειγμα, ζητά απόφαση πανορθόδοξης συνόδου, κάτι δύσκολο υπό τις παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες, ειδικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των ρήξεων μεταξύ ορθόδοξων Εκκλησιών.