Το “Άγιο Δισκοπότηρο”… ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ – ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΝΤΙΚΑ: Ο μηχανισμός του μετασχηματισμού και της ενσωμάτωσης του mRNA σε DNA!

Κοινοποίηση:
Screenshot_32

Εισαγωγή
Η επιστήμη θα έπρεπε να είναι ένας διαρκώς εξελισσόμενος τομέας που να χαρακτηρίζεται από συνεργασία, παρατήρηση και συνεχή σκεπτικισμό.
Ενώ οι επιστημονικές εξελίξεις έχουν επιφέρει σημαντικά οφέλη, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η επιστήμη δεν είναι αλάνθαστη. Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να ελέγχονται διεξοδικά για να διασφαλιστεί ότι δεν ανοίγουν κατά λάθος την πόρτα σε μηχανισμούς που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη ζωή. Η παρουσίαση αυτή θα διερευνήσει τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνολογία mRNA, τονίζοντας την ανάγκη για προσεκτική και ολοκληρωμένη αξιολόγηση πριν από την ευρεία εφαρμογή.
1. Η φύση της επιστημονικής προόδου
Η επιστήμη δεν είναι αψεγάδιαστη- προχωρεί μέσα από μια διαδικασία συνθετικής συνεργασίας, σχολαστικής παρατήρησης και συνεχούς αμφισβήτησης. Κάθε νέα ανακάλυψη ή τεχνολογία πρέπει να ελέγχεται και να επικυρώνεται αυστηρά, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της.
Αρχές Επιστήμης:
Συνεργασία: Οι επιστήμονες συνεργάζονται, μοιράζονται δεδομένα και γνώσεις για να οικοδομήσουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση.
Παρατήρηση: Τα εμπειρικά στοιχεία συγκεντρώνονται μέσω πειραμάτων και εφαρμογών στον πραγματικό κόσμο.
Αμφιβολία: Ο συνεχής σκεπτικισμός και η αμφισβήτηση οδηγούν στη βελτίωση των θεωριών και των τεχνολογιών. Αυθεντίες και πολώσεις δεν έχουν χώρο στους κόλπους της επιστήμης.
2.
Υπόθεση:
Σε γενετικά ή φυσιολογικά ευαίσθητα άτομα, η κάθαρση του νουκλεοσιδικά τροποποιημένου συνθετικού mRNA (nms-mRNA) είναι εξασθενημένη, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή του στο κυτταρόπλασμα.
Η παρατεταμένη παρουσία του nms-mRNA μπορεί να ενεργοποιήσει ενδογενή μεταθετικά στοιχεία (ΤΕ), όπως το LINE-1. Το ενεργοποιημένο LINE-1 μπορεί να μεταγράψει αντίστροφα το mRNA σε συμπληρωματικό DNA (cDNA), το οποίο μπορεί στη συνέχεια να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ξενιστή.
Υποστηρικτικά στοιχεία:
Ηπατικά καρκινικά κύτταρα εμφάνισαν αντίστροφη μεταγραφάση και είσοδο στον πυρήνα του mRNA εμβολίου μετά την ενεργοποίηση του LINE-1.
Γονιδιωματική αστάθεια: Η ενεργοποίηση των ΤΕ μπορεί να προκαλέσει σπασίματα διπλής έλικας του DNA και μεταλλαξιγένεση με εισαγωγή, οδηγώντας σε πιθανή γονιδιωματική αστάθεια και καρκίνο.
3. Ανοσολογική απόκριση και φλεγμονώδεις οδοί
Υπόθεση:
Το συσσωρευμένο nms-mRNA μπορεί να πυροδοτήσει αισθητηριακές οδούς για τα RNA και DNA (π.χ. RIG-I, MDA-5, TREX1), οδηγώντας σε εγγενή ανοσολογική απόκριση και παραγωγή ιντερφερόνης τύπου Ι (IFN) και προφλεγμονωδών κυτταροκινών. Η χρόνια ενεργοποίηση αυτών των μονοπατιών μπορεί να οδηγήσει σε αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες καταστάσεις.
