Με εκλογές θα αποπεμφθεί από την προεδρία ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος αποτελεί το πιο βασικό εμπόδιο μαζί με τους Ευρωπαίους για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία με πιο πιθανό διάδοχο του να θεωρείται ο πρώην αρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου και νυν πρέσβης στην Βρετανία, Βαλερί Ζαλούζνι, ο οποίος προηγείται με σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
Ο ίδιος ο Ζαλούζνι δήλωσε σήμερα, μιλώντας σε φοιτητές στο Λβιβ, ότι είναι λάθος η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να έρθουν στην χώρα ειρηνευτικές δυνάμεις από την Δύση.
Με λίγα λόγια υιοθετεί τις βασικές προϋποθέσεις των Ρώσων για να δεχτούν μία κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια ένα ειρηνευτικό σχέδιο.
Προσθέτει επίσης ότι το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ δεν λειτουργεί.
Ο Ουκρανός πρέσβης δήλωσε επίσης ότι όταν ήταν αρχιστράτηγος του ουκρανικού Στρατού, τα ουκρανικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και οι πύραυλοι αποτελούσαν και αποτελούν απειλή για τις γειτονικές χώρες .
Παραδέχτηκε ότι λόγω της λειτουργίας των ουκρανικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πέταξαν επανειλημμένα στο ρουμανικό έδαφος, θέτοντας απειλή για τον εναέριο χώρο της χώρας.
Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι ουκρανικοί πύραυλοι έπεφταν περιοδικά σε πολωνικό έδαφος.
Αυτά τα περιστατικά προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον έλεγχο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη χρήση όπλων κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα στους Ρουμάνους είχε πει για τα ρωσικά drones που εισέρχονται στον εναέριο χώρο τους «Καταρρίψτε τα, έχετε 40 F-16 αναπτυγμένα εκεί» αλλά άφηνε να εννοηθεί ότι φοβόντουσαν να το κάνουν.
Ο Ζαλούζνι είπε επίσης ότι μία υποτιθέμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί αποτελεσματική εγγύηση ασφάλειας, αφού «δεν θα παράσχει παρά πολιτική προστασία».
Στην πραγματικότητα παραδέχτηκε ότι το ΝΑΤΟ και το δόγμα του θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή σε αντιπάλους πολύ μικρότερης ισχύος από αυτήν της Ρωσίας η οποία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη.
Διότι απλούστατα κανένας δεν θέλει να ρισκάρει έναν πυρηνικό όλεθρο κι έναν πόλεμο με άσχημο τέλος για όλους.
Η επιλογή του να είναι πρέσβης σε Αγγλία βολεύει τον Ζελενσκυ από πολλές απόψεις…
Ο «ένας» ξέρει από ονειροπαρμένα «σενάρια» από τα οποία δεν παραιτείται ακόμη και όταν δεν του βγαίνουν και ακολουθεί πιστά ότι του λένε «οι Χρηματοδότες» της «Παραστάσεως» που αποβλέπουν στο δικό τους «ταμείο», τα «αφεντικά. Ο άλλος ξέρει από απώλειες, ξέρει ότι το «Θέατρο» άδειασε, ότι η Παράστασις «δεν τραβάει» και ξέρει τις πληγές και τις απώλειες διότι ο ίδιος προσπάθησε με κάθε τροπο να πετύχει «η Παράστασις» , αλλά διεπίστωσε ότι δεν βγαίνει. Και τώρα συνειδητοποιεί ότι πρέπει να σώσει το Θέατρο και όσους μπορεί να σώσει μέσα από αυτό. Ξέρει ότι είναι ώρα συμβιβασμών και πληρωμής των Λαθών και της Υπερβολής, από το 2014 ήδη, και είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί. Ο άλλος θέλει να διατηρεί την καρέκλα του και τα ωφέλη του έστω και μία ‘ώρα παραπάνω και κάνει ακόμη «τον καμπόσο»..
Αν δεν θέλει εκλογές υπάρχει και ο άγριος τρόπος, κανένας λογικός δεν πάει κόντρα στον Αμερικανό… Ήδη έχουνε βρει τον διάδοχο του τώρα πρέπει να επιλέξει το πως θα φύγει από την εξουσία, λογικά προλαβαίνει να ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα…