Καλώς ήρθες Δάγκειε!

Κοινοποίηση:
Screenshot_31

Όταν μιλάει ο Σωτήρης μας, ο Τσιόδρας μας, καθόμαστε με θρησκευτική ευλάβεια και τον ακούμε. Σίγουρα έχει κάτι σημαντικό να μας πει και ας βγαίνουν πολλοί κακεντρεχείς να πούνε πως εκφοβίζει ή τρομοκρατεί τον κόσμο. Ακούμε για αυξήσεις 450% στα κρούσματα του Δάγκειου πυρετού στην Βραζιλία (εκεί που πριν μερικές μέρες γίναμε η Νο.1 επιλογή της εθνικής γαλακτοβιομηχανίας – που να ξέρουμε εμείς από Βραζιλία, ποιοι είμαστε εξάλλου), για 5 εκατομμύρια κρούσματα στη χώρα αυτή. Ότι θα γίνουμε ως Ευρώπη Μπέργκαμο, Ουχάν (εσύ Σαλονικιέ άλλαξε λόγια στο mp3 σου).
Πάμε στα σωστά δεδομένα για τον Δάγκειο πυρετό;
1. Όντως, στην Βραζιλία υπήρχε έξαρση Δάγκειου πυρετού με 6 εκατομμύρια κρούσματα το 2024. Πλέον, η επιδημία είναι σε ύφεση τις τελευταίες 5 εβδομάδες
2. Οι θάνατοι στην Βραζιλία από Δάγκειο πυρετό όλο το 2024 άγγιξαν τους 2.149 ή 0,0358% των νοσούντων. Δεν το λες και τραγικό το νούμερο!
3. Εμβόλιο για τον Δάγκειο πυρετό υπάρχει, το Dengvaxia. Μην ετοιμάζετε μανίκια να σηκώσετε. Είναι σε 3 δόσεις με χρόνο απόστασης ανάμεσα σε κάθε δόση τους 6 μήνες. Άρα, άνθρακας ο θησαυρός.
– ”Όχι! Εμείς θα κάνουμε”, θα πούνε οι πορωμένοι.
– Εντάξει, να κάνετε. Ερώτηση, έχεις κολλήσει στο παρελθόν Δάγκειο πυρετό;
– Όχι!
– Ε, τότε θα στο πω με μία γνωστή φράση: ”Dengvaxia, δεν είναι για σένα, παμ”
– Γιατί;
– Διότι το κάνουν μόνο τα άτομα που έχουν περάσει στο παρελθόν Δάγκειο πυρετό.
– Και πως θα το μάθω αν έχω περάσει ή όχι;
– Με εξετάσεις αίματος ή μοριακές εξετάσεις. Παικταρά μου, κοίταξε να μείνεις σε αποστειρωμένο θάλαμο για 12 μήνες μέχρι την 3η δόση, αν είσαι στους τυχερούς που βρεθούν θετικοί σε προηγούμενη νόσηση με Δάγκειο πυρετό
4. Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας για τον Δάγκειο πυρετό είναι απειροελάχιστο με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.
5. Θεραπεία Δάγκειου πυρετού:
α. Υποστηρικτική φροντίδα: Δεν υπάρχει ειδική αντιική θεραπεία για τον Δάγκειο πυρετό. Η διαχείριση επικεντρώνεται στην υποστηρικτική φροντίδα
β. Αντικατάσταση υγρών: Θεραπεία επανυδάτωσης από το στόμα ή ενδοφλέβια χορήγηση υγρών για την πρόληψη της αφυδάτωσης.
γ. Ανακούφιση από τον πόνο: Ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) για ανακούφιση από τον πόνο και μείωση του πυρετού. Αποφύγετε τα μη στεροειδή
αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη, καθώς μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.
δ. Παρακολούθηση: Στενή παρακολούθηση των ζωτικών σημείων, των μετρήσεων αίματος και της λειτουργίας των οργάνων σε σοβαρές περιπτώσεις.
6. Οδός μετάδοσης Δάγκειου πυρετού:
– Φορέας: Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια Aedes, ιδίως τα Aedes aegypti και Aedes albopictus.
– Κύκλος ανθρώπου-κουνουπιού-ανθρώπου: Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω των τσιμπημάτων μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών. Τα κουνούπια αποκτούν τον ιό τσιμπώντας μολυσμένους ανθρώπους.
7. Μηχανισμός δράσης
