Υπάρχουν πολλών ειδών ιοί που «καραδoκούν» στο διαδίκτυο, με ορισμένους από αυτούς να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους χρήστες-θύματα, αφού η αντιμετώπισή τους να καθίσταται δύσκολη ή και ανέφικτη.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει ένας νέος ιός τύπου trojan, αφού δημιουργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, γνωστός ως Cryptolocker. Ο ιός αυτός «κλειδώνει» όλα τα αρχεία του Υπολογιστή και δεν επιτρέπει στον χρήστη να τα ανοίξει, παρά μόνο να τα βλέπει στην οθόνη του ανήμπορος να κάνει κάτι. Ο μόνος τρόπος να «ξεκλειδώσει» εκ νέου ο Υπολογιστής είναι το θύμα να ενδώσει στον εκβιασμό των θυτών, οι οποίοι με e-mail ζητούν ένα χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα για να τον αφήσουν ήσυχο!
Ο εν λόγω ιός έκανε την εμφάνισή του και στη χώρα μας πρόσφατα. Ο λόγος που είναι τόσο επικίνδυνος είναι πως τα anti-virus προγράμματα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσουν τον ιό, καθώς έχει μόλις 4 μήνες που δημιουργήθηκε. Η μόνη λύση, συνεπώς, είναι η διαμόρφωση (format) του σκληρού δίσκου, πράγμα που σημαίνει πως τα αρχεία χάνονται οριστικά, εκτός αν το θύμα προτίθεται να πληρώσει το ποσό στους χάκερς (χωρίς να είναι εγγυημένο πως θα του ξεκλειδώσουν τα αρχεία) ή να περιμένει όσο καιρό χρειαστεί, ελπίζοντας να βγει κάποιο πρόγραμμα anti-virus που να μπορεί να «θεραπεύσει» τον υπολογιστή του από τομ Cryptolocker.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%8A%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%82_%28%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82%29
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ
Download and run the CryptoPrevent tool –
http://www.foolishIT.com/download/cryptoprevent
βαλτε ubuntu(linux) να βρειτε την υγεια σας 🙂
Ubuntu , lubuntu , Mint . Και όλα είναι δωρεάν.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ UBUNTU, MINT?
Στεφανε δυστυχως πολλα αρθρα σου δεν τα ελεγχεις, φυσικα και δεν υπαρχει κανενας κινυδνος και οδηγιες ειναι εδω : http://www.symantec.com/security_response/writeup.jsp?docid=2013-091122-3112-99&tabid=3
Παρόμοιοι ιοί κυκλοφορούν χρόνια τώρα στο ίντερνετ, με διάφορες μορφές.
Ακόμα και να μην γνωρίζει κάποιος πως μπορεί να απομακρύνει έναν ιό (όσο επικίνδυνος κι αν είναι) από τον υπολογιστή του, μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα του δώσει άμεσα λύση.
(εγώ προσωπικά προτείνω χειροκίνητη απομάκρυνση ιών και ΟΧΙ μέσω διαφόρων προγραμμάτων που υπόσχονται πολλά, αλλά στην ουσία αποδεικνύονται πιο επικίνδυνα από τους ιούς που προσπαθούμε να απαλλαγούμε!)
Τέλος, κανένας ιός δεν μπορεί να προσβάλει τον υπολογιστή μας αν εμείς προσέχουμε τι κατεβάζουμε και ποιους «φίλους» εμπιστευόμαστε!
Επίσης κάποιο αξιόπιστο firewall (κυκλοφορούν 2-3 δωρεάν και πολύ αξιόπιστα) θα σας προστατέψει από δικά σας «Λάθη»!!
Λίγη προσοχή δεν βλάπτει!
Mη γραφετε κουταμαρες. Οποιος ξερει βγαζει τον ιο χωρις να κανει φορματ.
Και τα λεφτα να δωσεις, δε θα στον ξεκλειοδωσουν, εννοειται.