Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι ζητά από τις ΗΠΑ, δηλαδή τον Τραμπ, να αγοράσει 10 συστήματα αεράμυνας Patriot έναντι 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια δήλωση που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη της χώρας να ενισχύσει την άμυνά της εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Η ανακοίνωση, που αναφέρθηκε αρχικά μέσω μιας ανάρτησης στο X από το Clash Report και αργότερα επιβεβαιώθηκε από πηγές όπως το Euromaidan Press, αφού η Ουκρανία αντιμετωπίζει αμείλικτες αεροπορικές απειλές από την Ρωσία, τονίζουν οι πηγές.
Αυτή η εξέλιξη έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας συμφωνίας, τις στρατηγικές επιπτώσεις και για τα δύο έθνη και την ευρύτερη εξέλιξη της αεράμυνας στον σύγχρονο πόλεμο.
Ενώ η Ουάσιγκτον φέρεται να αρνείται να πουλήσει τα συστήματα, η πρόταση υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της στρατιωτικής βοήθειας και των προμηθειών σε περίοδο πολέμου.
Το σύστημα Patriot, επίσημα γνωστό ως Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής τεχνολογίας αεράμυνας.
Αναπτύχθηκε από την Raytheon Technologies [τώρα RTX Corporation], έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων Κρουζ και προηγμένων αεροσκαφών.
Κάθε συστοιχία Patriot περιλαμβάνει τυπικά ένα ραντάρ συστοιχίας φάσεων [AN/MPQ-53 ή -65], ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου [AN/MSQ-104], έως και οκτώ εκτοξευτές με τέσσερις πυραύλους ο καθένας και μια μονάδα παραγωγής ενέργειας.
Το πιο προηγμένο σύστημα αυτήν την στιγμή είναι το PAC-3 [Patriot Advanced Capability-3], το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill, καταστρέφοντας απευθείας τους στόχους σε βεληνεκές έως 35 χιλιόμετρα για βαλλιστικούς πυραύλους ή 100 χιλιόμετρα για αεροσκάφη.
Μια συστοιχία, που κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, απαιτεί περίπου 90 άτομα για την επιχειρησιακή της λειτουργία, με πρόσθετο κόστος για πυραύλο περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια.
Δέκα συστήματα, όπως πρότεινε ο Ζελένσκι, θα απαιτούσαν όχι μόνο μια τεράστια οικονομική δέσμευση αλλά και εκτεταμένη υποδομή, εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη.
Το ενδιαφέρον της Ουκρανίας για το Patriot πηγάζει από την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά του.
Στην Ουκρανία, οι Patriots έχουν πιστωθεί για την κατάρριψη των ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal, ένα κατόρθωμα που υπογραμμίζει τη σημασία τους έναντι των σύγχρονων απειλών.
Το ραντάρ του συστήματος μπορεί να παρακολουθεί έως και 100 στόχους ταυτόχρονα, προσφέροντας ακτίνα κάλυψης 360 μοιρών περίπου 150 χιλιομέτρων, ανάλογα με το έδαφος.
Για μια χώρα στο μέγεθος της Ουκρανίας, 10 συστήματα θα μπορούσαν θεωρητικά να προστατεύσουν βασικές πόλεις όπως το Κίεβο, την Οδησσό ή το Λβιβ, αλλά η κάλυψη ολόκληρης της Ουκρανίας θα απαιτούσε πολύ περισσότερα.
Σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις όπως το S-300 της σοβιετικής εποχής, το οποίο εξακολουθεί να είναι ενεργό στην Ουκρανία, το Patriot προσφέρει ανώτερη ακρίβεια και διαλειτουργικότητα με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο ομως, δεν διαθέτει την κινητικότητα νεότερων πλατφορμών όπως το ισραηλινό David’s Sling ή το ρωσικό S-400, το οποίο μπορεί να επανατοποθετηθεί γρηγορότερα αναχαιτίζοντας περισσότερους στόχους.
Η οικονομική πτυχή της πρότασης του Ζελένσκι εγείρει άμεσα ερωτήματα. Το ΑΕΠ της Ουκρανίας το 2024 υπολογίστηκε σε 179 δισεκατομμύρια δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα, και αν γίνει μια αγορά 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτή θα αφορούσε σχεδόν το 8% της οικονομίας της.
Το ουκρανικό ΜΜΕ Euromaidan Press ανέφερε στις 10 Απριλίου 2025, ότι ο Ζελένσκι εξέφρασε την προθυμία να διαθέσει 30 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα ευρύτερο αμυντικό πακέτο όπλων από τις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ευελιξία στη χρηματοδότηση μέσω δανείων ή διεθνούς βοήθειας.
Από την εισβολή της Ρωσίας το 2022, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει πάνω από 83 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικής βοήθειας στις αρχές του 2025, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Πολλά από αυτά ήταν επιχορηγήσεις ή αναλήψεις από τα αποθέματα των ΗΠΑ, και όχι άμεσες αγορές.
Μια πώληση αυτού του μεγέθους όμως, θα απαιτούσε πιθανώς την έγκριση του Κογκρέσου και θα μπορούσε να περιλαμβάνει αντισταθμίσεις, όπως μελλοντικά έσοδα από ορυκτά της Ουκρανίας, ένα θέμα που συζητήθηκε στις πρόσφατες συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας.
Υπενθυμίζουμε ότι τα υπάρχοντα συστήματα Patriot της Ουκρανίας, που προμηθεύτηκαν οι Ουκρανοί το 2023, χρειάστηκαν μήνες για να αναπτυχθούν λόγω των απαιτήσεων εκπαίδευσης.
Μια αγορά 10 συστημάτων θα απαιτούσε εκατοντάδες εκπαιδευμένους χειριστές, συνεργεία συντήρησης και σταθερή προμήθεια πυραύλων, εν μέσω ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων , ενώ η ρωσική αντικατασκοπεία θα αναζητούσε νύχτα μέρα ένα φορτίο σαν τους Patriot για να τους καταστρέψει πριν αυτοί τεθούν σε λειτουργία.
Ο Πούτιν είναι μέγας πατριώτης και απόλυτος άρχοντας στην Ρωσία, χωρίς πόλεμο το 2014 μπορούσε να πάρει μόνο την Κριμαία και αυτό έγινε ως τιμωρία για το πραξικόπημα…
Πουτιν μεγάλος μειοδότης …. πράκτορας … διαφορετικά θα είχε πάρει το Κίεβο απο το 2014 … ντροπή …
Συμφωνίες με έναν δικτάτορα δεν γίνονται διότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση… Αυτά τα ξέρει καλά ο Τραμπ αλλά ψάχνει πάτημα ώστε να καταφέρει να σταματήσει για πάντα την βοήθεια στην Ουκρανία… Αν δεν θέλει να πάει τώρα σε εκλογές υπάρχει και ο άγριος τρόπος, οι συμφωνίες παραχώρησης των εδαφών και ο διαμοιρασμός του ορυκτού πλούτου θα γίνουν σίγουρα χωρίς τον εγκληματία πολέμου…
χα χα χα ξυπνα ρε κακοκοιρη… δικτατορας και εγκληματιας πολεμου ειναι ο ανθελληνας πουτιν
Πόσα εμβόλια χτύπησες πειραματόζωο και δεν έχεις συνέλθει ακόμα, ο Πούτιν ψηφίστηκε από το 88% των Ρώσων για να νικήσει τον φασισμό, δεν ξέρεις ούτε ποιος σκοτώνει τους αμάχους και καταστρέφει τις εκκλησίες…