Με σφαγές αμάχων, χτύπημα στο μοναδικό λειτουργικό νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας και περιορισμό των κατοίκων σε έναν ολοένα πιο μικρό θύλακα γης, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν το γενοκτονικό έργο τους στη Γάζα καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Καθώς η Ιερουσαλήμ, η πόλη που αποτελεί σημείο συνάντησης των τριών μεγάλων θρησκειών, ετοιμαζόταν για τους εορτασμούς του Πάσχα, τα ισραηλινά αεροπλάνα προχωρούσαν σε μπαράζ βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας πλήττοντας στόχους αδιακρίτως και προκαλώντας μεγάλες απώλειες αμάχων, γυναικών και παιδιών.
Στο νοσοκομείο Αλ Αχλι, το μόνο απολύτως λειτουργικό νοσοκομείο που είχε απομείνει στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τα κτίρια όπου βρίσκονταν οι μονάδες παραγωγής οξυγόνου για τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τα χειρουργεία, δίνοντας σε γιατρούς και ασθενείς μόλις 20 λεπτά να εκκενώσουν τον χώρο. Από το χτύπημα, το οποίο για άλλη μία φορά προσπάθησαν να δικαιολογήσουν λέγοντας ότι στο σημείο λειτουργούσε ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς, σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα ανήλικο παιδί.
Η δικαιολογία ότι τα νοσοκομεία είναι κέντρα διοίκησης ή σημεία από τα οποία η Χαμάς πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων διακινείται σχεδόν κάθε φορά που οι Ισραηλινοί στοχοθετούν μη στρατιωτικούς στόχους, γεγονός που αποτελεί έγκλημα πολέμου. Είναι ενδεικτικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν προσπαθήσει να ρίξουν το φταίξιμο στη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι οι μαχητές της κατά λάθος ή σκόπιμα χτυπούν πολιτικούς στόχους, ισχυρισμοί που έχουν επανειλημμένως αποδειχτεί ψευδείς.
Διεθνείς αντιδράσεις
Είναι η πέμπτη φορά που οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοποιούν το νοσοκομείο Αλ Αχλι από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα το 2023. Το χτύπημα προκάλεσε για άλλη μία φορά πλήθος αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα, μεγάλο μέρος της οποίας κάνει τα στραβά μάτια όσον αφορά το γεγονός ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι καταζητούμενος ως εγκληματίας πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μάλιστα, Αίγυπτος και Κατάρ, που παραδοσιακά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μεσολάβηση για μια συμφωνία εκεχειρίας, αντέδρασαν έντονα.
Την ίδια ώρα πάντως αντιπροσωπεία της Χαμάς που βρέθηκε στο Κάιρο υποστήριξε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη για την απελευθέρωση των ομήρων εάν το Ισραήλ συμφωνήσει στο τέλος του πολέμου. Δημοσιεύματα μέσα στην εβδομάδα ανέφεραν ότι στο τραπέζι υπάρχει νέα πρόταση προς τη Χαμάς, η οποία λέγεται ότι προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών ομήρων με αντάλλαγμα εκεχειρία 45 ημερών και αμερικανικές εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για ένα δεύτερο στάδιο της κατάπαυσης του πυρός. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 45 ημερών τα συνοριακά περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας θα ανοίξουν για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας υπό τους όρους που θα θέσει το Ισραήλ, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από περιοχές τις οποίες έχουν καταλάβει εκ νέου μετά την επανάληψη των συγκρούσεων στις αρχές Μαρτίου. Από τις 17 Μαρτίου η ισραηλινή πλευρά εμφανίζεται να θέτει συνεχώς προσκόμματα όσον αφορά τη συνέχιση των συνομιλιών και έχουν –μαζί με την αμερικανική πλευρά– προωθήσει νέες προτάσεις που είναι πιο δύσκολο να δεχτεί η ηγεσία της Χαμάς.
Παράλληλα με τα παραπάνω, το Ισραήλ συνεχίζει να καταλαμβάνει εδάφη στη Γάζα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πέρα από τη ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργήσει, έχει αρχίσει να προωθείται και στις πόλεις της Λωρίδας, ενώ φέρεται να έχει καταλάβει πάνω από το 47% της πόλης της Ράφα στον νότο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο στρατός έχει επίσης αρχίσει να ασφαλτοστρώνει έναν δρόμο που εκτείνεται από το πέρασμα Σούφα προς την οδό Σαλαχαντίν, μήκους 4 χιλιομέτρων, ενώ παράλληλα, όπως έχει ανακοινωθεί, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του διαδρόμου Μοράγκ (αναφέρεται στον κατεδαφισμένο εβραϊκό οικισμό Μοράγκ στη νότια Γάζα που υπήρχε κάποτε μεταξύ Χαν Γιουνίς και Ράφα), ο οποίος αποκόπτει τη Ράφα από την υπόλοιπη Γάζα. Ο διάδρομος αυτός, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Ισραέλ Κατζ, έχει ουσιαστικά μετατρέψει τη Ράφα σε «ισραηλινή ζώνη ασφαλείας», ενώ –όπως ανέφερε– ο διάδρομος Νετσαρίμ, ο οποίος χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο, θα επεκταθεί επίσης.
Εγκλωβισμένοι
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων είναι ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε μια έκταση που γινόταν όλο και μικρότερη, ενώ παράλληλα μειωνόταν διαρκώς η πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, φάρμακα και περίθαλψη.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό εντολές εκκένωσης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ –σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας– το 37% των βασικών φαρμάκων έχει εξαντληθεί πλήρως, όπως και πάνω από το 50% των φαρμάκων για τον καρκίνο.