Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος πούλησε την εταιρεία S&B στον γαλλικό κολοσσό Imerys για 525 εκατ. ευρώ…
Η εταιρεία S&B της οικογένειας Κυριακόπουλου απορροφήθηκε από τη μεγαλύτερη εταιρεία ορυκτών του κόσμου, τον γαλλικό όμιλο Imerys. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 525 εκατ. ευρώ, η οικογένεια Κυριακόπουλου παίρνει σε μετρητά 311 εκατομμύρια ευρώ και μετοχές της γαλλικής εταιρείας αξίας 214 εκατομμυρίων ευρώ, που σημαίνει πως θα έχει ποσοστό 4,5% στην γαλλική εταιρεία, ενώ ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος θα κατέχει θέση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Imerys.
Μιλώντας σε εφημερίδα, ο κ. Κυριακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το μέλλον των Ελλήνων εργαζομένων, ενώ τόνισε ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα θα συνεχισθούν κανονικά, διευκρινίζοντας ότι η απορρόφηση δεν αφορά τον κλάδο με τους βωξίτες.
Ο γαλλικός κολοσσός στον κλάδο των ορυκτών ανακοίνωσε τη συμφωνία αργά χθες το απόγευμα στη γαλλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού η μετοχή ανήκει στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που συνθέτουν τον δείκτη Cac 40. Η κεφαλαιοποίηση της Imerys στο γαλλικό χρηματιστήριο είναι περίπου 4 δισ. ευρώ.
Η S&B σε αριθμούς
Στην Ελλάδα έχει περίπου 600 εργαζόμενους
Λειτουργούν στη χώρα μας 11 ορυχεία, 6 εργοστάσια και 2 κέντρα διανομής
Κάνει πωλήσεις σε 34 χώρες σε όλο τον κόσμο
Ποια είναι η Imerys
Η Imerys ιδρύθηκε το 1880 και για πολλά χρόνια ήταν γνωστή ως Imetal. Η εταιρεία συστάθηκε από την οικογένεια Ρόθτσιλντ, συνδυάζοντας μερικές από τις πολλές θυγατρικές τους στα μέταλλα και τις βιομηχανίες εξόρυξης. Αρχική δραστηριότητα του ομίλου ήταν η εξόρυξη και μετατροπή του νικελίου. Η αρχική του ονομασία ήταν Société Penarroya-Le Nickel (SLN). Στη δεκαετία του 1970, ο όμιλος επέκτεινε τις δραστηριότητές του.
Από το 1990 και μετά, η Imetal εστίασε την ανάπτυξή της σε βιομηχανικά ορυκτά, μέσω και της εξαγοράς επιχειρήσεων. Αργότερα αναπτύχθηκε μέσω εξαγορών στους κλάδους πυρίμαχων υλικών, αργίλους, κεραμικά σώματα και τεχνικά κεραμικά. Η Imetal μετονομάζεται σε Imerys στις 22 Σεπτεμβρίου 1999.
525 εκ. ευρώ στην τσέπη του Κυριακόπουλου, ούτε σεντς στα κρατικά ταμεία και ο ορυκτός πλούτος στα χέρια των Ροθτσιλντ:
Υπενθυμίζεται ότι η μεταλλευτική βιομηχανία του ομίλου Κυριακόπουλου έχει μεταφέρει εδώ και καιρό την έδρα της στο Λουξεμβούργο, ώστε να μη φορολογείται στην Ελλάδα αλλά να επωφελείται από το ευνοϊκό καθεστώς –αντίστοιχο σχεδόν των γνωστών φορολογικών παραδείσων- της ευρωπαϊκής αυτής χώρας.
Εκτός από τα φορολογικά έσοδα που έχει χάσει το ελληνικό δημόσιο το προηγούμενο διάστημα, τώρα χάνει και από το τεράστιο deal του κ. Κυριακόπουλου με την Imerys. Ούτε σεντ από τα 525 εκατ. ευρώ θα έρθει στα κρατικά ταμεία, τη στιγμή, όμως, που τα τεράστια κέρδη της S&B προέρχονταν από την εκμετάλλευση του ελληνικού ορυκτού πλούτου και των ελλήνων εργαζομένων.
Όσο για την οικολογική καταστροφή που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια από τη βιομηχανική δραστηριότητα της S&B, αυτή θα συνεχιστεί και από τους νέους ιδιοκτήτες. Χαρακτηριστική είναι η ιδιαίτερη αναφορά στη Μήλο, που κάνει η Imerys στην ανακοίνωσή της. Για την περίπτωση της Γκίωνας, τις επεμβάσεις σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος θα συνεχίσει να τις κάνει η οικογένεια Κυριακόπουλου, καθώς οι βωξίτες εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία.
Οι περίπου 600 εργαζόμενοι της S&B δε, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να αρκεστούν στην αόριστη διαβεβαίωση του κ. Κυριακόπουλου ότι «οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της εταιρείας». Το αν οι «δραστηριότητες» και η «λειτουργία» θα συνεχίσουν με τους ίδιους εργαζόμενους, αν θα επηρεαστεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας ή οι μισθοί, παρέμεινε μετέωρο.
Με όλα αυτά, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος αυξάνει εντυπωσιακά τα εισοδήματά του και αποκτά καρέκλα δίπλα σε εκπροσώπους της -κατά πολλούς- διαβόητης οικογένειας Rothschild, η οποία φέρεται να κινεί πολιτικά και οικονομικά νήματα παγκοσμίως. Άλλωστε, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ έδωσε την ευκαιρία στους Rothschild να κάνουν πραγματικότητα ένα όνειρο που κρατά από το Μεσοπόλεμο, να βάλουν χέρι, δηλαδή, στον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας.