Όλοι είχαν τον ρόλο τους και τον έπαιξαν καλά μάλιστα σε αυτό το κύκλωμα στη Θεσσαλονίκη. Κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων με την εμπλοκή ενός γιατρού, τριών φαρμακοποιών και ενός συνταξιούχου «ασθενή» εξάρθρωσε η αστυνομία. Ο άνθρωπος «κλειδί» ήταν ο συνταξιούχος ιατρικός επισκέπτης που προμήθευε το κύκλωμα με ΑΜΚΑ ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Και μετά λέμε ότι δεν έχουμε σωστό σύστημα ΥΓΕΙΑΣ. Ναι δεν έχουμε! Αλλά «σωστό» και διαβασμένο κύκλωμα… έχουμε στα σίγουρα! Ο ρόλος του 60χρονου συνταξιούχου; 1. Προμήθευε τον γιατρό με ΑΜΚΑ και 2. Είχε αναλάβει την κατάθεση των πλαστών συνταγών στα «συνεργαζόμενα» φαρμακεία.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 60χρονος γιατρός είχε γράψει 2.500 πλαστές συνταγές. Οι συνταγές αυτές αφορούσαν 900 ασθενείς που υποτίθεται ότι πήραν 10.000 ιατρικά σκευάσματα.
Τι γίνονταν ακριβώς; Μόλις έγραφε τη συνταγή ο γιατρός εξέδιδε το σχετικό παραστατικό πλαστογραφώντας τις υπογραφές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι «φαντάσματα» πήγαιναν στα τρία φαρμακεία για να πάρουν τα φάρμακά του… και έτσι τα φαρμακεία αναλάμβαναν να εκτελέσουν την κάθε συνταγή και φυσικά να εισπράξουν και ό,τι ποσό τους αφορούσε.
Συνελήφθησαν δύο φαρμακοποιοί ηλικίας 64 και 51 ετών. Οι παράνομες συνταγές που εκτέλεσαν ήταν στον αριθμό τους 848, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 3.708 ιατρικά σκευάσματα ενώ η τρίτη φαρμακοποιός, η οποία δεν συνελήφθη, εκτέλεσε τουλάχιστον 11 «μαϊμού» συνταγές.
Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από τη δράση του κυκλώματος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 52.000 ευρώ.