– Είσοδος του ιού: Ο ιός του δάγκειου πυρετού εισέρχεται στα κύτταρα του ξενιστή με προσκόλληση σε υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων και στη συνέχεια εισχωρεί μέσα στο κύτταρο.
– Πολλαπλασιασμός: Μόλις εισέλθει, ο ιός καταλαμβάνει τους μηχανισμούς του κυττάρου ξενιστή για να αναπαράγει το RNA του και να παράγει ιικές πρωτεΐνες.
– Ανοσολογική απόκριση: Η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στον ιό μπορεί να προκαλέσει διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων, οδηγώντας σε διαρροή πλάσματος, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του σοβαρού Δάγκειου πυρετού.
– Παθογένεια: Οι ακριβείς μηχανισμοί είναι πολύπλοκοι και περιλαμβάνουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ ιικών παραγόντων και ανοσολογικών αποκρίσεων του ξενιστή, που οδηγούν στα συμπτώματα και τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον Δάγκειο πυρετό.
8. Μέτρα για μείωση και απομόνωση μετάδοσης του Δάγκειου πυρετού
– Εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών: Απομακρύνετε το στάσιμο νερό όπου αναπαράγονται τα κουνούπια. Οι περιφέρειες σε συνεργασία με τους Δήμους και οι γειτονιές να ψεκάσουν τα σημεία αναπαραγωγής κουνουπιών.
– Εντομοκτόνα: Χρήση εντομοκτόνων για τη μείωση των πληθυσμών κουνουπιών.
– Βιολογικός έλεγχος: Εισαγωγή φυσικών θηρευτών των κουνουπιών ή γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που είναι στείρα ή λιγότερο ικανά να μεταδίδουν τον ιό.
– Κουνουπιέρες: Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρες επεξεργασμένες και εμποτισμένες με εντομοκτόνα.
– Απωθητικά: Εφαρμόστε εντομοαπωθητικά στο εκτεθειμένο δέρμα και στα ρούχα.
– Σίτες στα σπίτια και πλακέτες εντομοαπωθητικών στην πρίζα, ειδικά όταν κοιμόμαστε
– Ένδυση: Φορέστε μακριά μανίκια και παντελόνια για να μειώσετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
– Επιτήρηση: Εφαρμογή και ενίσχυση των συστημάτων επιτήρησης του Δάγκειου πυρετού για την ταχεία ανίχνευση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων.
– Εκπαίδευση: Εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου του Δάγκειου πυρετού.
– Δημοτικός σχεδιασμός: Διασφάλιση της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων και των συστημάτων αποχέτευσης για τη μείωση των ενδιαιτημάτων των κουνουπιών.
– Κοινοτική δέσμευση: Εμπλοκή των κοινοτήτων στις προσπάθειες για τον έλεγχο των πληθυσμών κουνουπιών και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης.
Είδες Σωτήρη μου πόσο πιο όμορφα και σωστά, χωρίς να σπέρνουμε φόβο στον κόσμο, μπορούμε να τους ενημερώνουμε;
Υστερόγραφο: Βρε παιδιά, κάθε εβδομάδα παίζει και μία νέα ίωση στα ΜΜΕ. Έχετε ξεθάψει ότι υπάρχει με τίτλους φόβου. Μήπως να πούμε για την
Οξεία Ιική Μαλάκυνση που κάνει θραύση;
ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ η τρομοκρατία στα συστημικά Μ.Μ.Ε.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ξέχασες να γράψεις ότι έχουν αμολήσει προηγουμένως δισεκατομμυρια γενετικά τροποποιημένα κουνούπια με πρόγραμμα του ΠΟΥ που χρηματοδοτεί γνωστός φιλάνθρωπος. Και τα ρίχνουν μετά “στην κλιματική αλλαγή”.

Comments are closed.