Υποστηρικτικά στοιχεία:
Φλεγμονώδεις αντιδράσεις: Στοιχεία για επίμονες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες αποκρίσεις λόγω της συνεχούς ενεργοποίησης αυτών των αισθητηριακών οδών.
4. Ενεργοποίηση ενδογενών ρετροϊών (ERVs)
Υπόθεση:
Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποτύχει να καταστείλει τους ενδογενείς ρετροϊούς (ERVs), οδηγώντας στην επανενεργοποίησή τους. Οι επανενεργοποιημένοι ERVs μπορούν να παράγουν τα απαραίτητα ένζυμα για τη μετατροπή του mRNA σε DNA:
ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΝΤΕΓΚΡΑΣΗ
Αυτά τα ένζυμα μπορούν να διευκολύνουν την αντίστροφη μεταγραφή του mRNA σε cDNA και την ενσωμάτωσή του στο γονιδίωμα του ξενιστή.
Υποστηρικτικά στοιχεία:
ERV: Καταστάσεις όπως ο καρκίνος, ο HIV και τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να οδηγήσουν στην επανενεργοποίηση των ERV.
Παραγωγή ενζύμων: Οι επανενεργοποιημένοι ERVs μπορούν να εκφράζουν την αντίστροφη μεταγραφάση και την ιντεγκράση, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη μετατροπή του mRNA σε DNA και την ενσωμάτωσή του στο γονιδίωμα.
Ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος: Ωστόσο, η ανοσοκαταστολή ή η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίησή τους, παρέχοντας τον απαραίτητο ενζυμικό μηχανισμό για την ενσωμάτωση του mRNA στο γονιδίωμα του ξενιστή.
5. Ιικό κλάσμα στο ανθρώπινο γονιδίωμα
Γεγονός:
Περίπου το 10% του ανθρώπινου γονιδιώματος (άρα ΟΛΟΣ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ που έχει λάβει σκευάσματα με mRNA τεχνολογία στην υπάρχουσα μορφή) αποτελείται από ιικές αλληλουχίες, κυρίως από αρχαίες ρετροϊικές λοιμώξεις (συνέχεια του ανωτέρω σημείου 4) που ενσωματώθηκαν στο DNA μας κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Αυτές οι αλληλουχίες περιλαμβάνουν ενδογενείς ρετροϊούς (ERVs) και άλλα ιικά στοιχεία που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.
6. Ευπαθείς πληθυσμοί
Γενετικά ευαίσθητα άτομα:
Τα άτομα με γενετική προδιάθεση για μειωμένη εκκαθάριση RNA ή αυξημένη δραστηριότητα LINE-1 μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε αυτούς τους μηχανισμούς.
Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα:
Ασθενείς με HIV/AIDS: Η μειωμένη ανοσολογική επιτήρηση μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία nms-mRNA και αυξημένο κίνδυνο αντίστροφης μεταγραφής και ενσωμάτωσης.
Ασθενείς με καρκίνο: Ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από αιματολογικούς καρκίνους ή όσοι υποβάλλονται σε ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.
Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα: Η χρόνια ανοσολογική απορρύθμιση σε αυτά τα άτομα μπορεί να επιδεινώσει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις στο nms-mRNA.
Ηλικιωμένα άτομα:
Η σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση της ανοσολογικής λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη εκκαθάριση του mRNA και αυξημένες φλεγμονώδεις αποκρίσεις.
7. Επιπτώσεις για την τεχνολογία mRNA
Ανάλυση κινδύνου-οφέλους:
Πιθανά οφέλη: Aν τελειοποιηθεί στο μέλλον η τεχνολογία, ίσως ανοίξει το δρόμο για τη θεραπεία του καρκίνου. Μεχρί τότε, δεν υπάρχουν οφέλη. Μόνο παιχνίδια στα σώματα του κόσμου για να μαζευτούνε δεδομένα για ενδεχόμενη καλυτέρευση της τεχνολογίας αυτής.
Κίνδυνοι: Δυνητικά σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της γονιδιωματικής αστάθειας, του καρκίνου, των φλεγμονωδών και αυτοάνοσων καταστάσεων.
