ΕΜΠΛΟΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΡΩΣΙΑΣ – ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Κοινοποίηση:
ΖZELENSKI

Οι προσπάθειες για εκεχειρία στην Ουκρανία, μπήκαν στον «πάγο», καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες που αναμενόταν να διεξαχθούν σήμερα Τετάρτη στο Λονδίνο, υποβαθμίστηκαν σε «επίσημες συνομιλίες».

«Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για ειρηνευτικές συνομιλίες αναβάλλεται», ανακοίνωσε το Φόρεϊν Οφις. «Οι συνομιλίες σε επίπεδο συμβούλων συνεχίζονται, αλλά είναι κλειστές στα μέσα ενημέρωσης».

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, την Βρετανία, την Γαλλία και την Γερμανία θα συνέλθουν λοιπόν σήμερα στο Λονδίνο για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών που αποτελεί συνέχεια του πρώτου γύρου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Αλλά η υποβάθμιση του επιπέδου των διαπραγματεύσεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για θετική έκβαση σύντομα, παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αμερικανική αποχώρηση από την ειρηνευτική διαδικασία αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας, την οποία είχε χρονικά τοποθετήσει «εντός της εβδομάδας».

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανέβαλε το ταξίδι του στο Λονδίνο, όπου επρόκειτο να μεταβούν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και δήλωσε ότι θα το επαναπρογραμματίσει τους επόμενους μήνες μετά τις «τεχνικού επιπέδου» σημερινές συνομιλίες στο Λονδίνο.

Στόχος του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στο Λονδίνο ήταν η διαμόρφωση κοινής ουκρανικής, ευρωπαϊκής, αμερικανικής θέσης στην ειρηνευτική διαδικασία ή, διαφορετικά, η προσέγγιση της θέσης της Ουάσινγκτον στην ευρωπαϊκή-ουκρανική θέση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ομως, ορισμένες από τις προτάσεις της Ουάσινγκτον ήταν απαράδεκτες για τις ευρωπαϊκές χώρες και το Κίεβο, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.

Αν και ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πλαίσιο που παρουσίασε στις συνομιλίες του Παρισιού συνάντησε θετική ανταπόκριση, ευρωπαϊκές πηγές εξήγησαν ότι η αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία, που περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Ουάσινγκτον, δεν γίνεται αποδεκτή από την ουκρανική και την ευρωπαϊκή πλευρά.

Η Ευρώπη είναι επίσης κατηγορηματικά αντίθετη στην προοπτική άρσης των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας πριν ακόμη την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, κατεύθυνση προς την οποία ασκεί πιέσεις η Μόσχα.

Ομως, ορισμένες από τις αμερικανικές προτάσεις πιθανόν να δυσαρεστούν την Μόσχα.

Η αμερικανική πλευρά πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την δημιουργία ουδέτερης ζώνης γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που έχει καταληφθεί από την Ρωσία, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για να την επαναλειτουργία του σταθμού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσινγκτον δεν προωθεί την ρωσική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και δεν αντιτίθεται στην ιδέα της ανάπτυξης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στο πλαίσιο της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία.

Στο Λονδίνο, ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντριι Γερμάκ δήλωσε ότι οι σημερινές συνομιλίες έχουν ως στόχο την επίτευξη «πλήρους και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός» ως πρώτο βήμα προς την ειρήνη.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ , ο Στιβ Γουίτκοφ, δεν θα συμμετάσχει στον γύρο του Λονδίνου, αλλά, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα ταξιδέψει στην Μόσχα για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response