ΑΡΧΙΣΕ Η ΦΙΜΩΣΗ ΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ – Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ TELEGRAM ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ “ΦΟΡΤΩΣΑΝ” ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ – Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Κοινοποίηση:
Founder and CEO of Telegram Pavel Durov delivers a keynote speech during the Mobile World Congress in Barcelona, Spain February 23, 2016. REUTERS/Albert Gea/ File Photo

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram, ο Πάβελ Ντούροφ, συνελήφθη χθες Σάββατο το βράδυ στο διεθνές αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, καθώς εκκρεμούσε ένταλμα σε βάρος του από τη γαλλική δικαιοσύνη στο πλαίσιο έρευνας για διάφορες παραβιάσεις της εφαρμογής που έχει δημιουργήσει, η οποία μεταξύ άλλων επιτρέπει την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του προσκείμενες στην διαδικασία, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των τηλεοπτικών δικτύων TF1 και LCI.

Συνοδευόμενος από σωματοφύλακα και τη βοηθό του που τον συνοδεύει μόνιμα, ο δισεκατομμυριούχος με διπλή, γαλλική και ρωσική υπηκοότητα, 39 ετών, συνελήφθη στο Μπουρζέ, καθώς φέρεται να ταξίδευε από το Αζερμπαϊτζάν με ιδιωτικό αεροσκάφος.

Αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο σήμερα Κυριακή, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ντούροφ κινδυνεύει με 20 χρόνια φυλάκιση.

Η γαλλική OFMIN, μια υπηρεσία επιφορτισμένη με την πρόληψη της βίας κατά των ανηλίκων, είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ντούροφ ως η συντονίστρια υπηρεσία σε προκαταρκτική έρευνα για φερόμενα αδικήματα που περιλαμβάνουν απάτη, διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακό εκφοβισμό, οργανωμένο έγκλημα και προώθηση της τρομοκρατίας, δήλωσε στο AFP μία από τις πηγές που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση.

Θεωρείται ύποπτος γιατί δεν έλαβε μέτρα για τον περιορισμό της εγκληματικής χρήσης της πλατφόρμας του.

«Αρκετά με την ατιμωρησία της Telegram», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, προσθέτοντας ότι εξεπλάγησαν που ο Πάβελ Ντούροφ ταξίδεψε στο Παρίσι γνωρίζοντας ότι καταζητείται.

Ιδιαίτερα δημοφιλής πλατφόρμα σε Ουκρανία και Ρωσία
Το Telegram, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και κατατάσσεται ως μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετά το Facebook, το YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok και Wechat. Στόχος του είναι να φτάσει τους ένα δισεκατομμύριο χρήστες το επόμενο έτος.

Με έδρα το Ντουμπάι, η Telegram ιδρύθηκε από τον Ντούροφ. Έφυγε από τη Ρωσία το 2014, αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με κυβερνητικές απαιτήσεις να κλείσει τις κοινότητες της αντιπολίτευσης στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο, VK, το οποίο αργότερα πούλησε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το Telegram έχει γίνει η κύρια πηγή αφιλτράριστης και μερικές φορές παραπλανητικής πληροφόρησης και από τις δύο πλευρές σχετικά με τον πόλεμο και την πολιτική που περιβάλλει τη σύγκρουση.

Η πλατφόρμα έχει γίνει το προτιμώμενο μέσο επικοινωνίας τόσο για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους αξιωματούχους του, όσο και για το Κρεμλίνο και τη ρωσική κυβέρνηση, που τη χρησιμοποιούν επίσης για τη διάδοση των ειδήσεων τους. Έχει επίσης γίνει ένα από τα λίγα μέρη όπου Ρώσοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο.

Ο Ντούροφ, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται από το Forbes σε 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να τον πιέσουν, αλλά η εφαρμογή, η οποία έχει πλέον 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, θα πρέπει να παραμείνει μία «ουδέτερη πλατφόρμα» και όχι «παίκτης στη γεωπολιτική».

Άμεσα μέτρα παίρνει η πρεσβεία της Ρωσίας
Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γαλλία λαμβάνει «άμεσα μέτρα» για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τον Πάβελ Ντούροφ, μετά τις αναφορές για τη σύλληψή του στη Γαλλία, μετέδωσε σήμερα, Κυριακή το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Επικαλούμενο εκπρόσωπο της ρωσικής πρεσβείας στη Γαλλία, το TASS ανέφερε ότι δεν υπήρξε προσφυγή από την ομάδα του Ντούροφ στην πρεσβεία, αλλά ότι λαμβάνει προληπτικά «άμεσα» μέτρα.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, και αρκετοί άλλοι Ρώσοι πολιτικοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Γαλλία ότι ενεργεί ως δικτατορία.

«Κάποιοι αφελείς εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ότι αν παίζουν περισσότερο ή λιγότερο ορατό ρόλο στον διεθνή χώρο της πληροφόρησης δεν είναι ασφαλές για αυτούς να επισκέπτονται χώρες που κινούνται προς πολύ πιο ολοκληρωτικές κοινωνίες», έγραψε ο Ουλιάνοφ στο X.

Αρκετοί Ρώσοι μπλόγκερ κάλεσαν σε διαμαρτυρίες έξω από γαλλικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο το μεσημέρι της Κυριακής.

Σάλος στα social media

Αναστάτωση έφερε στον χώρο των social media η σύλληψη του Ντούροφ, με την πλειοψηφία να “μιλάει” για υποκρισία και φίμωση του ελεύθερου λόγου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Ας ρίξει κάποιος πυρηνικά στη Γαλλία. Μας απέδειξε με τους Ολυμπιακούς, ότι είναι ένα σκατό στο χάρτη της Ευρώπης

  2. ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙ… «Κάποιοι αφελείς εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ότι αν παίζουν περισσότερο ή λιγότερο ορατό ρόλο στον διεθνή χώρο της πληροφόρησης δεν είναι ασφαλές για αυτούς να επισκέπτονται χώρες που κινούνται προς πολύ πιο ολοκληρωτικές κοινωνίες»

Comments are closed.