Ρυθμιστικά ζητήματα:
Συνεχής παρακολούθηση: Βελτίωση της επιτήρησης μετά τον εμβολιασμό για τον άμεσο εντοπισμό και διαχείριση βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων, μακροπρόθεσμων παρενεργειών.
Στοχευμένη έρευνα: Διεξαγωγή μελετών που επικεντρώνονται ειδικά σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου για την καλύτερη κατανόηση και τον μετριασμό των κινδύνων.
Συστάσεις πολιτικής:
Κίνδυνος: Να γνωστοποιούνται σαφώς οι δυνητικοί κίνδυνοι και τα οφέλη στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και στους ασθενείς, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες.
Ανάπτυξη εμβολίων: Να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη εμβολίων mRNA επόμενης γενιάς με βελτιωμένο προφίλ ασφάλειας, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο και τις ανεπιθύμητες ανοσολογικές αντιδράσεις. Μεταξύ μας, αφού το 10% του ανθρώπινου γονιδιώματος αποτελείται από ιικές αλληλουχίες, κυρίως από αρχαίες ρετροϊικές λοιμώξεις, ο κίνδυνος άμεσα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα ελλοχεύει. Επομένως, η αλλαγή πλεύσης κρίνεται επιτακτική μέχρι την τελειοποίηση της τεχνολογίας αυτής.
8. Συμπέρασμα
Τα τρέχοντα στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης και συνεχούς έρευνας για την κατανόηση και τον μετριασμό των δυνητικά σοβαρών παρενεργειών. Οι ευπαθείς πληθυσμοί, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, με γενετικές προδιαθέσεις και των ηλικιωμένων, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή για τη διασφάλιση της ασφάλειάς τους.
9. Η αρχή της προφύλαξης
Όταν εμφανίζεται μια νέα τεχνολογία, ιδίως αν ο μηχανισμός της ανοίγει την πόρτα σε άγνωστους και δυνητικά απειλητικούς για τη ζωή μηχανισμούς, είναι συνετό να επιδεικνύουμε προσοχή.
Τέτοιες τεχνολογίες θα πρέπει να διατηρούνται σε ένα «κουτί ασφαλείας» έως ότου οι αυστηρές δοκιμές και η επικύρωση μπορέσουν να εξαλείψουν ή να μετριάσουν σημαντικά αυτούς τους κινδύνους.
Συστάσεις για ευπαθείς ομάδες
Ενισχυμένος έλεγχος: Πριν από τον εμβολιασμό, τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ελέγχονται διεξοδικά για πιθανούς
παράγοντες κινδύνου.
Εναλλακτικά εμβόλια: Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης εμβολίων που δεν βασίζονται σε mRNA για άτομα με γνωστές ευαισθησίες, έως ότου υπάρξουν περαιτέρω δεδομένα ασφάλειας.
Εξατομικευμένη παρακολούθηση: Εφαρμογή εξατομικευμένων πρωτοκόλλων παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό για την έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση των ανεπιθύμητων ενεργειών.
Περίληψη
Η εισαγωγή της τεχνολογίας mRNA πρέπει να προσεγγίζεται με προσεκτική εξέταση των πιθανών κινδύνων, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς. Τα ενισχυμένα ρυθμιστικά μέτρα και η συνεχής επαγρύπνηση θα συμβάλουν στον μετριασμό των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών και στη βελτίωση της συνολικής ασφάλειας των εμβολίων mRNA δυνητικά στο μέλλον. Έως ότου κατανοηθούν και μετριαστούν πλήρως αυτοί οι κίνδυνοι, ίσως είναι συνετό να περιοριστεί η ευρεία χρήση αυτών των τεχνολογιών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Εν ολίγοις, τα 2 ένζυμα που απαιτούνται για την μετατροπή του mRNA σε DNA βρίσκονται άνετα διότι όλοι μας έχουμε στο 10% του γονιδιώματος μας ιικές αλληλουχίες, κυρίως από αρχαίες ρετροϊικές λοιμώξεις.
Μετά τιμής και σεβασμού στον άνθρωπο,
Ποντίκας Δημήτρης
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. τρένο τους πάτε…στην φυλακή θέλουμε να δούμε τα καθάρματα που μας μπόλιασαν

Comments are closed.