Το νέο ΙΣΧΥΡΟ κέντρο εξουσίας ξεπρόβαλλε – Ο πλανήτης με ανοιχτό το στόμα

Κοινοποίηση:
Russian-BRICS-Summit-with-Putin

Τι σκοπεύει να κάνει;

Η ανατολή και ο παγκόσμιος νότος κερδίζει συνεχώς έδαφος! Οι BRICS+ αντιπροσωπεύουν συλλογικά σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και, όπως εκτιμάται, πρόκειται να ξεπεράσουν τους G7 όσον αφορά το μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2028. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο των BRICS στην διεθνή σκηνή, επιδεικνύοντας την επιρροή τους σε βασικούς τομείς όπως η γεωργία, η ενέργεια, η μεταποίηση και η εξόρυξη ορυκτών.

Στην σύνοδο κορυφής του Καζάν τον Οκτώβριο του 2024, οι ηγέτες των BRICS+ κάλεσαν 13 ακόμη χώρες να συμμετάσχουν ως εταίροι. Οι νέες χώρες εταίροι των BRICS που αποδέχθηκαν την πρόσκληση είναι η Λευκορωσία, η Βολιβία, η Κούβα, το Καζακστάν, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Ουγκάντα, η Νιγηρία, η Αλγερία και το Ουζμπεκιστάν. Στις 6 Ιανουαρίου 2025, η Ινδονησία, η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, εντάχθηκε στους BRICS ως πλήρες μέλος, καθιστώντας την το πρώτο κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας που εντάχθηκε στο μπλοκ, καθώς και το δέκατο μέλος των BRICS.

Το συνδυασμένο ΑΕΠ των κρατών μελών των BRICS αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 41% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η Ινδία αντιπροσωπεύει το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, η Ρωσία πάνω από 3,5%, η Βραζιλία πάνω από 2,4% και η Ινδονησία το 2,4%, ενώ η οικονομία της Κίνας αντιπροσωπεύει περίπου το 19,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι μια μέτρηση της αξίας όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα σε ένα έτος.

Οι χώρες BRICS+ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ σε τομείς όπως η παραγωγή τροφίμων, η παραγωγή ενέργειας και η δημόσια υγεία, όταν μετράται με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP). Το ΑΕΠ αντικατοπτρίζει την αξία όλων των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται από τις χώρες σε παγκόσμιους όρους, ενώ το ΑΕΠ από την ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ) εστιάζει στο τι μπορούν πραγματικά να αγοραστούν με χρήματα σε κάθε χώρα.

Παγκόσμια παραγωγή τροφίμων

Το BRICS+ έχει γίνει βασικός παράγοντας στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική συμβάλλουν σημαντικά στις πρωτογενείς καλλιέργειες όπως η ζάχαρη, το καλαμπόκι, το ρύζι, το σιτάρι, το φοινικέλαιο και οι πατάτες. Αυτές οι χώρες παράγουν σχεδόν το 90% του παγκόσμιου φοινικέλαιου και σημαντικές ποσότητες σογιέλαιου και κανόλας.

Στον τομέα του κρέατος, η Βραζιλία και η Κίνα πρωτοστατούν στην παραγωγή κοτόπουλου, χοιρινού και βοείου κρέατος, με την Κίνα να είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός αυγών κότας. Επιπλέον, η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής υδατοκαλλιέργειας. Αυτή η γεωργική ικανότητα τοποθετεί τους BRICS+ ως κρίσιμους παίκτες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Οι BRICS+ όχι μόνο αντιμετωπίζουν την παραγωγή τροφίμων, αλλά βοηθά επίσης στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων προκλήσεων επισιτιστικής ασφάλειας.

Ενέργεια

Τα κράτη BRICS+ είναι σημαντικοί παίκτες στην παραγωγή ενέργειας, με τους μισούς από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου να είναι μέλη των BRICS+. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 30% μεταξύ 2016 και 2040.

Με την προσθήκη των ΗΑΕ, του Ιράν και, ενδεχομένως, της Σαουδικής Αραβίας, ο διευρυμένος όμιλος BRICS+ θα περιλαμβάνει τρεις από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο και θα αποτελούσε το 42% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Η διαχείριση της αγοράς πετρελαίου θα παραμείνει στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμαχικών παραγωγών (OPEC+).

Ένας διευρυμένος οργανισμός BRICS+ θα περιλαμβάνει εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου και δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς, την Κίνα και την Ινδία. Οι παραγωγοί και οι καταναλωτές αυτής της ομάδας έχουν κοινό συμφέρον να δημιουργήσουν μηχανισμούς για το εμπόριο εμπορευμάτων εκτός της εμβέλειας του χρηματοπιστωτικού τομέα της G7 και των περιορισμών της διεθνιστικής Δύσης.

Βιομηχανοποίηση

Οι κατασκευαστικές ικανότητες των BRICS+ ενισχύονται από επενδύσεις σε τεχνολογία και υποδομές, ενισχύοντας την παραγωγικότητα σε διάφορους τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα ηλεκτρονικά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών όπως ο αυτοματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) στις διαδικασίες παραγωγής σε αυτές τις χώρες φέρνει επανάσταση στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, δίνοντάς τους την δυνατότητα να ανταγωνίζονται αποτελεσματικότερα σε παγκόσμια κλίμακα.

Εξόρυξη ορυκτών

Οι χώρες BRICS+ διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή κρίσιμων ορυκτών. Η συνεισφορά τους στις αγορές σιδηρομεταλλεύματος, χαλκού και νικελίου είναι σημαντική. Ειδικότερα, οι χώρες των BRICS+ είναι κορυφαίοι παραγωγοί σιδηρομεταλλεύματος, με την Βραζιλία και την Ινδία να πρωταγωνιστούν. Επιπλέον, τα κράτη των BRICS+ κατέχουν συλλογικά ισχυρή θέση στην παγκόσμια παραγωγή χαλκού (όπου η Χιλή και το Περού είναι βασικοί συνεισφέροντες).

Η Ρωσία και η Ινδονησία κατέχουν εξέχουσα θέση στην παραγωγή νικελίου, ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή μπαταριών και την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα. Αυτό υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία αυτών των χωρών εντός του πλαισίου BRICS+.

Η Κίνα όχι μόνο πρωτοστατεί στην παραγωγή μετάλλων σπάνιων γαιών, αλλά διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μικροεπεξεργαστών. Αυτή η κυριαρχία επιτρέπει στην Κίνα να ασκεί σημαντική επιρροή σε διάφορες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως.

Η συνεργασία μεταξύ των εθνών BRICS+ στην παραγωγή μεταλλευμάτων διασφαλίζει σταθερό εφοδιασμό κρίσιμων υλικών και ενισχύει τις εξελίξεις στην τεχνολογία.

Όπως όλα δείχνουν ένα νέο ισχυρό κέντρο εξουσίας ξεπρόβαλλε, καθώς την εξουσία έχουν εκείνοι που διαχειρίζονται τον πλούτο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response