Πόσα από τα προϊόντα που βλέπεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι Ελληνικής προέλευσης; Αυτό είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλούς Έλληνες καταναλωτές καθώς επηρεάζει με άμεσο τρόπο την πορεία της οικονομίας στη χώρα μας.
Την απάντηση δίνει ο Μάριος Ραχμάνης, φοιτητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ο οποίος υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Θεόδωρου Παναγιωτίδη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εκπόνησε μια σχετική έρευνα με θέμα κατά πόσο τα super markets στηρίζουν την ελληνική αγορά. Αφορμή της έρευνας είναι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, δηλαδή περισσότερες εισαγωγές απ’ότι εξαγωγές, το οποίο οδήγησε την χώρα μας σε οικονομική κρίση.
Στόχος της εργασίας ήταν η καταγραφή και η ανάλυση της προέλευσης καθώς και της αξίας ενός δείγματος προϊόντων. Το δείγμα των προϊόντων προήλθε από τις εξής πέντε γνωστές αλυσίδες super markets : Βερόπουλος, Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος, Carrefour Μαρινόπουλος, Lidl και Μασούτης. Η καταγραφή της προέλευσης των προϊόντων πραγματοποιήθηκε με βάση τις πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η αλυσίδα Μασούτης χρησιμοποιεί περισσότερο στα ράφια του ελληνικά προϊόντα έχοντας ποσοστό 74%. Ακολουθούν η Carrefour με ποσοστό 71% , ο Βερόπουλος με 70% , η ΑΒ Βασιλόπουλος με 67% και τελευταία έρχεται στην κατάταξη η αλυσίδα Lidl.
Η μέτρηση της αξίας των ελληνικών προϊόντων θέλει πρώτους την Carrefour και τον Μασούτη με ποσοστό 70%, ενώ στη συνέχεια ακουλουθεί ο Βερόπουλος με 68%, η ΑΒ Βασιλόπουλος με 63% και τέλος τα Lidl με 55%.
Στόχος της εργασίας ήταν η καταγραφή και η ανάλυση της προέλευσης καθώς και της αξίας ενός δείγματος προϊόντων. Το δείγμα των προϊόντων προήλθε από τις εξής πέντε γνωστές αλυσίδες super markets : Βερόπουλος, Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος, Carrefour Μαρινόπουλος, Lidl και Μασούτης. Η καταγραφή της προέλευσης των προϊόντων πραγματοποιήθηκε με βάση τις πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η αλυσίδα Μασούτης χρησιμοποιεί περισσότερο στα ράφια του ελληνικά προϊόντα έχοντας ποσοστό 74%. Ακολουθούν η Carrefour με ποσοστό 71% , ο Βερόπουλος με 70% , η ΑΒ Βασιλόπουλος με 67% και τελευταία έρχεται στην κατάταξη η αλυσίδα Lidl.
Η μέτρηση της αξίας των ελληνικών προϊόντων θέλει πρώτους την Carrefour και τον Μασούτη με ποσοστό 70%, ενώ στη συνέχεια ακουλουθεί ο Βερόπουλος με 68%, η ΑΒ Βασιλόπουλος με 63% και τέλος τα Lidl με 55%.
τι εγινε με το σκλαβενιτη?δε τον γουσταρετε γιατι ειναι ο καλυτερος?οι υπαλληλοι τρωνε γλυκο ψωμακι και παει κοντρα σε ολους τους κολοσους με δικες του δυναμεις.
και οι υπαληλοι σκιζονται να σε εξυπηρετησουν.
προτιμω να αγορασω ενα προιον εξ ολοκληρου κατασκευασμενο στο εξωτερικο παρα να χρηματοδοτησω εμμεσα την παραμονη εστω και ενος μεταναστη στη χωρα (ειδικα τετοιες εποχες) και να κανω πλουσιοτερους ελληνες βιομηχανους και supermarketαδες που αισχροκερδουν στην πλατη συμπολιτων τους.
καλο ειναι να ψωνιζει κανεις απο τα μικρα μαγαζια της γειτωνιας του οταν αυτο ειναι δυνατων πρεπει να πηγενει μονο σε ελληνικα σουπερμαρκετ στο Carrefour που εχει πανελλαδικο δικτιο στον Σκλαβενιτη στην αθηνα που ακουω οτι ειναι δυνατος και στον Μασουτη που υπαρχει παντου στην βορεια ελλαδα το Carrefour και ο Μασουτης εχουν στα μαγαζια τους σχεδων μονο ελληνες υπαλληλους για τον Σκλαβενιτη δεν ξερω τι ισχυει δεν εχει στην θεσσαλονικη καταστηματα πρεπει ολοι να ψωνιζουμε απο ελληνικα μικρα μαγαζια με ελληνες εργαζομενους και οχι απο ξενες πολυεθνικες εταιριες
εναν καταλογο με ελληνικα προιοντα πχ φιξ βεργινα μελισσα κυκνος ιον……..
Κύκνος μην ψωνιζετε , ειναι ιδιοκτησίας της γυναίκας του Σαμάρα (του καταπληκτικού πρωθυπουργού μας που μας εχει ξεπουληςει όλους).
Τα Ελληνικά προιόντα καλό θα ήταν να είναι φθηνότερα από τα εισαγόμενα ,
π.χ Τυρί Ιρλανδίας 6.5 ευρώ και Ελληνικό πάνω από 12 έως 14 ευρώ .
Η έρευνα θα έπρεπε να περιλαμβάνει και άλλα Super Market. Είναι σκανδαλώδες π.χ. ότι ο «Σκλαβενίτης» με πάνω από 60, η «Προμηθευτική» με 47 καταστήματα στην Αττική μόνο, ο «Γαλαξίας» με μεγάλο αριθμό, τα «ΟΚ» και κάποιες άλλες αλυσίδες απουσιάζουν λες και δεν υπάρχουν στο χάρτη. Μάλλον ο φοιτητής δεν θα είναι και τόσο καλός στα μαθήματά του.
Ας υπολογίσουν και κάτι άλλο , πόσοι αλλοδαποί εργάζονται νόμιμα σε καταστήματα , μήπως θα έπρεπε να υπάρχει μια ανακοίνωση σε κάθε κατάστημα στην είσοδο του , πόσοι είναι οι αλλοδαποί που εργάζονται σε αυτό ? Γνωρίζει ο κόσμος πχ που ψωνίζει από τα ΕΒΕΡΣΤ η τους φούρνους ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ότι όλους αυτούς τους υπάλληλους που βλέπει μέσα ,είναι ζήτημα να υπάρχει ανάμεσα τους έστω και ένας έλληνας ? Έχουμε τα εισαγόμενα προϊόντα που εξάγουμε συνάλλαγμα , έχουμε τα λαμογια που βγάζουν στο εξωτερικό ότι τους περισσεύει ΑΛΛΑ πιστεύω ότι κάποια στιγμή εάν φτιάξουν λίγο τα πράγματα θα τα ξαναφέρουν , και έχουμε και τους αλλοδαπούς που δεν αφήνουν τίποτα , περισσότερο συναλαγμα βγαίνει από τους αλλοδαπούς παρά από όλους τους άλλους μαζί , εάν δεν υπήρχαν αλλοδαποί θα είχαμε , περίσσευμα σε συνάλλαγμα , ελάχιστη ανεργία και καλύτερους μισθούς
Γτ λείπει ο Σκλαβενίτης από την έρευνα; Επειδή έχει καταστήματα μόνο στην Αθήνα;
ναι στο πα.Μακ σπουδάζει
Carrefour & Σκλαβενίτης (που ειναι και ελληνικών συμφερόντων)). Μασουτη δυστηχως δεν έχουμε στη περιοχή. Liddle εννοείται ούτε απο έξω δεν περνάω, οτι Ελληνικό και να βάλουν ειναι γερμανικών συμφερόντων. Αν θέλετε να στηρίξετε ελληνικά να κοιτάτε το barcode να ξεκινάει απο 520. Επίσης , να στηρίζετε τα μικρά μαγαζιά και οχι τις μεγάλες αλυσίδες που πανε ολοι σαν τα πρόβατα. Τα αλεξ ΠΑΡΚ πχ ήταν ελληνικά και έκλεισαν διότι ολοι πάτε σε γαλλικά, γερμανικά κλπ.
ALEX-PACK 100% ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΑ. ΤΟ JUMBO ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΦΘΗΝΑ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΖΕΙ ΑΚΟΜΗ
Οχι στις πολυεθνικές και στα μεγάλα σουπερ μαρκετ.Στηρίζουμε τον μπακάλη και το παντοπωλείο της γειτονιάς μας.
Σωστό αλλά οι τιμές τους στα ύψη! Τουλάχιστον αν δεν μπορείς να αποφύγεις τα Super Market ας είναι ελληνικό έστω!
Σωστά. Να πάρει τα λεφτά ο έλληνας κλέφτης, όχι ο Γάλλος ή ο Βέλγος κλέφτης.
Στηρίξτε πρωτίστως τα ελληνικά ΠΡΟΙΟΝΤΑ, και δευτερευόντως τα ελληνικά σουπερ-μάρκετ.
Ότι και να κάνεις κλέφτες θα τα πάρουν, αν και πόσο κλέφτης είναι το κάθε Super Market θέλει ψάξιμο! Τα συνοικιακά mini market είναι χειροτερα!