Η οχτάωρη βάρδια έχει αποτελέσει μία στάνταρ εργασιακή τακτική που ακολουθείται στις περισσότερες χώρες.
Ωστόσο, η Σουηδία προχωράει σε μία προοδευτική κίνηση να εισάγει ένα νέο μοντέλο που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν μόνο 6 ώρες την ημέρα.
Τον Απρίλη του 2014, η κυβέρνηση του Γκέτενμποργκ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα δουλεύουν λιγότερες ώρες. Επρόκειτο ουσιαστικά για μία πειραματική κίνηση που στόχευε στην βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ της εργασιακής και της προσωπικής ζωής, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και φυσικά στην μείωση του κόστους εργασίας. Τα αποτελέσματα του πειράματος μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και έτσι αρκετές ήταν και οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες που ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα.
Η πρώτη επιχείρηση όμως που είχε εφαρμόσει το εν λόγω εργασιακό μοντέλο 13 χρόνια πριν, ήταν η Toyota.
Επιβάλλοντας 6ωρες βάρδιες στα κέντρα που κάνει σέρβις στο Γκέτενμποργκ, η εταιρεία διαπίστωσε ότι το προσωπικό της ήταν πιο χαρούμενο, ότι το ποσοστό του κύκλου εργασιών ήταν χαμηλότερο και ότι τα κέρδη είχαν αυξηθεί κατά 25%. Επιπλέον, αν και δεν αποτέλεσε έκπληξη, όλο και περισσότεροι ήταν εκείνοι που ήθελαν να εργαστούν στα κέντρα της.
«Πιστεύω ότι η 8ωρη εργασία κάθε ημέρα δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα πίστευε κανείς», λέει ο Linus Feldt της Filimundus, ένας ακόμα CEO που υποστηρίζει το μοντέλο της 6ωρης εργασίας και συνεχίζει: «Είναι τεράστια πρόκληση να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε μία συγκεκριμένη δουλειά για 8 ώρες. Προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα, κάνουμε άλλα πράγματα και κάνουμε διαλείμματα για να κάνουμε την καθημερινή εργασία πιο υποφερτή. Την ίδια στιγμή, μας είναι δύσκολο να διαχειριστούμε την προσωπική μας ζωή εκτός δουλειάς».
6 ώρες την ημέρα θα είναι αύξηση ωραρίου για τους Έλληνες ΔΥ…
Συην Ελλάδα ή 6 ή 16 ώρες να δουλεύουν το ίδιο αποτέλεσμα θα παράγουν.
Απλά στη δεύτερη περίπτωση θα τα ξύνουν περισσότερες ώρες.
Θα ακολουθησουν και οι υπολοιπες χωρες.. Δουλεια πρεπει να εχουν ολοι, να βοηθησουμε τη μειωση των ανεργων
Καλά οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα δουλεύουν;
Η Σουηδία μείωσε τις συντάξεις για πέντε χρόνια, δηλαδή το 2009, 2010 και 2011 και το 2014 και 2015. Οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι δεν έχουν ψωμί να φάνε και μαζεύουν αλουμινένια κουτάκια να τα ανακυκλώσουν για μερικές κορώνες να πάρουν ένα ψωμί. Όσο για τις έξι ώρες μεροκάματο είναι άλλη μια μπαρούφα των παραμυθατζήδων Σουηδών. Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε προχτές ότι η Σουηδία θα δανειστεί για να ταίσει τους Αφγανους , Πακιστανούς λαθρομετανάστες και Σύρους πρόσφυγες που έχουν γεμίσει την χώρα. Υποσχέθηκε 1800 ευρώ τον μήνα σε κάθε πρόσφυγα όταν οι Σουηδοί συνταξιούχοι πεινάνε και παίρνουν συντάξεις πείνας 500-600 ευρώ, στην χώρα που έχει διπλάσιο κόστος ζωής από την Ελλάδα
Ότι γυαλίζει δεν είναι χρυσός. Η προπαγάνδα υπέρ της Σουηδίας από τα προοδευτικά ΜΜΕ της Ελλάδας καλά κρατεί. Ο Σουηδός πληρώνεται με τη ώρα και αν μειωθούν οι ώρες τότε θα πληρώνεται λιγότερο. Στη χώρα αυτή δε υπάρχει μονιμότητα πουθενά, όποτε θέλει ο εργοδότης ιδιώτης ή δημόσιο διώχνει το εργαζόμενο ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει εργασία και το αποζημιώνει με ένα μόνο μισθό. Η Σουηδία έχει συνολικά περισσότερο χρέος από την Ελλάδα και κατατάγεται στην δεύτερη θέση μετά τη Ιαπωνία που κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο χρέος παγκοσμίως. Το δημόσιο χρέος στην Ελλάδας είναι περίπου 323 δισεκατομμύρια Ευρώ, ή περίπου 2.994 δις σε Σουηδικές κορώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το χρέος των σουηδικών νοικοκυριών είναι μεγαλύτερο από αυτό. Το χρέος των Σουηδικών νοικοκυριών ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 3.427 δισεκατομμυρίων κατά του Ελληνικού Δημοσίου 2.994 δις. κορώνες. Εκ του συνόλου του δανειακού χρέους στη Σουηδία ήταν το 81 τοις εκατό, ή 2.582 δισεκατομμύρια κορώνες στεγαστικά δάνεια. Στην Ελλάδα τα νοικοκυριά έχουν λιγότερα χρέη αλλά το κράτος το μεγάλο χρέος. Στη Σουηδία είναι το αντίθετο- κράτος και πολίτες είναι υπερχρεωμένα και επιπλέον έχουν την μεγαλύτερη φορολογία του πλανήτη. Η ανεργία μεγαλώνει στη Σουηδία 28% στους νέους και 10% μέσο όρο, οι επιχειρήσεις μετακομίζουν στο εξωτερικό, επιχειρήσεις χρεοκοπούν, το χρέος των νοικοκυριών και του κράτους μεγαλώνει μέρα με την μέρα. Η Σουηδία δεν πάει καθόλου καλά, να μη πιστεύετε τα φούμαρα που σάς πουλάνε οι διάφορες βαλτές εφημερίδες.